Concurența și produsele alimentare

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

CAPITOLUL I. Concurenta
CAPITOLUL II. Concurenta in sectorul comercializarii produselor alimentare
CAPITOLUL III. Investigatii declansate de Consiliului Concurentei din Romania pentru analizarea sectorului comercializarii produselor alimentare ale retailerilor Metro, Rewe, Mega Image si Interex

Extras din referat:

Economia de piata are la baza un mecanism concurential, conform caruia producatorii si consumatorii se confrunta intre ei, cumparatorii cu ofertantii, dar si producatorii intre ei,

respectiv consumatorii.

Concurenta presupune deplina libertate de actiune a tuturor agentilor economici, in sensul ca fiecare produce si vinde in conditiile pe care acestia le doresc cat mai avantajoase. Concurenta este posibila daca preturile se formeaza liber pe piata, astfel incat fiecare cumparator sa isi aleaga neconditionat vanzatorul. Concurenta este influentata de existenta proprietatii private, ceea ce asigura libertatea de actiune atat a producatorului, cat si a cumparatorului .

Rezultatele pozitive ale actiunii concurentei sunt: stimularea si perfectionarea activitatii economice, cresterea capitalului, dezvoltarea tehnologica, concentrarea si migrarea capitalului de la o ramura la alta, scaderea preturilor.

"In domeniul economic, concurenta este democratia, iar monopolul autocratia", afirma Bastiac.

G. von Hayek considera concurenta ca fiind "calea cea mai buna de satisfacere a intereselor tuturor, respectiv de maximizare a profiturilor intre intreprinzatori si de maximizare a satisfacerii nevoilor pentru consumatori".

Producatorul este liber sa produca ce doreste, dar cu respectarea constrangerilor specifice fiecarei piete, iar cumparatorul este liber sa aleaga ce vrea, de unde doreste si sa plateasca pretul pe care si-l permite.

Concurenta reprezinta confruntarea deschisa, rivalitatea sau cooperarea dintre agentii economici vanzatori-ofertanti, ca rezultat al comportamentului lor specific interesat de atragere a consumatorilor, in vederea asigurarii unor profituri ridicate si sigure. Din aceasta definitie pot fi desprinse cateva elemente definitorii pentru intelegerea continutului concurentei:

- implica in acelasi timp rivalitatea, dar si cooperarea dintre diferiti agenti economici cu scopul realizarii celor mai bune conditii de productie, vanzare, achizitie a bunurilor de consum, de efectuare a operatiunilor banesti, valutare, financiare etc. Cu alte cuvinte, concurenta reprezinta o intrecere care are drept scop obtinerea unor avantaje cat mai insemnate (sau, in anumite conditii, doar reducerea riscurilor si/sau pierderilor);

- interesul propriu reprezinta elementul major care dicteaza comportamentul fiecarui agent economic ce isi desfasoara activitatea intr-un cadru concurential. Astfel, cumparatorii incearca sa gaseasca vanzatorii cu cele mai convenabile preturi, calitatea cea mai buna, conditiile de livrare a bunurilor de consum si factorilor de productie cele mai favorabile, iar vanzatorii urmaresc atragerea de cumparatori cu forta economica ridicata, stabili in achizitii, receptivi la pret s.a.;

- premisa existentei concurentei o reprezinta libertatea formarii pretului.

Relatiile dintre agentii economici pe piata, in functie de interesele lor, constituie un sistem economic de concurenta, in care fiecare are libertatea sa produca si sa vanda ce-i convine, in conditiile pe care le considera cele mai favorabile. Sistemul concurential reprezinta totalitatea relatiilor dintre agentii economici aflati in competitie pe piata ,in functie de interesele lor.

Astfel concurenta se imparte in 4 mari categorii :

- concurenta perfecta

- concurenta imperfecta

- concurenta loiala sau corecta

- concurenta neloiala sau incorecta

Pornind de la concurenta neloiala sau incorecta ,trebuie sa amintim ca exista si infractiuni economice in lupta de concurenta .In practica se intalnesc ,de regula, urmatoarele :

- intelegerea intre vanzatori in scopul impiedicarii manifestarii concurentei;

- impunerea preturilor catre distribuitori;

- inducerea in eroare a consumatorului asupra preturilor sau a marfii printr-o publicitate inselatoare sau fals etichetaj;

- revanzarea in pierdere, deoarece anuleaza semnificatia pretului de vanzare (nu afecteaza cumparatorul, dar falsifica concurenta, deoarece implica intentia necinstita caci nu se poate supravietui pierzand bani).

Instrumentele luptei de concurenta sunt de natura economica si se concretizeaza in:

- reducerea costurilor sub cele ale concurentilor;

- diminuarea preturilor de vanzare;

- ridicarea calitatii;

- acordarea unor facilitati clientilor.

Ar mai trebui mentionat ca exista si politici ,,antitrust'' reprezentate printr-un ansamblu de reglementari legiferate in diferite tari dezvoltate, care interzic incheierea de intelegeri monopoliste intre intreprinderi, care ar duce la diminuarea sau disparitia liberei concurente. Spre exemplu SUA a elaborat o lege antitrust in 2 iulie 1890, sub presiunea opiniei publice, a proletarilor de intreprinderi mici si mijloci, ce se vedeau inlaturate de pe piata de catre marile trusturi.

CAPITOLUL II. Concurenta in sectorul comercializarii produselor alimentare

Dupa o perioada de boom al afacerilor, generat de existenta unui numar mare de consumatori pe piata romaneasca si de previziuni optimiste in privinta volumului vanzarilor, sectorul comercializarii cu amanuntul a produselor alimentare a resimtit in ultima perioada involutii ale activitatii, datorate scaderii temporare a consumului anumitor produse ca urmare a crizei economico-financiare. In plus, volatilitatea mare a pretului alimentelor pe piata globala in ultimii doi-trei ani - crestere rapida urmata de coborare la fel de spectaculoasa - a pus probleme serioase producatorilor si comerciantilor din Romania, putin pregatiti sa-si adapteze planurile de afaceri unui asemenea mediu incert.

Bibliografie:

1. Curs Stiinte Economice. Marketing si management, Conf.univ.dr. Aure Nita

2. Legea concurentei din Romania

3. Tratatul de instituire a Uniunii Europene

4. OG 99/2000

5. www.consiliulconcurentei.ro

6. www.zf.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Concurenta si produsele alimentare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
6 995 cuvinte
Nr caractere:
37 086 caractere
Marime:
43.23KB (arhivat)
Publicat de:
Simi Gavrila
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
concurenta, produse, marketing
Predat:
la master
Materie:
Economie
Sus!