Actul constitutiv al societății comerciale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere pg 3
2. Notiuni generale pg 4
3. Contractul de societate pg 4
4. Conditii de fond ale contractului de societate pg 5
a. Consimtamantul pg 5
b. capacitatea de a contracta pg 7
c. obiect determinat pg 8
d. cauza licita pg 10
5. Conditii de forma ale contractului de societate pg 11
- continutul contractului de societate pg 11
- obiectul contractului pg 12
- capitalul social pg 12
6. Statutul societatii comerciale pg 14
Bibliografie pg 15

Extras din referat:

Perioada de tranzitie parcursa in tara noastra dupa 1989, in scopul edificarii unei economii de piata, a impus cu necesitate abrogarea dispozitiilor Codului comercial roman, reglementand regimul juridic al societatilor comerciale, considerandu-se ca acestea au fost depasite de noua realitate social-economica. Intrucat reglementarea societatilor comerciale cuprinsa in Codul comercial era, in mare masura, depasita, ea a fost inlocuita cu o noua reglementare, care face obiectul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale . Ca urmare a adoptarii noii reglementari, dispozitiile Codului comercial privind societatile comerciale au fost abrogate, cu exceptia dispozitiilor privind asociatia in participatiune si a celor referitoare la asociatia de asigurare mutuala. Reglementarea cuprinsa in Legea nr. 31/1990 reprezinta, in prezent, reglementarea generala privind societatile comerciale. Distinct de aceasta reglementare generala a societatilor comerciale, pentru anumite domenii de activitate au fost adoptate reglementari speciale: in materie bancara, de asigurari etc. Reglementarea societatilor comerciale, atat cea generala, cat si cea speciala se completeaza cu prevederile Codului comercial si Codului civil.

Prin Legea nr. 31/1990 s-a stabilit regimul juridic al celor cinci forme de societati comerciale recunoscute de legea romana: societatea in nume colectiv; societatea in comandita simpla; societatea pe actiuni;societatea in comandita pe actiuni; societatea cu raspundere limitata .

Trebuie mentionat ca Legea nr. 31/1990 cuprinde reguli generale aplicabile oricarei societati comerciale, precum si reguli speciale privind fiecare forma juridica de societate comerciala. Caracterul de reglementare generala a societatilor comerciale, pe care il are Legea nr. 31/1990, se manifesta sub mai multe aspecte: priveste orice societate comerciala, indiferent de obiectul ei de activitate, in temeiul legii, activitatile care nu pot face obiectul unei societati comerciale se stabilesc de guvern; se aplica si societatilor comerciale cu participare straina, aceasta reglementare se completeaza cu dispozitiile privind regimul investitiilor straine.

Reglementari speciale privind societatile comerciale:societatile comerciale cu capital integral de stat, Legea nr. 15/1990 ; societatile bancare - Legea nr. 58/1998; societati de asigurare si supravegherea asiguratorilor - Legea nr 32/2000; societatile agricole - Legea nr. 36/1991 ;societati de servicii de investitii financiare - Legea nr.297/2004 ; societati de administrare a investitiilor - Legea nr.297/2004;societatile de credit ipotecar - O.U.G. nr. 200/2002; societatile comerciale cu participare straina. Reglementarile privind societatile comerciale, cuprinse in Legea nr. 31/1990 si legile speciale, se completeaza cu prevederile Codului comercial, Codului civil, Codului muncii etc.

(2) NOTIUNI GENERALE

Constituirea unei societati comerciale supusa reglementarilor legii 31 / 1990 presupune trei etape obligatorii: una consensuala, una de control al legalitatii constituirii, numita faza judiciara si ultima de inmatriculare si de publicitate.

Etapa consensuala in constituirea societatilor comerciale are ca obiect intocmirea de catre fondatori a actelor constitutive respectandu-se conditiile privind validitatea lor, inclusiv autentificarea lor, dupa caz. In aceasta faza, rolul dominant apartine initiativei private fara ingerinte administrative pana la momentul autentificarii actelor constitutive.

Etapa judiciara consta in controlul legalitatii actelor si faptelor care se inregistreaza in registrul comertului. Aceasta este exercitat de justitie prin judecatorul delegat.

Etapa de inregistrare si publicitate. In aceasta etapa, societatea dobandeste personalitate juridica si opozabilitate fata de terti. Are loc indeplinirea formelor de inmatriculare la oficiul registrului comertului, eliberarea certificatului de inregistrare ce cuprinde Codul unic de inregistrare si publicarea unui extras in forma simplificata al incheierii judecatorului delegat in Monitorul Oficial si comunicarea acestui extras din oficiul directiei generale a finantelor publice teritoriale.

(3) CONTRACTUL DE SOCIETATE

In dreptul roman, contractul de societate este manifestarea de vointa prin care asociatii constituie societatea comerciala. In acelasi timp, contractul cuprinde reguli care guverneaza raporturile dintre asociati si dintre asociati si societate.

Bibliografie:

1. Angheni S., Volonciu M., Dumitriu R., Mocanu C., Legea societatilor comerciale pe intelesul tuturor, Ed. Rentrop&Straton, Bucuresti, 1997.

2. Belu Magdo Monna-Lisa, Drept comercial, Ed. HG, Bucuresti, 2003

3. Capatina O., Societati comerciale, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1996.

4. Carpenaru St.D., Drept comercial roman, Ed. All Beck, 2004.

5. Carpenaru St.D., David S., Predoiu C., Piperea Gh., Societatile comerciale, Ed. All Beck, 2002.

6. Carcei Elena ,,Drept comercial roman." Editura ALL BECK, 2000.

7. Constantin Statescu Corneliu Barsan ,, Drept civil. " - Teoria generala a obligatiilor Editura ALL

BECK, 2000.

8. Georgescu I.L., Drept comercial roman, Ed. Lumina Lex, 1994.

9. Gradinaru N., Societati comerciale, Ed. Alutus, 2005.

10. Gradinaru N., Rais D., Savu C., Mihoc V., Mihalcea I., Cebuc I., Drept, Ed. Independenta

Economica, 2004.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actul Constitutiv al Societatii Comerciale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
6 027 cuvinte
Nr caractere:
32 968 caractere
Marime:
30.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
societate, comert, monitor oficial
Predat:
la master
Materie:
Drept
Profesorului:
Grigore Florescu
Sus!