Redactarea unei dileme de etică profesională

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cu toții știm că nu există societatea ideală, însă în multe domenii există situații, fapte, comportamente care te supără, chiar te revoltă. Simți nevoia să faci ceva, dar în cele mai multe cazuri, un simplu individ nu poate face mare lucru. Foarte mulți dintre noi observăm, sesizăm aceste lucruri dar nu știm unde ar putea avea ecou plângerile noastre și de cele mai multe ori ne resemnăm. Punctul de unde ar putea începe o schimbare ar fi locul de muncă. Aici fiecare dintre noi intrăm în contact atât cu colegii, cât și cu persoanele în a căror favoare ne exercităm serviciile și prin aceasta putem împărtăși impresiile, poate o forță colectivă ar putea schimba ceva, dar aceasta presupune ca cineva să manifeste inițiativa, să organizeze oamenii și să le creeze cadrul în care să-și spună punctul de vedere.

În sensul acesta un rol important îl are etica profesională. Printre domeniile în care etica profesională este direct legată de individ și influențează viața oamenilor este și domeniul educatiei.

Alegerea acestei teme este datorată faptului că zi de zi, în orice domeniu, dar mai ales în domeniul educatiei problema cadourilor, este una dintre cele mai vizibile dileme etice. În cultura organizațională din țara noastră, cadourile au devenit o practică curentă, care tinde să devină un obicei adânc înrădăcinat în comportamentul organizațional. De aceea, această temă este una dintre cele mai importante cu care se confruntă societatea noastră și merită studiată și dezbătută.

Teoriile etice conțin reguli și principii morale. Astfel, teoriile etice servesc ca fundament pentru judecări normative sau acțiuni.

Cunoașterea culturii unei organizații este determinantă pentru funcționarea acesteia, factorul cultural având un impact puternic asupra funcțiilor managementului și asupra acțiunilor managerului. Cu cât o cultură este mai puternică, cu atât angajații acceptă mai ușor valorile organizației și au încredere în aceste valori.

Identificarea și evaluarea culturii organizaționale a unei instituții publice din domeniul educației este esențială pentru ridicarea calității serviciilor oferite, mai ales în prezent, când aceste structuri traversează o profundă criză, datorată în special lipsei resurselor financiare și a managerilor de profesie.

Într-o societate cum este cea românească a merge cu un buchet de flori sau alte “atenții” la un profesor care trebuie să-ți asigure un anumit serviciu, pare lucrul cel mai firesc din lume.

Mulți din compatrioții noștri consideră chiar un altfel de comportament inacceptabil: “nu pot să mă duc cu mâna goală”. De multe ori o astfel de practică nu are consecințe, este inofensivă. Oferim cadouri pentru servicii care oricum ne vor fi prestate. Eventual obținem o mai mare promtitudine. Cu alte cuvinte scopul este asigurarea unei loialități a angajatului față de instituția în care lucrează și față de scopurile pentru care funcționează instituția. Schimbarea priorităților în cadrul activității (servirea unei persoane “peste rând”) poate afecta eficiența instituției, imaginea ei în exterior, etc.

În altă ordine de idei, primirea de cadouri poate să creeze obligații pentru viitor, obligații care să conducă la acte de corupție mai grave.

Subiecții implicați sunt cadrele didactice, reprezentând subiecții explicitți și persoanele care oferă atenții, cadouri, subiecții impliciți, cei care provoacă dilema.

Observații:

dilema etica cadourile primite oferite in cadrul unitatilor scolare

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Redactarea unei dileme de etica profesionala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 262 cuvinte
Nr caractere:
6 400 caractere
Marime:
25.55KB (arhivat)
Publicat de:
Ana Monica U.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Pedagogie
Predat:
Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
politici si management in educatie
Materie:
Pedagogie
An de studiu:
I
Profesorului:
Elena Seghedin
Nota primită:
Nota 7
Sus!