Avocatul Poporului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Capitolul I
Conceptul de societate democratica si democratie din perspectiva institutionala a Uniunii Europene
Capitolul II
Avocatul Poporului, putere morala in echilibrul celor trei puteri
in stat. Raportul dintre institutia Avocatul Poporului si puterile statului
1.Raportul dintre legislativ si institutia Avocatul Poporului
2.Raportul dintre executiv si institutia Avocatul Poporului
3.Raportul dintre autoritatea judecatoreasca si institutia Avocatul Poporului. Curtea Constitutionala.
Capitolul III
Actul administrative si aplicarea sa.
1.Trasaturile actului administrativ
2.Clasificarea actelor administrative
3.Aplicarea actului administrativ de autoritate
4.Modificarea,anularea si inexistenta actului administrativ
Capitolul IV
Prezentarea institutiei Avocatul Poporului
1.Trasaturile constitutionale si legale ale institutiei Avocatul Poporului
2.Competenta institutiei Avocatul Poporului.
3.Procedurile legale prin care actioneaza Avocatul Poporului.
4.Competenta Avocatului Poporului in solutionarea unor petitii care privesc autoritatea judecatoreasca
5.Functiile Avocatului Poporului.
6.Actele Avocatului Poporului
Capitolul V
Elemente de drept comparat privind rolul Ombudsmanului in realizarea controlului colectivitatilor locale, in sistemul de drept romanesc si principalele sisteme de drept ale statelor Europene.
Capitolul VI
Perspective
Bibliografie

Extras din referat:

Conceptul de societate democratica si democratie din perspectiva institutionala a Uniunii Europene

Intr-un raport cu privire la Tratatul instituind o constitutie pentru Europa prezentat de Comisia pentru probleme constitutionale a Parlamentului European, din decembrie2004 , se apreciaza ca cetateanul European este veritabil beneficiar al textului acestui Tratat Constitutional. Cetateanul European este considerat alfa si omega al Tratatului Constitutional1.

In vederea asigurarii caracterului democratic al Uniuni, precum si in scopul apropierii acestuia de cetatenii sai, textul Tratatului a statuat urmatoarele principii ale functionarii U. E :

-principiul egalitatii democratice2

-principiul democratiei reprezentative3

- principiul democratiei participative

-principiul dialogului social

Conceptul de cetatean in ciuda tuturor incertitudinilor ce au fost exprimate in literature, ramane strans legat de idea de participare democratica.

_________________________

1.F.Kauff- GAzin, La citoyeennee de l' Union dans le Traite etabilisant une Constitution pour l ' Europe, V. Constantinescu. Y. Gautier, V. Michel, op.cit., p.331.

2. Art I-45: In toata activitatile sale Uniunea respecta principiul egalitatii cetatenilor sai , care beneficiaza de o atentie egala din partea institutiilor , organelor si organismelor Uniunii

3. Art I-45 Functia Uniunii are la baza principiul democratiei participative. Cetatenii sunt reprezentati in mod direct la nivelul, Uniunii in Parlamentul European.

Cetateanul European apare sub infatisarea detinatorului unei parti din ,,suveranitatea europeana '' ca fiind componenta unei entitati colective europene, pe cale de a se forma poporul european4.

Principiile democratiei participative au fost instaurate pentru a completa democratia reprezentativa , dar si pentru a manifesta societatii civile, totul in scopul unei mai bune conduceri ale U. E.

Principiul democratiei participative isi gaseste consacrare in art I-47 din Tratat. Prin mijloace corespunzatoare, institutiile Uniunii acorda cetatenilor si asociatilor reprezentative posibilitatea de a-si face cunoscute si de a schimba, in mod public, opiniile in toate domeniile de actiune ale Uniunii.

Aceste institutii europene si-au propus mentinerea unui dialog deschis, transparent si constant cu asociatiile reprezentative, si mai ales cu societatea civila, componenta fundamenatala a statului de drept.

Deschiderea unui dialog cu societatea civila, luarea sa in considerare, cu ocazia consultarii regulate, de catre Comisie5, dar si posibilitatea care este acordata cetatenilor de a-si face cunoscute opiniile, permite crearea vectorilor formali in comunicarea intre opinia publica si institutiile europene.

