Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de rambursare viitoare. In mod normal, returnarea acestor resurse se face insotita de plata unei dobanzi ce remunereaza pe imprumutator.

In ceea ce priveste natura resurselor ar fi totusi de subliniat cadrul general in care poate opera creditul, dar mediul economic actual face ca relatiile de credit sa nu se poata emancipa de haina monetara. Cea mai mare parte a acestei relatii de credit privesc mobilizarea capitalurilor disponibile si a economiilor realizandu-se pe piata monetara sau financiara.

Operatiunea de creditare mai presupune existenta si asumarea unor riscuri de catre creditori si respectiv angajarea unor garantii in favoarea acestuia de catre debitori.

Garantiile se pot structura astfel: 1. Garantia personala reprezinta angajamentul luat de o terta persoana (garant) de a plati creditorului datoria in cazul in care debitorul se afla in incapacitate de plata si cuprinde: Garantia personala simpla ofera garantului posibilitatea de a negocia indeplinirea obligatiilor sale de plata in sensul de a cere executarea primordiala a debitorului sau sa raspunda numai pentru partea sa, in cazul in care exista mai multi garanti.

Garantia personala solidara obliga garantul, daca este solicitat de creditor sa plateasca concomitent, sau chiar inaintea debitorului, daca aparent prezinta conditii preferabile de solvabilitate.

2. Garantiile reale se aplica asupra unor proprietati ale creditorului sau altor terte persoane (garanti) si cuprinde: Retinerea - asigura creditorului dreptul de a solicita proprietatea unui bun al debitorului atat timp cat nu a fost achitata integral o datorie ce se refera la acel bun. Pentru realizarea acestui drept trebuie indeplinite conditiile: bunul corporal detinut de debitor sa aiba o legatura cu creanta creanta trebuie sa fie certa si exigibila Gajarea - este actul prin care debitorul remite creditorului un bun in garantia creditului (gajul) ceea ce de regula se face cu deposedare. Daca gajarea are loc fara deposedare, creditorul primeste un titlu de recunoastere a gajului care este necesar sa fie publicat.

Creditorul titular al gajului are, in virtutea gajarii, urmatoarele drepturi: dreptul de preferinta - de a fi platit inaintea altor creditori, in cazul vanzarii bunului ce reprezinta garantia dreptul de urmarire - in cazul in care se schimba proprietarul dreptul de retinere - posibilitatea de a pastra obiectul gajului dreptul de vanzare - vanzarea in justitie a bunului gajat Ipoteca - reprezinta actul prin care debitorul acorda creditorului dreptul asupra unui bun imobil aflat in proprietatea sa, fara deposedare si cu publicarea pentru autentificare.

Creditorul titular al ipotecii i se confera urmatoarele drepturi: de preferinta de urmarire Din punct de vedere juridic, ipoteca poate fi: legala - prevazuta de ...

Bibliografie:

1. ION TURCU, Opereatiuni si Contracte Bancare, ed. Lumin Lex, 1997

2. ION TURCU, Teoria si practica dreptului Comercial Roman, ed. Lumina Lex, 1998

3. C.T.C.E. P. NEANT, Legis

4. legislatie.rol.ro

5. domino2.kappa.ro

6. legal.dntis.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Creditul ipotecar pentru investitii imobiliare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
4 588 cuvinte
Nr caractere:
29 033 caractere
Marime:
30.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
investitii, imobile
Predat:
la master
Materie:
Economie
An de studiu:
II
Sus!