Evoluția dreptului penal

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

?1. Evolutia istorica a dreptului penal roman;
?2. Evolutia dreptului penal roman

Extras din referat:

EVOLUTIA ISTORICA A DREPTULUI PENAL ROMAN

?1. Evolutia istorica a dreptului penal roman

Ca si in cazul altor ramuri de drept, si dreptul penal a cunoscut o lunga evolutie istorica pana a ajunge la actuala cristalizare. O fugara cercetare istorica ne arata ca aparitia unor dispozitii penale mai consistente este semnalata incepand cu secolul al XVII-lea. Astfel, in anul 1645 apare Codul lui Vasile Lupu, iar in anul 1652, Codul lui Matei Basarab. Ambele coduri nu erau exclusiv penale, ci coduri mixte cuprinzand in majoritate dispozitii penale dar si civile. De remarcat ca,ambele coduri prevedeau pedepse barbare care aveau un rol intimidant asupra populatiei. Pe langa pedeapsa cu moartea, erau prevazute pedepse corporale precum taierea mainilor, a limbii, turnarea de plumb topit pe gatul condamnatului etc.

In anul 1826, in Moldova a aparut ,,Legiuirea lui Sturza", iar la 1 ianuarie 1852 a intrat in vigoare, in Muntenia, ,,Legiuirea lui Barbu Stirbei". Si in aceste legiuiri erau prevazute pedepse corporale si pedeapsa cu moartea.

In opinia specialistilor, primul Cod penal adevarat a fost promulgat la 30 octombrie 1864. Acest cod era inspirat din Codul penal francez de la 1810 si cel prusian de la 1851.

A ramas in istorie faptul ca, ,,Codul penal din 1864 si cel de procedura penala au fost elaborate intr-un termen foarte scurt si au fost aprobate de Adunarea Deputatilor intr-o singura sedinta"1. Urmare a grabei cu care a fost modificat Codul 1 ,Comisia insarcinata cu elaborarea Codului penal si de procedura penala a lucrat la ele aproximativ 3 luni de zile, timp insuficient pentru o opera buna. In Camera Deputatilor nu au avut loc dezbateri pe articole ci, pur si simplu, codurile au fost votate asa cum au fost propuse. Dupa 10 ani de aplicare, datorita multiplelor imperfectiuni, Codul penal a suferit numeroase modificari in anul 1874. Principalele modificari au constat in trecerea unor crime in randul delictelor si indulcirea pedepselor.

Codul penal de la 1864 a suferit numeroase modificari in anii 1874, 1882, 1893,1894, 1895, 1900, 1910, 1912 si 1921.

Codul penal de la 1864, cu modificarile ulterioare, a fost aplicat incepand cu 1 iulie 1919 si in Basarabia. In Bucovina continua sa se aplice Codul penal austriac,iar in Transilvania Codul penal ungar.

In anul 1936 a fost adoptat un nou Cod penal care, la randul sau, pana la iesirea din vigoare a suferit multiple modificari in functie de epoca istorica strabatuta de tara noastra.

La 1 ianuarie 1969 a intrat in vigoare un nou Cod penal care l-a scos din vigoare pe cel din 1936. La randul sau si Codul penal din 1969 a suferit o serie de modificari, multe dintre ele dupa anul 1990, cand in Romania, dupa evenimentele din decembrie 1989, a inceput sa se construiasca o noua societate de tip capitalist, bazata pe un stat de drept.

Deoarece, pe de-o parte, prevederile Codului penal de la 1969 nu mai sunt in concordanta cu schimbarile petrecute in structura societatii romanesti dupa 1990,iar pe de alta parte apare necesitatea alinierii legislatiei romanesti la legislatia Uniunii Europene, structura in care Romania a intrat la 1 ianuarie 2007, Parlamentul Romaniei, inca din anul 2004, a adoptat un nou Cod penal. Intrarea lui in vigoare a tot fost amanata, in prezent existand informatia ca a suferit unele modificari si va intra in vigoare in anul 2008. Totusi, sunt informatii ca pana la intrarea invigoare a noului Cod penal, actualul Cod penal va mai suferi unele imbunatatiri si modificari, dandu-se ca certa introducerea, pentru prima oara in legislatia penala romaneasca, a raspunderii penale a persoanei juridice (acest lucru s-a petrecut prin aparitia Legii nr. 278 din 12 iulie 20061 care a modificat Codul penal).