Asa cum sunt ele prevazute de catre art. I-47 din tartatul Constitutional principiile democratiei participative au ca scop ameliorarea conducerii in cadrul U.E si favorizarea participarii destinatarilor normelor comunitare la elaborarea acestora.

S-a dovedit a fi necesara asocierea sferelor private la deciziile publice, insa pentru a fi inteleasa si ascultata ,, societatea civila europeana ;, trebuie sa existe si sa aiba sentimental apartenentei la U.E.''

Revine astfel reprezentantilor politici nationali si europeni, institutiilor europene, dar si organizatiilor ce compun societatea civila sa dezvolte si sa alimenteze sentimental de apartenenta, care sa conduca la crearea unei entitati solide, capabile sa-si impuna propriile opinii si sa influenteze procesul decizilonal comunitar.

__________________________

4. F. Kauf- Gazin, op.cit., V.Constantinesco. Y. Gautier, V.Michel, op.cit.337

5. Art.I-47 alin. (3) : ,,In vederea asigurarii coerentei si transparentei actiunilor Uniunii,Comisia procedeaza la ample consultari ale partilor interesate ''

O alta modalitate prin care cetatenii europeni participa efectiv la luarea deciziilor o reprezinta initiative legislative popolara6

In acest sens, Tratatul Constitutional a prevazut in art. I-47 alin (3) ca : ,, la initiativa a cel putin un million de cetateni ai Uniunii, resortantii ai unui numar semnificativ de state membre, Comisia, in limitele competentei sale , poate fi invitata sa faca o propunere corespunzatoare referitoare la chestiuni pentru care cetatenii considera ca este necesar un act juridic al uniunii pentru punerea in aplicare a prezentei Constitutii.''

In termenii dispozitiei mentionate, cetatenilor li s-a dat posibilitatea de a intervene, in mod direct, in procesul legislativ European.

Eficienta si efectul acestei modalitati de interventie a cetatenilor in procesul legislativ European depinde de legiuitor, deoarece art. I-47 alin 4 dispune ,, Legea europeana prevede procedurile si conditiile necesare pentru prezentarea unei astfel de initiative cetatenesti, inclusive numarul minim de state membre din care acestia trebuie sa provina ''

Initiativa cetateneasca reprezinta un prim mijloc institutional transnational al democratiei participative.

Originalitatea puterii sale in aplicarea in sanul Uniunii Europene decurge tocmai din caracterul sau

Bibliografie:

1.Ioan Muraru, Drept Constitutional si institutii politice, editura Actami, Bucuresti, 1993.

2.Ioan Muraru, Elena Simina Tanasescu, Drept Constitutional si Institutii Politice, vol.II, Editura C H Beck, Bucuresti 2006.

3. Iulian Nedelcu-coordonator, Drept Administrativ, Editura Themis, Craiova 2002

4. Iulian Nedelcu, Contencios Administrativ in spatial European, Editura Universitara, Craiova 2006

5. Ioan Alexandru , Drept Administrativ in Uniunea Europeana , Editura lumina Lex Bucuresti 2006

5.Antonie Iorgovan, Tratat de Drept Administrativ, volI, II Editura Lumina Lex, Bucuresti 2005

6. Ioan Muraru, Elena Simina Tanasescu , Drept Constitutional si Institutii Politice, vol.I, II, editia a-XI-a , Editura ALL Beck, Bucuresti 2004

7.Ioan Muraru, Avocatul Poporului- Institutie de tip Ombudsman, Editura All Beck, Bucuresti 2004

8. Antonie Iorgovan, Tratat de Drept Administrativ, vol I, Editura Nemira, Bucuresti 2002

9.Constantin Branzan, Avocatul Poporului, Editura Juridica, Bucuresti, 2001

10.Emilian Stelian Ticamas, Savu Gheorghe, Drept Administrativ si Elemente de Stiinta Administratiei , Editura Sedcom Libris, Bucuresti 2003

11. Claudia Gilia, Teoria statului de drept, Editura C.H. Beck, Bucuresti 2007

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Avocatul Poporului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
42 pagini
Imagini extrase:
42 imagini
Nr cuvinte:
9 222 cuvinte
Nr caractere:
60 552 caractere
Marime:
48.72KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
stat, drept, lege, avocat
Predat:
la master
Materie:
Drept
Sus!