Deontologia avocatului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cuvantul ,,deontologie" provine din limba franceza, ,,deontologie", insemnand ,,etica profesionala". Conform dex-ului, ,,deontologia" poate fi definita, ca fiind ,,un compartiment al eticii care se ocupa cu studiul normelor si obligatiilor specifice unei activitati profesionale". Citind definitia data mai sus, am incercat sa formulez o definitie a ,,deontologiei avocatului". Asadar, ,,deontologia avocatului" , dupa opinia mea, reprezinta ,,ansamblul normelor de conduita si al obligatiilor, pe care trebuie sa le respecte avocatul, in relatiile sale, cu clientii, magistratii si nu in ultimul rand, cu ceilalti avocati".

Incep analiza, acestei tematici, din perspectiva juridica, deoarece este cea mai vasta, itrucat orice avocat in profesia sa, trebuie sa respecte legislatia profesiei, care este formata din Legea 51/1995, Statutul profesiei de avocat si Codul Deontologic.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la data de 1 ianuarie 2007, s-a decis aplicarea in Romania a Codului Deontologic al avocatilor din U.E., ca fiind si Codul Deontologic al avocatilor din Romania. Acest cod, este structurat in cinci capitole astfel: in primul capitol avem preambulul, in cel de-al doilea capitol principiile generale ale profesiei, al treilea capitol reglementeaza relatiile avocatului cu clientii, cel de-al patrulea capitol relatiile avocatului cu magistratii iar cel de- al cincilea capitol reglementeaza relatiile dintre avocati.

In preambul se vorbeste despre misiunea avocatului, ce ii impune indatoriri multiple, fata de client, instante, public, confrate. Indatoririle avocatului, nu se limiteaza doar la executarea fidela a unui mandat in interesul legii, el trebuie sa vegheze la respectul statului de drept si a intereselor celor ale caror drepturi si libertati le apara. Avocatul nu pledeaza numai pentru cauza clientului sau, el este si sfatuitorul clientului sau. Normele deontologice sunt destinate sa garanteze, prin acceptarea lor liber consimtita, buna indeplinire de catre avocat a misiunii sale, recunoscuta ca fiind indispensabila pentru buna functionare a oricarei societati omenesti. Nerespectarea acestor norme de catre avocati, poate duce la o sanctiune disciplinara.

Principiile generale enuntate de Codul Deontologic al avocatilor din U.E. sunt: independenta (multitudinea indatoririlor care ii revin avocatului impune o independenta absoluta, scutita de orice presiune rezultata din propriile sale interese sau a influentelor de afara), increderea si integritatea morala (nu trebuie sa existe nici o urma de indoiala cu privire la onoarea personala, la probitatea si integritatea avocatului), secretul profesional (avocatul este depozitarul secretelor clientului sau si destinatarul comunicarilor de natura confidentiala), respectarea deontologiei altor barouri (avocatul poate fi obligat sa respecte regulile deontologice ale statului membru gazda atunci cand indeplineste o activitate transfrontaliera), incompatibilita si (exercitarea anumitor profesii sau a anumitor functii ii este interzisa), publicitatea personala (avocatul este autorizat sa informeze publicul asupra serviciilor pe care le ofera), interesul clientului (avocatul are obligatia de a apara intodeauna cat mai bine interesele clientului sau), limitarea raspunderii avocatului fata de client (daca legislatia statului membru de provenienta si legislatia statului membru gazda autorizeaza acest lucru, avocatul poate sa limiteze raspunderea sa fata de client).

Relatiile avocatului cu clientii trebuie sa se desfasoare in mod constiincios, sfatuind si aparand clientul cu promptitudine si diligenta. Avocatul actioneaza numai cand este imputernicit de clientul sau, ori mai poate actiona intr-un caz in care a fost insarcinat de un alt avocat, care il reprezinta pe client sau de o instanta competenta. Daca exista un conflict de interese sau riscul semnificativ de a aparea un asemenea conflict, intre interesele a doi sau mai multi clienti, din acceasi cauza, avocatul nu poate sa consilieze, sa reprezinte sau sa actioneze. Privind onorariile, avocatul trebuie sa-l informeze pe client, cu privire la tot ceea ce, acesta cere cu titlu de onorariu, iar valoarea insumata onorariilor sale, trebuie sa fie echitabila si justificata, in conformitate cu legea si cu normele deontologice la care avocatul este supus.

In relatiile avocatului cu magistratii, acesta trebuie sa respecte normele deontologice aplicabile in respectiva jurisdictie, caracterul contradictoriu al dezbaterilor si sa dea dovada de loialitate si respect fata de oficiile judecatorului.

Cu privire la relatiile dintre avocati, confranternitatea impune ca aceste relatii sa fie bazate pe incredere, spre interesul clientului si pentru a evita atat procesele inutile, cat si orice comportament susceptibil sa pateze reputatia profesiei. Avocatul recunoaste drept confrate, pe orice avocat dintr-un alt stat membru si manifesta fata de acesta, un comportament colegial si loial.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Deontologia avocatului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 027 cuvinte
Nr caractere:
5 544 caractere
Marime:
11.36KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Predat:
la master , Universitatea "Dimitrie Cantemir" din Targu Mures
Materie:
Drept
Profesorului:
Conf.univ.dr.: Brindusa Gorea
Sus!