I.EVAZIUNEA FISCALA
“Cel mai greu de inteles lucru din lume este impozitul pe venit.”
Albert Einstein
Cuvinte cheie: evaziune fiscala, lege, taxe, impozit.
evaziune fiscala : sustragere de la obligatiile fiscale.
lege : Norma cu caracter obligatoriu, stabilita si aparata de puterea de stat.
taxa : Suma de bani care se percepe la anumite marfuri sub forma de impozit. - Taxa pe valoarea adaugata = impozit general care se aplica pe fiecare stadiu al circuitului de productie al produsului final. 2. Plata efectuata in favoarea bugetului de stat de catre diferite persoane fizice sau juridice in cazul cand acestea se bucura de anumite servicii sau drepturi. - Suma de bani care se plateste unei institutii in schimbul unor servicii prestate sau al anumitor drepturi.
impozit : Plata obligatorie stabilita prin lege, pe care cetatenii, institutiile etc. o varsa din venitul lor in bugetul statului; dare.
1.1. Ce este evaziunea fiscala
Conform legii nr. 87/1994, republicata, cu modificarile ulterioare, evaziunea fiscala
reprezinta sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor,
taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale,bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine, denumite contribuabili (Carlescu, N., 2015). Unele lipsuri si neajunsuri ale acestei legi au fost corectate prin Legea nr.241/2005.
Altfel spus, evaziunea fiscala legala este o modalitate prin care contribuabilul ocoleste legea, apeland la o portita neprevazuta de lege, asadar “tolerata” prin scapare din vedere.
Suportul legal al acestora este dat de principiul ca ceea ce legea nu interzice este permis.
Fenomenul a scapat de sub control din cauze multiple: fluctuatia legislatiei pentru perioade mari de timp, eficienta Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), coruptia - care a afectat institutii importante ale statului, toate acestea au condus la o crestere ingrijoratoare a evaziunii fiscale. Slaba eficienta a Fiscului are drept efect reducerea nivelului de colectare a obligatiilor bugetare.
Acest fenomen este intalnit atat pe plan national, cat si international, fiind una dintre cele mai cunoscute si raspandite infractiuni cu caracter economic. Poate fi intalnita sub diferite forme:
- tinerea in evidenta a unor registre contabile nereale;
- distrugerea in mod voit a documentelor care pot ajuta la aflarea adevarului cu privire la livrarile de marfuri, preturi practicate, comisioane incasate sau platite etc.;
- intocmirea unor documente de plata fictive;
- modificarea nejustificata a preturilor de aprovizionare, a cheltuielilor de transport, manipulare si depozitare;
- intocmirea declaratiilor vamale false la importul sau exportul de marfuri;
- întocmirea declaratiilor de impunere false.
1.2. Evaziune fiscala versus frauda fiscala
Evaziunea si frauda fiscala exista inca de la aparitia statului si au fost strans legatede evolutia acestuia, dar s-au manifestat ca atare doar in epoca moderna odata cu stabilirea obligatiilor fiscale necesare acoperirii cheltuielilor tot mai mari ale statului.
Odata cu aparitia statului modern au aparut cheltuieli sporite, necesare mentinerii functiunilor statului, dublate de protectia si asistenta sociala acordate de stat persoanelor cuvenituri modeste, aflate la nevoie (Tulai, C-tin, 2003).
Frauda fiscala reprezinta asa numita evaziune fiscala ilegala (ilicita). O distinctie, intre evaziune fiscala si frauda fiscala (dar tot la nivelul evaziunii fiscal ilicite) si anume din perspectiva intentionalitatii/subiectivitatii fenomenului.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.