Previzualizare referat:

Extras din referat:

Titlul carti

Cartea Habacuc se poate traduce prin “cel ce tine in brate”. Numele Habacuc in ebraica deriva de la verbul “habac” si inseamna “a imbratisa”sau cu numele asirian al unei plante hambakuku. Forma greaca a numelui sau este Hambakoum.

Autorul si data scrieri

Ieronim atribuie numelui o insemnatate profetica, ce sta in legatura cu continutul cartii. Habacuc imbratiseaza pe Dumnezeu caci el se lupta cu Iahve si apara poporul Sau. Informatile istorice despre acest profet sunt foarte rare. Din cauza notelor muzicale amintite in capitolul trei s-a spus ca Habacuc a fost cantaret si conducator de cor, dar el se prezinta ca si prooroc (1:1, 3:1) El nu a fost chemat de la o alta meserie ca sa fie prooroc (ex.Amos) ci a fost destinat de Dumnezeu special pentru oficiul profetic. Despre Habacuc se pastreaza anumite legende: dupa rabini el ar fi fost fiul Sunamitei invitat de Elisei; dupa altii el ar fi fost santinela asezata de Isaia ca sa observe caderea Babilonului (Isaia 21:6 si Habacuc 2:1)

Habacuc a fost contemporan cu Ieremia si a activat in perioada de dinaintea duceri imparatiei lui Iuda in robia Babiloniana. Profetul a fost un om cu un caractersensibil si duios care a indeplinit slujba de “strajer”spiritual pus de Dumnezeu peste poporul sau ( m-am dus in locul de straja si stam in turn ca sa veghez si sa vad ce are sa-mi spuna Dumnezeu Habacuc 2:1). Se cunosc foarte putine lucruri despre profetul Habacuc incat tot ce se scrie despre el trebuie sa fie potetic sau bazat pe dovezi interne

Cartea Habacuc este scrisa probabil în vremea domniei lui Ioiachim (609-597). Unii sugereaza ca ar fi scrisa în timpul domniei lui Iosia, dar conditiile morale descrise de Habacuc sunt mult mai sumbre decât cele din perioada de înviorare initiata de acest rege reformator.

Habacuc apare exact în preajma disparitiei regatului Iudeii, înainte de întunericul robiei babiloniene.

Tema si scopul cartii

Cartea lui Habacuc aduce mângâiere în una dintre cele mai tulburatoare probleme ale omului. Si anume, de ce îngaduie Dumnezeu sa se întâmple unele lucruri. Mai ales cele rele. Nu cunosc o întrebare mai actuala decât aceasta.

Citind profetia lui Habacuc veti descoperi ca problema cu care s-a confruntat si la care în cele din urma a primit raspunsul, devenind astfel un mângâietor si un sustinator al poporului sau aflat în necaz.

Dupa o scurta trezire spirituala pe vremea lui Iosia, poporul si imparatul lui au facut din nou”ce este rau inaintea lui Dumnezeu “. Habacuc isi pune aceeasi problema care I-a preocupat pe toti oameni evlaviosi ai lui Israel :De ce ingaduie Dumnezeu coruptia? (1:2,3 ), de ce ramane El indiferent fata de propasirea celor rai?(1:3). Dumnezeu I raspunde ca El va pedepsi poporul razvratit prin Chaldei. Dar aceasta face loc unei alte intrebari: Cum ar putea folosi Dumnezeu pentru aducerea la indeplinire a planurilor Sale, o natiune si mai vinovata decat Israel (1:12, 13) Asemena intrebari trebuie sa-I fi framantat destul pe oamenii”neprihaniti’din Iuda. Dumnezeu le raspunde prin mesajul lui Habacuc si prin atitudinea de totala incredere in dreptatea divina pe care o reflecta aceasta carte . in felul acesta nu vor putea fi uluiti cand furtuna babiloniana va pantui Palestina.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Habacuc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 352 cuvinte
Nr caractere:
6 885 caractere
Marime:
7.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Creștinism
Predat:
la facultate
Materie:
Creștinism
Sus!