Evolutia dreptului penal roman.

a. Epoca prestatala ("antichitatea") :

Relatiile de aparare sociala au aparut si s-au dezvoltat odata cu statul. Astfel :

- prima forma de realizare a justitiei a imbracat forma razbunarii, care putea fi individuala sau colectiva ;

- a doua forma o reprezinta principiul talionului, conform caruia riposta trebuie sa fie proportionala cu agresivitatea : "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte" ;

- a treia forma o constituie regula compozitiunii, adica o intelegere ce intervenea intre agresor si victima .

Notiunea de "vinovatie" nu era cunoscuta si nu existau, de asemenea, nici reguli scrise.

b. Evul mediu :

- apare pentru prima data notiunea de pedeapsa;

- apar codurile scrise, iar pedepsele era crude, grele si intimidante ;

- Montesquieu si Cesare Beccaria au avut in aceasta perioada un rol deosebit in formarea gandirii juridico-penale, incercand printre altele sa inlature aplicarea pedepsei cu moartea.

c. Perioada moderna :

In istoria dreptului penal roman prima lege cu dispozitii penale a fost "Legea tarii",care a inlaturat practica talionului. Aceasta a tinut multa vreme locul Constitutiei, Codului civil si Codului penal. De asemenea ea marcheaza modernizarea gandirii juridice penale in perioada feudalismului dezvoltat. In perioada regimului turco-fanariot legile cu caracter penal au fost "Pravilniceasca Condica", "Codul Calimach", "Legiuirea Caragea" si "Criminaliceasca Condica". Istoria dreptului penal cunoaste pana in prezent succesiunea a trei Coduri penale :

1."Codul penal de la 1865 ("Codul Cuza")" :

- realizeaza unificarea legislativa penala si marcheaza inceputul dreptului penal roman dupa unirea Moldovei cu Muntenia din 1859 ;

- izvoarele acestuia sunt : Codul penal francez (1810) si Codul penal prusian (1859) ;

- consacra principiul legalitatii incriminarii si a pedepsei, egalitatea in fata legii penale, umanizarea pedepselor ;

- nu prevedea pedeapsa cu moartea, ci munca silnica pe viata ;

- infractiunile erau clasificate in trei : crime, delicte si contraventii ;

- tentativa nu era cunoscuta, fiind asimilata infractiunii consumate, iar complicele se pedepsea ca si autorul.

2. "Codul penal de la 1937" ("Codul penal Carol al II-lea") :

- acest cod a avut un caracter unificator dupa realizarea Marii Uniri de de la 1 Decembrie 1918 ;

- se introduc pentru prima data alaturi de pedepse, masurile de siguranta masurile educative (pentru minori), pedepsele complementare si accesorii ;

- nu se prevedea pedeapsa cu moartea ;

- se atribuie pedepsei rolul educativ, introducandu-se institutia individualizarii pedepsei ;

- acesta era structurat in trei parti : -dispozitii generale ;

- dispozitii privind contraventiile ;

- dispozitii privitoare la crime si delicte ;

- asemeni Codului penal anterior pedepsele erau de trei feluri : pentru crime, pentru delicte si pentru contraventii ;

- fiind considerata una dintre cele mai evoluate legi ale timpului acesta ramane in vigoare pana in 1969.

d. Dreptul penal roman in perioada

Bibliografie:

1. Gheorghe Diaconescu, , Edit. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2004, p.109-132

2. Gheorghe Diaconescu, Constantin Duvac, Curs universitar, vol. II, Editura Fundatiei ,,Romania de Maine", Bucuresti,2006, p. 258-274

3. Traian Dima, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2002

4. Dreptul nr. 12, 2000, p. 3

5. Dreptul nr. 5, 2004, p. 8 si 14

6. Revista de Drept Penal nr. 4, 2001, p.95

7. Gheorghe Diaconescu, Constantin Duvac, Curs universitar, vol. II, Editura Fundatiei ,,Romania de Maine", Bucuresti,2006, p. 133-152

8.Constantin Mitrache -Drept Penal Roman, Editura Sansa ,Bucuresti 1994

9. Costel Niculeanu - Curs de Drept Penal , Editura Sitech , Craiova 2003

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia dreptului penal.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
6 384 cuvinte
Nr caractere:
33 618 caractere
Marime:
28.23KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drepturi, legi
Predat:
la master
Materie:
Drept
Sus!