Etica și manipularea în mass-media

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Manipularea în mass-media este o temă delicată, care poate să afecteze viețile a milioane de oameni. În timp ce mass-media este una din cele mai puternice și influente mijloace de comunicare din lume, ea poate fi folosită pentru a manipula masa în direcția dorită, de cei care au acces la ea. Etica în mass-media reprezintă un subiect important de discuție și de analiză, deoarece toți cei care lucrează în această industrie trebuie să se concentreze pe responsabilitatea lor față de public și față de adevăr.

Manipularea media este un subiect des discutat în societatea contemporană, în special într-o eră în care mass-media exercită o influență puternică asupra opiniei publice. Manipularea poate fi realizată prin numeroase tehnici și tactici, toate având în vedere un anumit scop, cel mai adesea de a obține sau de a menține puterea.

În timp ce manipularea anumitor informații poate fi justificată la nivelul marketingului, când este vorba de manipularea în cadrul mass-media, se ridică o serie de probleme etice și morale care trebuie discutate și abordate

Prima întrebare care trebuie adresată este: de ce se foloseste manipularea în mass-media? Există o serie de motive care sunt, în mod obișnuit, ascunse și apăratate sub pretextul faptului că senzationalul vinde. Suspendarea criticii în mass-media, în special când aceasta se referă la imaginea publică a personalităților publice, poate transforma presa într-un instrument de manipulare.

Tehnicile de manipulare sunt dintre cele mai diverse, de la foarte simple la extrem de sofisticate, de la cele cu efecte imediate până la cele ale căror urmări se vad după ani de zile sau chiar după decenii, de la unele utilizate pentru influențarea unei anumite persoane, într-o anumită împrejurare, până la altele axate pe remodelarea unei întregii societăți.

Situațiile sociale exercită un control semnificativ asupra naturii umane. Acțiunile și reacțiile individului la stimulii dintr-un mediu social sunt determinate de forțe și constrângeri specifice acelui mediu. Chiar și aspectele care par banale, nesemnificative pot determina schimbări majore în comportamentul persoanelor aflate într-o anume situație socială.

Manipularea în mass-media poate fi realizată în multe moduri. Unul dintre acestea este reprezentat de selectarea atentă a informațiilor pentru a forma o imagine specifică despre un eveniment sau subiect. Această selecție poate fi făcută prin amplificarea sau diminuarea aspectelor importante ale subiectului, prin omisiunea unor informații, sau prin alegerea cuvintelor sau imaginilor care transmit un anumit mesaj.

Manipularea în mass-media poate lua diverse forme și poate implica numeroase tactici, cum ar fi prezentarea selectivă a informațiilor, omiterea anumitor detalii, crearea unei false impresii sau a unei false imagini, prezentarea eronată de fapte sau statisticile greșite, promovarea intereselor politice sau corporatiste, inhibarea libertății de exprimare și, prin urmare, a accesului la informații, precum și multe alte tactici și tehnici de manipulare.

Un alt mod de manipulare este reprezentat de cenzură. Aceasta poate avea loc la nivelul redacției sau din partea autorităților care controleaza fluxul de informații în țara respectivî. În astfel de cazuri, mass-media se transformă într-un instrument de dezinformare. Un exemplu recent al acestui tip de manipulare poate fi decizia autoritatilor din Turcia de a bloca accesul la retelele sociale, in timpul protestelor din 2020.

Una dintre cele mai comune tactici de manipulare este prisma subiectivă prin care sunt prezentate anumite informații. Aceasta poate însemna faptul că anumite evenimente sau acțiuni sunt prezentate într-un mod care îi avantajează pe anumiți actori sau grupuri de interese. În același timp, alte evenimente sau acțiuni, care ar fi putut fi importante și relevante pentru opinia publică, sunt ignorate sau prezentate într-un mod subiectiv pentru a minimaliza importanța lor. Această tactică poate fi utilizată pentru a manipula și a influența opinia publică, pentru a promova anumite idei și pentru a manipula angajarea publicului.

Probabil că cel mai bun exemplu de manipulare a fost războiul din Vietnam. „Rezoluția Golfului Tonkin“, august 1964, cea mai apropiată de o declarație de război, prevedea că președintele SUA este autorizat să folosească orice mijloace pentru a stopa atacurile viitoare ale Vietnamului de Nord asupra vaselor americane. Președintele Johnson a ordonat represalii ca urmare a unor noi atacuri ale nord-vietnamezilor, deși în realitate, nu existase un al doilea atac. Adevărul a ieșit la iveală mult timp după finalul conflictului. Tot în războiul din Vietnam, o cercetare ulterioară a dovedit că majoritatea reportajelor de luptă erau furnizate de serviciile de relații publice ale armatei, care numai în 1971, au cheltuit peste 200 de milioane de dolari ca să îmbunătățească imaginea. Serviciile de relații publice ale armatei au înscenat manevre ale armatei sud-vietnameze, acestea fiind filmate de operatori militari și difuzate în SUA prin stații mici de televiziune care nu aveau fondurile necesare finanțării unor corespondenți de război .

Bibliografie:

1.https://www.academia.edu/4707562/MASS_MEDIA_MIJLOC_DE_MANIPULARE_A_OPINIEI_PUBLICE_MASS_MEDIA_MIJLOC_DE_MANIPULARE_A_OPINIEI_PUBLICE

2. https://www.armyacademy.ro/biblioteca/anuare/2004/a10.pdf

3. https://www.dw.com/ro/cum-se-poate-recunoa%C5%9Fte-propaganda-de-stat/a-60339566

4. https://www.scrigroup.com/diverse/jurnalism/Mesajul-mass-media-Adevar-si-m41977.php

5. Volkoff Vladimir - Tratat de dezinformare, Ed. Antet, 2009

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica si manipularea in mass-media.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 940 cuvinte
Nr caractere:
15 608 caractere
Marime:
37.57KB (arhivat)
Publicat de:
Teodora G.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la master
Specializare:
Cariera judiciara
Materie:
Drept
An de studiu:
I
Nota primită:
Nota 10
Sus!