Noțiunea de alianță în dreptul românesc

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In domeniul concurentei, legislatia de baza si cea secundara sunt armonizate cu legislatia europeana similara, existand un grad avansat de compatibilitate referitor la modul de tratare si reglementare a intelegerilor, practicilor concertate, abuzului de pozitie dominanta si controlului concentrarilor economice.

In general, legislatia privind concurenta (intelegerile, abuzul de pozitie dominanta si concentrarile economice) urmeaza, asa cum s-a apreciat si in ultimul Raport de evaluare asupra progreselor inregistrate de Romania, linia legislatiei Comunitatii: art.81 si 82 din Tratatul de la Amsterdam (inclusiv Regulamentul 17/1962 privind aplicarea acestor articole) se reflecta in Legea 21/1996 in vigoare de la 1 februarie 1997; Reglementarile CEE 4064/1989 si 3384/1994 privind controlul concentrarilor economice sunt preluate de Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice adoptat de Consiliul Concurentei. Au fost de asemenea adoptate in acelasi spirit, Regulamentul privind exceptarea pe categorii de intelegeri, decizii de asociere ori practici concertate; Regulamentul de organizare, functionare si procedura al Consiliului Concurentei; Instructiuni cu privire la calculul cifrei de afaceri si Instructiuni pentru definirea pietei.

Regula comunitara cea mai importanta de concurenta este art. 81 care se refera la ceea ce majoritatea autorilor si instantelor numesc "antante". Legea romana a concurentei 21/ 1996 defineste in art.2 alin. 2 ceea ce inseamna antanta : "Cand agentii economici, determinati conform alin. (1) lit. a), (agenti economici sau asociatii de agenti economici - persoane fizice sau juridice - de cetatenie, respectiv de nationalitate romana sau straina, denumiti in continuare agenti economici) participa la o grupare realizata pe cale conventionala prin acord, intelegere, pact, protocol, contract si altele asemenea, fie ea explicita, publica ori oculta, secreta, dar fara personalitate juridica si indiferent de forma - antanta, coalitie, grup, bloc, federatie si altele asemenea -, pentru actele si faptele prevazute la alin. (1), savarsite in cadrul participarii la o asemenea grupare, dispozitiile prezentei legi se aplica fiecarui agent economic, tinand seama de principiul proportionalitatii.

Antantele sunt extrem de numeroase si de diverse asemenea contenciosului caruia ii dau nastere. Ele pot implica in mod egal mari grupuri industriale, ca si intreprinderi mici si mijiocii.

Textul Consiliului Economic European declara ca acordurile intre intreprinderi, toate deciziile asociatiilor de intreprinderi si toate practicile concertate care sunt susceptibile se afecteze, se restranga sau sa falsifice jocul concurentei in interiorul Pietei commune sunt interzise si incompatibile cu aceasta piata. Sanctiunile acestor intelegeri interzise pot fi administrative si civile, totusi este prevazut ca aceste intelegeri restrictive de concurenta pot fi exceptate sau salvate de la sanctiune daca satisfac in mod cumulativ conditiile de promovare a progresului tehnic, avantaje pentru consumatori, neeliminarea concurentei si restrictii proportionale cu satisfacerea acestor obiective. Scutirea poate fi individuala sau edictata pe categorii de acorduri, pe baza de regulament al Comisiei. Aceasta posibilitate de scutire este caracteristica regimului comunilar al antantelor, ea dezvaluind grija redactorilor tratatului de a pune bazele unei "politici de concurenta" si nu de a impune o concurenta perfecta pe Piata comuna.

Daca Comisia, dupa o analiza atenta, estimeaza ca intelegera nu intra sub incidenta art.81, va lua o decizie de atestare negativa adica antanta nu va fi considerata ilicita, sau pur si simplu sa emita o scrisoare de clasare care indica numai aprecierea Comisiei ca nu este justificat sa intervina.

Articolul 81 vizeaza comportamentul intreprinderilor iar aplicabilitatea lui este subordonata afectarii actuale sau potentiale a comertului intre statele membre. Antanta trebuie sa exprime in primul rand un minim de coordonare sau de concertare intre doua sau mai multe intreprinderi. Coordonarea sau concertarea se identifica prin constatarea unei pierderi constiente de autonomie. Antanta nu este prohibita decat daca se realizeaza cu scopul obtinerii unui anumit efect asupra concurentei, un efect negative poate fi obtinut si in conditiile in care acesta nu este urmarit in mod explicit.

Pentru a exista antanta, care leaga doua sau mai multe intreprinderi, partenerii trebuie sa fie independenti. In acest caz se pune problema daca Intermediarul are o functie de reprezentant al unei intreprinderi sau daca el actioneaza pe cont propriu. In principiu interdictia art.81 nu ii priveste insa daca au calitatea de negociatori independenti, raporturile lor cu intreprinderea cu care lucreaza sunt supuse disp. art. 81.

Cu privire la Grupurile de societati, raporturile "mame -filiale". Aprecierea va depinde de stabilirea gradului dc autonomie economica a filialei. Existenta personalitatilor juridice distincte ale mamei si ale filialei este insuficienta. Pentru a se inlatura incidenta art. 81 par. 1, este necesara indeplinirea cumulativa a doua conditii care va putea conduce la concluzia lipsei complete de autonomie a filialei in ceea ce priveste determinarea conduitei sale pe piata: dependenta economica absoluta a filialei fata de mama si filiala sa reprezinte o simpla repartizare interna a sarcinilor.

Responsabilitatea mamei pentru actiunile filialei a fost admisa in cazul dependentei filialei fata de mama si a unitatii economice dintre cele doua entitati.

Bibliografie:

Emilia MIhai - Dreptul Concurentei, Ed. Mirton, 2001

O. Capatana - Dreptul concurentei comerciale, Ed Lumina Lex, 1998

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiunea de alianta in dreptul romanesc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 045 cuvinte
Nr caractere:
17 029 caractere
Marime:
19.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
alianta, drepturi
Predat:
la master
Materie:
Drept
Sus!