Introducere
Colectarea, transportul și depozitarea produselor petroliere constitue un ansamblu de activități de mare importanță, prin care se asigură aprovizionarea cu materie primă a rafinăriilor și combinatelor petrochimice. În acest ansamblu, un rol deosebit de important îi revine activității de transport.
Unul dintre principalele mijloace de transport, atât pentru țiței cât și pentru produsele petroliere, îl reprezintă transportul maritim, realizat cu ajutorul navelor specializate. Pentru asigurarea transportului în condiții de siguranță este necesar ca motorul principal de propulsie să funcționeze în parametrii corecți de utilizare. Acest lucru necesită ca, pentru motorul principal de propulsie să i se asigure o instalație de răcire cu scopul de a evacua, prin fluidele de răcire, o parte din energia termică dezvoltată în motor, pentru realizarea unui regim termic optim, atât din punct de vedere al desfășurării ciclului, cât și din punct de vedere al solicitărilor termomecanice.
Deși există o cantitate considerabilă de apă de mare disponibilă, motoarele diesel navale nu folosesc direct apa de mare pentru a răci cele mai fierbinți părți ale motorului. Acest lucru se datorează coroziunii și sărurilor care s-ar depune pe suprafețele de răcire care interferează cu fluxul de căldură. În schimb, apa circulată în interiorul canalelor de răcire ale motorului este apă tehnică (sau mai bine, apă distilată), care este apoi răcită cu apă de mare.
La fel ca în cazul combustibilului și uleiului de lubrifiere, apa de răcire a motorului trebuie selectată cu atenție, manipulată și verificată. Tratarea apei tehnice reprezinta un criteriu foarte important pentru asigurarea fiabilitatii instalației de răcire si functionării corecte a motorului principal. În caz contrar, coroziunea, eroziunea și cavitația pot apărea asupra pereților sistemului de răcire în contact cu apa și se pot forma depuneri. Depunerile împiedică transferul de căldură și pot cauza supraîncărcarea termică a părților răcite.
Acest lucru necesită o tratare a apei tehnice de răcire cu ajutorul anumitor inhibitori de coroziune dar și chimicale pentru prevenirea depunerilor , date in principal de prezenta sărurilor de calciu si magneziu.
Capitolul I - Descrierea generală a navei
Din ’’Documentația tehnică a navei Morning Ibis’’ s-a realizat descrierea generală a navei de tip tanc petrolier cu caracteristicile sale:
Lungime totală: L = 219 [m]; Viteza maximă : = 15,8 [Nd];
Lungimea între perpendiculare 208 [m] Deplasament : 79996 [dwt].
Lățime : B = 38 [m]; Pavilion : Liberia;
Pescaj : T = 13,8 [m]; An de construcție: 2014;
Bord liber : 5,7 [m]; Indicativ IMO : 9539523
Nava” Morning Ibis” face parte din categoria de clasificare a tancurilor de tip Aframax, cu o construcția a corpului navei cu pereți dublii conform cerințelor ”Marpol 73/78 din 1992, International Convention for the Prevention of Pollution from Ships" privind prevenirea poluării mediului marin. Conform revistei tehnice intitulată "The Ultimate Guide to Ship Sizes", termenul Aframax provine de la „Average Freight Rate Assessment” și indică dimensiunea maximă a tancurilor pentru porturile africane.
Capitolul II - Rezistența la înaintare și alegerea motorului principal de propulsie
Din materialul tehnic „Propulsion trends in Tankers”, Engineering the future since 1758", rezistența la înaintare reprezinta o forță ce se opune mișcării oricarui corp care se deplasează într-un fluid, deci și in aer. Una dintre problemele de bază ale construcției, proiectării și expoatării navei se referă la asigurarea calității de marș. Calitățile de marș ale navei depind de forțele hidrodinamice și aerodinamice, care acționează asupra corpului și care se opun deplasării sale. Studierea acestui fenomen se face în majoritatea cazurilor prin metode experimental-analitice.Calculul rezistenței la înaintare și a puterii de remorcare s-a realizat cu ajutorul programului “DELFT Ship”.
Programul "DELFT Ship" este un program complet de modelare a corpului navei 3D, ce permite modelarea rapidă a celor mai complexe forme într-un mod foarte flexibil, oferă posibilitatea realizării calculului rezistenței la înaintare și a puterii de remorcare, precum și optimizarea caracteristicilor propulsorului pentru diferite regimul de deplasament.
In continuare, din rezultatele obtinute cu ajutorul programului de proiectare DELFT Ship s-a ales din catalogul "Two-stroke Engines" manualul tehnic al motorului „S60MC-C Mk7 Project Guide”, Ediția a III- a, Decembrie 2005.
[1] Hergheligiu Vasile Lucrarea de licenta - "Tema Nr. 59 - Nava tip tanc petrolier de 80000 (tdw). Elemente de proiectare a instalatiei de racire a motorului principal."
[2] Caterpillar „Know your cooling system”, U.S.A, 2008
[3] MAN Diesel & Turbo „Propulsion trends in Tankers”, Engineering the future since 1758;
[4] Dragalina Al. „Motoare cu ardere internă”, vol II, Editura Muntenia&Leda, Constanța, 2002;
[5] DrewMarine „Cooling water treatment”, LIQUIDEWT ,Ediția a II- a
[6] Two-stroke Engines „S60MC-C Mk7 Project Guide”, Ediția a III- a, Decembrie,2005;
[7] MAN Diesel & Turbo Cooling Water Treatment and Periodical Test of the Cooling Water”, Service Letter SL2016-623/JFH, July 2016;
[8] **** Documentația navei de tip tanc petrolier „Morning Ibis”.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.