Fonduri structurale în turism

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea turismului, pana in anul 2007, au fost cele de pre-aderare, prin intermediul diferitelor programe. Programul SAPARD a sprijinit dezvoltarea turismului in mediul rural si in zonele periurbane. Programul PHARE a sustinut dezvoltarea durabila a turismului sau a zonelor turistice.

Posibilitati de finantare a activitatilor turistice prin fondurile europene post-aderare se regasesc in Programul Operational Regional , Axa5, domeniul major de interventie 5.1.

Uniunea Europeana acorda importanta cuvenita turismului, care contribuie

substantial la atingerea obiectivelor sale economice si sociale.

Oportunitatile pe care le ofera regiunilor mai putin dezvoltate de a progresa economic, contributiile la protejarea mediului inconjurator, la consolidarea identitatii si viziunii europene, justifica interesul Uniunii Europene si al fiecarui stat membru pentru dezvoltarea industriei turistice.

Turismul, este astazi cea mai dezvoltata industrie in economia europeana, cu cea mai mare rata de crestere (intre 2-4,5% pe an in ceea ce priveste cifra de afaceri si 1-1,5% ca oportunitate de creare a noi locuri de munca), afirmatie bazata pe caracterul national si international al activitatii turistice si pe faptul ca formeaza elementul constitutiv al multor politici sectoriale in cadrul UE.

Activitatea sa este bazata pe obiectivele tinta privind imbunatatirea calitatii, competitivitatii, dezvoltare durabila si protejarea intereselor turistilor. Aceasta abordare ne asigura ca turismul in general isi aduce o contributie optima la obiectivele fundamentale ale Uniunii Europene.

Directia Turism isi desfasoara activitatea in stransa cooperare cu Comitetul Consultativ pentru Turism care are reprezentante in statele membre ca si alte institutii europene: Parlamentul European, Consiliul de Ministri, Comitetul Economic si Social si Comitetul Regiunilor. Urmandu-si aceasta politica bazata pe consultanta si parteneriat Directia Turism pastreaza o relatie stransa cu organizatiiile reprezentative din industria turistica precum si cu alte grupuri de interes, in special atunci cand este vorba de actiuni specifice.

Preocuparile U.E. in turism arata implicarea directa la nivelul comunitatii, prin actiunea institutiilor de specialitate, implicare necesara pentru mentinerea la un nivel redus, competitiv al pretului pachetului de servicii turistice prin contributia financiara alocata industriei turistice de autoritatile publice: U.E., guvernele nationale si administratiile locale; cresterea atractivitatii turistice prin alocarea de fonduri speciale (fonduri structurale) pentru regiuni ale caror venituri pe locuitor sunt foarte mici; promovarea UE ca destinatie turistica pentru turistii de pe alte continente, factor major in cresterea ponderii turismului comunitar receptor; crearea unei singure piete turistice comunitare ceea ce presupune actiuni concrete ale Comisiei Europene: asistenta si sprijin acordate IMM-urilor pentru a se adapta noilor conditii socio-economice.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fonduri structurale in turism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 325 cuvinte
Nr caractere:
7 807 caractere
Marime:
14.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, servicii turistice, institutii
Predat:
la master
Materie:
Turism
Profesorului:
Brad Mihai
Sus!