Dreptul de a beneficia în mod gratuit de asistență medicală și de medicamente

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.Introducere 3
2.Noțiune 3
3. Asigurarea accesului nediscriminatoriu la asistență medicală, medicamente și măsuri preventive, de calitate adecvată, în condiții sigure și în timp util, conform necesităților de sănătate 3
4. Asigurarea dreptului de a fi informat despre starea sănătății, tratamentul posibil și participarea în procesul de decizie asupra măsurilor invazive aplicate 5
5. Respectul intimității și confidențialității pacienților aflați în detenție 6
6. Respectarea demnității persoanei în detenție, evitarea suferinței și durerii neargumentate, tratament ajustat necesităților și particularităților pacientului 6
7. Recomandări 8

Extras din referat:

1.Introducere

Indiferent de împrejurările în care s-ar afla orice ființă umană, ea are drepturi fundamentale. Astfel, condamnații la pedeapsa cu închisoarea nu sunt lipsiți de cetățenie și beneficiază de toate drepturile, libertățile și obligațiile proprii tuturor cetățenilor, fixate în Constituție, acte normative ale diferitor ramuri de drept, cu excepția restricțiilor rezultate din sentința judecății și în funcție de comportamentul lor pe parcursul executării acestei pedepse.

La capitolul dat este necesar de enumerat unul din drepturile deținuților - dreptul de a beneficia în mod gratuit de asistenta medicală și de medicamente.

Sistemul de sănătate din penitenciare se află în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) din subordinea Ministerului justiției. La nivelul aparatului central ANP este instituită Direcția Medicală ANP, care după reorganizarea din 16 mai 2018 se află în subordinea Direcției generale management instituțional, fiind scoasă din directa subordonare a Directorului ANP.

La nivel național, persoanele deținute în cele 16 penitenciare, în caz de necesitate medicală sunt transferate în „spitalul”-Penitenciar nr.16.

2.Noțiune

Articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, potrivit căruia nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante (relele tratamente), include obligațiile pozitive a statului de a asigura și proteja integritatea fizică a persoanelor aflate în custodia statului. Eșecul de a dezvolta mecanisme capabile să asigure îngrijiri medicale necesare pentru a preveni deteriorarea sănătății deținutului, condiționează violarea dreptului absolut de a nu fi supus relelor tratamente.

Asigurarea efectivă a dreptului la sănătate în locurile de detenție rezidă din întrunirea cumulativă a criteriilor constitutive, precum sunt: accesibilitate, disponibilitate, acceptabilitate, calitate, echivalență (echitate).

Asistența medicală potrivit legii se acordă de către un personal medical calificat, în mod gratuit, ori de câte ori este necesar sau la cerere.

RILE

3. Asigurarea accesului nediscriminatoriu la asistență medicală, medicamente și măsuri preventive, de calitate adecvată, în condiții sigure și în timp util, conform necesităților de sănătate

3.1. Asistență medicală oferită corespunzătoare standardelor calității

Asistența medicală trebuie să fie accesibilă, precum și calitativă, doar astfel aceasta poate reduce riscul unor prejudicii grave aduse vieții și sănătății pacienților. Încăperile, birourile medicilor, saloanele cu pacienți trebuie să respecte regimul sanitar-epidemiologic.

Deși în prezent sunt realizate activități în această direcție, se constatată, că în multe saloane nu se respectă spațiul (m2) atribuit de standarde pentru un pacient, sala de operație are echpament învechit și uzat, biroul medicului de la internare, unde are loc consultarea și triajul tuturor pacienților la internare nu are conexiune la apă, nu este nici o posibilitate de spălare a mâinilor, sala nu are dotarea necesară cu echipamentul elementar necesar la examenul medical (triajul) pentru internare.

3.2. Accesul la asistență medicală calificată nelimitat

Asistența medicală trebuie să fie acordată de medici calificați, însă în instituțiile penitenciare din Republica Moldova se constată o insuficiență acută de personal medical, există multe locuri vacante de medici. Funcțiile prevăzute pentru asigurarea cu personal medical nu sunt în conformitate cu standardele prevăzute în Ordinul nr.100 din 16.02.2015 din 10.03.2008 cu privire la Normativele de personal medical. Spre exemplu, conform Normativelor aprobate, în secțiile terapeutice trebuie să fie prevăzute 1 funcție de medic la 14-17 paturi, 1 asistentă medicală

la 16-18 paturi. Penitenciarului nr. 16 în secția ftiziologie la 70 - 100 de paturi asigură un singur post de asistent medical.

3.3. Atitudine nediscriminatorie față de persoanele deținute care fac parte din categoriile asigurate de stat

Nu este prevăzut mecanismul de acordare a asistenței medicale de lungă durată pentru categoriile de persoane care cad sub incidența persoanelor asigurate medical. Potrivit legislației în vigoare, sunt stabilite anumite grupuri care beneficiază de asigurarea medicală acoperită de stat, precum femeile gravide, persoanele care au nevoie de asistență psihiatrică, persoanele cu dizabilități, persoanele cu diabet etc. De facto, pentru accesarea serviciilor medicale externe destinate categoriilor menționate, ANP achită anumite costuri către instituțiile medicale

contractate (investigațiile gravidelor, nașterea, serviciile oncologice etc.), deși costurile în cauză urmează a fi acoperite de CNAM. Problema vizează și deținuții ce muncesc pe teritoriul penitenciarului, întrucât pentru aceștia nu sunt achitate nici contribuțiile sociale și nici cele medicale obligatorii.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Dreptul de a beneficia in mod gratuit de asistenta medicala si de medicamente.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 956 cuvinte
Nr caractere:
16 524 caractere
Marime:
38.51KB (arhivat)
Publicat de:
Vladimir Puica
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la master
Materie:
Drept
Profesorului:
Oxana Rotaru
Sus!