Managementul Marketingului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Managementul marketingului reprezinta activitatea de analiza, planificare, implementare si control a programelor care vizeaza crearea, promovarea si mentinerea avantajelor rezultate in urma schimburilor menite sa satisfaca obiectivele organizatiei.

Managementul marketingului vizeaza atingerea obiectivelor de marketing, avand in vedere resursele organizatiei si situatia pietei, precum si planificarea si executia activitatilor necesare pentru atingerea obiectivelor. Daca acestea sunt indeplinite corespunzator, nevoile consumatorilor sunt satisfacute in conditii superioare, avand loc totodata si eficientizarea activitatii organizatiei.

Pe langa cele doua functii de baza ale managementului, organizarea si executia, managementul marketingului are doua functii distincte - vanzarea produselor si dezvoltarea si implementarea noilor produse. Ambele sunt importante, dar pentru ca organizatia sa desfasoare o activitate profitabila, cele doua functii trebuie sa se dezvolte simultan.

Rolul cercetarii de marketing in procesul decizional

Intregul proces al cercetarii de marketing urmareste sa raspunda problemelor cu care se confrunta managerii in privinta alegerii celei mai adecvate variante de actiune.

Cercetarea de marketing vizeaza identificarea variantelor decizionale si evaluarea fiecareia prin prisma obiectivelor firmei, a posibilitatilor de crestere a profiturilor si a gradului de satisfacere a necesitatilor clientilor.

Efectuarea cercetarilor de marketing nu garanteaza totusi, adoptarea celei mai profitabile decizii.

Cercetarea de marketing constituie un input pentru activitatea decizionala. Totusi, ea nu substituie elaborarea deciziei. Responsabilitatea deciziei si asumarea tuturor riscurilor revine in totalitatea managerului care isi fundamenteaza alegerea pe rezultatele cercetarii. Rolul cercetarii de marketing este de a prezenta solutiile posibile si de a formula recomandari, managerul este cel care va trebui sa adopte decizia finala.

Cercetarea de marketing poate fi un mijloc de actualizare a informatiilor referitoare la caracteristicile mediului in care organizatia actioneaza. Functia de control a conducerii presupune contributia cercetarii la cunoasterea reactiei pietei fata de initiativele de marketing ale firmei si identificarea ariilor care impun noi actiuni din partea firmei.

Sunt create conditiile necesare practicarii unui management proactiv, de adaptare continua la schimbarile din mediul economic, social si concurential. Cu ajutorul informatiei, firma este transformata de managementul proactiv dintr-un spectator al pietei, intr-un veritabil actor. Cercetarea de marketing, prin analizele si previziunile sale permite elaborarea de strategii pe termen lung.

Relatia dintre manager si cercetatorul de marketing

Locul acordat cercetarii de marketing in cadrul procesului decizional depinde de tipul si calitatea relatiilor care se stabilesc intre managerul firmei si cercetator, conducatorul departamentului de cercetari de marketing.

In functie de atitudinea pe care o adopta fata de cercetarea de marketing, managerii se pot inscrie in una din urmatoarele categorii

- Iubitori de informatii- interesul fata de cercetarea de marketing este determinat de curiozitatea si de spiritul deschis la noile informatii

- Expeditivii- apeleaza in mare masura la cercetarea de marketing, ajungand uneori sa depinda excesiv de mult de rezultatele acesteia, in adoptarea deciziilor

- Manipulatorii-

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul Marketingului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 837 cuvinte
Nr caractere:
15 586 caractere
Marime:
19.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
marketing, piata, produse, vanzari
Predat:
la master
Materie:
Economie
Profesorului:
Ionut Mitroi
Sus!