Necesitatea implementării managementului calității în industria de confecții

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In conditiile economiei de piata, un rol primordial ii revine imbunatatirii calitatii productiei, cu semnificatii deosebite pentru cresterea eficientei activitatii economice, satisfacerea cerintelor privind productia si consumul. Permanenta competitie atat pe pietele interne, cat si pe piata internationala a facut ca firmele sa se preocupe incontinuu de calitatea produselor, astfel incat aceasta sa corespunda necesitatilor sociale. Efectele favorabile ale sporirii calitatii produselor se concretizeaza in cresterea productivitatii muncii, reducerea costului productiei, ridicarea rentabilitatii.

Industria confectiilor de imbracaminte face parte dintr-un sector mai larg al industriei usoare si anume - industria de textile-confectii.

Industria de textile-confectii in Romania este o industrie cu traditie indelungata, avand societati care functioneaza de peste 100 de ani, cum sunt: Carpatex -S.A. Brasov, Stofe - S.A. Buhusi, Dorobantul - S.A. Ploiesti, Libertatea - S.A. Sibiu, Textila Oltul - S.A. Sf. Gheorghe, Ciserom - S.A. Sebes, fiind reprezentata in toate judetele tarii, cu pondere mai insemnata in economia judetelor: Timis, Sibiu, Iasi, Bihor, Mures si Bucuresti.

Industria de confectii a depasit o perioada delicata si s-a confruntat cu diverse bariere datorate unor factori de piata la nivel mondial, precum: scaderea numarului de societati de confectii de renume; presiunea tot mai mare asupra preturilor si a marjei de pret; cresterea si aparitia unor brand-uri private reflectate in saturarea pietei; structura de tip vertical, management-ul suprafetelor din cadrul industriei de confectii, ex. point of sale; timpii de reactie rapizi ai sortimentului din ce in ce mai diversificat

Acesti factori au avut repercursiuni asupra industriei de confectii din Romania, care pana in prezent a fost considerata o anexa a locatiilor de productie pentru vestul Europei. Alti factori decisivi pentru Romania ar fi presiunea si practicarea preturilor foarte scazute in India si China, cresterile salariale si costurile in crestere la utilitati, intarirea monedei nationale RON. Toate acestea au dus la restructurarea masiva in sectorul de confectii. Societatile au adoptat noi metode de parteneriate, manifestand un interes deosebit pentru modelele de asigurare a calitatii propuse de standardele internationale din familia ISO 9000:2000, aflandu-se in diferite faze de implementare a unui asemenea model. Unele dintre fabricile de confectii au, deja, un sistem de management al calitatii certificat pe baza acestor standarde. Acestea considera ca certificarea sistemului calitatii are un impact favorabil asupra performantelor in afaceri, recunoscand, in acelasi timp, importanta imbunatatirii continue a acestui sistem si implementarea, in perspectiva, a principiilor managementului total al calitatii pentru asigurarea succesului in competitie.

Managementul Calitatii Totale castiga teren pe zi ce trece, devenind un mod de viata pentru un numar din ce in ce mai mare de companii. TQM este axat pe ideea imbunatatirii continue a calitatii, obtinerea si monitorizarea satisfacerii clientilor si a personalului intreprinderii. Se apreciaza ca rolul TQM este sa creeze conditiile necesare ca activitatea sa se desfasoare bine din prima data.

Managementul calitatii trebuie sa fie un obiectiv strategic al oricarei intreprinderi de confectii autohtone, prin aceasta urmarindu-se cresterea performantelor si satisfacerea cerintelor tuturor clientilor sai in ceea ce priveste furnizarea de produse si servicii de calitate. Managementul calitatii asigura clientii actuali si potentiali ca procesele de fabricatie sa se desfasoare continuu dupa proceduri precise, iar sistemul de inspectii este conceput astfel, incat nu permite iesirea unor produse neconforme cu specificatiile tehnice existente in intreprindere.

Marirea intensitatii concurentei atat pe piata interna, cat si pe cea externa ii obliga pe managerii intreprinderilor sa acorde calitatii importanta, care i se cuvine. Dar, dincolo de constientizarea importantei calitatii, constatam ca putine intreprinderi s-au angajat pe drumul calitatii totale.

Calitatea trebuie privita de fabricile de confectii ca o functie manageriala strategica, care le va sprijini in imbunatatirea activitatii. Pentru materializarea acestei viziuni, specialistii in domeniul calitatii din cadrul fabricilor de confectii autohtone trebuie sa extinda aplicarea conceptelor si tehnicilor calitatii la toate functiile si procesele si sa dezvolte noi forme de asigurare a calitatii la fiecare interfata furnizor-client.

Personalul din domeniul calitatii trebuie sa-si schimbe atitudinile vechi si sa dobandeasca competente noi, inlocuind inspectia cu prevenirea defectelor, proiectarea si auditarea Sistemelor de Management al Calitatii.

Pentru cresterea eficientei intreprinderilor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Necesitatea implementarii managementului calitatii in industria de confectii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 214 cuvinte
Nr caractere:
12 300 caractere
Marime:
50.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Management
Tag-uri:
calitate, organizare, industrie
Predat:
la master
Materie:
Management
An de studiu:
I
Sus!