Organizarea manualului de calitate

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 3
CAP. 1 ORGANIZAREA 4
CAP. 2 ELABORAREA 5
CAP.3 APROBAREA 6
CAP.4 DIFUZAREA 7
CAP.5 ACTUALIZAREA 8
BIBLIOGRAFIE 9

Extras din referat:

Principalele documente ale sistemului de management al calitatii si modul de intocmire sunt prezentate in standardul ISO 10013/ 1996 - Ghid pentru documentatia sistemului calitatii. Referiri la documente se fac si in standardele ISO 9000 si 9001/2000. Aceste standarde acorda o importanta mare elaborarii si administrarii documentelor specifice sistemului de calitate, deoarece documentele sunt o dovada tangibila ca procesele au fost definite, procedurile au fost elaborate si aprobate, iar modificarile sunt tinute sub control. De asemenea, existenta acestor documente este obligatorie pentru aprecierea conformitatii sistemului calitatii cu standardul de referinta si confirmarea implementarii efective a sistemului (este cazul, de exemplu a auditului intern de calitate). Rolul documentelor pentru implementarea si aplicarea sistemului de calitate intr-un sistem tehnico economic (STE) consta in:

-obtinerea conformitatii cu prevederile din normative, stasuri (referentialul) etc;

-asigurarea instruirii salariatilor pentru cunoasterea modului de aplicare a sistemului de calitate;

-asigurarea repetabilitatii si trasabilitatii;

-furnizeaza dovezi obiective cu privire la aplicarea sistemului calitatii.

Amploarea documentatiei pentru un sistem tehnico economic (STE), difera in functie de marimea si obiectul activitatii, complexitatea proceselor si interactiunea acestora, pregatirea personalului etc. conform standardului ISO 10013, documentele unui sistem de management al calitatii sunt:

a) Politica si obiectivele referitoare la calitate

b) Manualul calitatii

c) Procedurile documentate cerute de standardele de referinta

d) Instructiunile de lucru(formulare ,planurile calitatii, specificatii, inregistrari etc.)

In fig. 1 se prezinta documentele sistemului de management al calitatii intr-o ierarhizare piramidala , corespunzator cu importanta acestora.

Cap. 1 ORGANIZAREA MANUALULUI CALITATII

Manualul calitatii este un document care prezinta politica in domeniul calitatii si descrie sistemul de management al calitatii.

Este un document unic, specific fiecarui sistem tehnico-economic, in care se descrie standardul de referinta si sistemul de calitate implementat. In functie de marimea acestuia si de intensitatea activitatilor, manualul se poate referi la toate procesele din sistem sau numai la o parte dintre acestea. Ca urmare, pot exista mai multe manuale, pentru fiecare compartiment sau grupuri de compartimente, si unul general. De asemenea, exista un manual de uz intern si un altul pentru uz extern. Cel pentru uz intern, denumit ,,manualul de management al calitatii", contine informatii confidentiale (referitoare la tehnologii, metode, inovatii etc.) la care nu au acces clientii. Cel de al doilea denumit ,,manualul de asigurare a calitatii" este manual de prezentare destinat clientilor si contine informatii care sa le dea increderea ca sistemul tehnico-economic are abilitatea sa fabrice produsele la nivelul de calitate cerut.

In general manualul calitatii are forma unui dosar, la care pe coperta se trece titlul si obiectul manualului, iar in interior se prezinta continutul, care include cuprinsul, unde se indica: numarul si titlul capitolului, pagina, numele si semnatura celui care a elaborat manualul, modificarile efectuate, angajamentul managementului si politica de calitate, obiectivele, referiri la proceduri. De asemenea, se face o scurta prezentare a sistemului tehnico-economic, sunt prezentate responsabilitatile si regulamentul de functionare, documentele de referinta pentru aplicarea sistemului de calitate, se prezinta lista documentelor la care se fac referiri in manual, dar nu sunt cuprinse in acesta (de exemplu standardele).

Cuprinsul mai contine prezentarea sistemului de management al calitatii, unde sunt descrise toate procesele realizate in sistemul tehnico-economic si interactiunea dintre acestea, dispozitii referitoare la analiza, actualizarea si administrarea manualului calitatii, abrevieri, anexe cu lista procedurilor si instructiunilor etc.

Intrucat la efectuarea auditului de calitate, manualul este folosit ca document de analiza a modului in care, au fost indeplinite cerintele standardului de referinta, este recomandat ca manualul sa fie structurat pe capitolele din standard si sa se arate cum se realizeaza fiecare capitol.

Manualul calitatii (MC) este utilizat de managementul de varf si alte parti interesate. Prevederile MC se aplica in toate subdiviziunile si sunt obligatorii de a fi aplicate de catre tot personalul de la data aprobarii acestora.

Manualul Calitatii defineste metodele de conducere folosite de o societate pentru atingerea obiectivelor politicii referitoare la calitate si precizeaza structura

Bibliografie:

1) Olaru, M., Managementul calitatii, editia a II-a revizuita si adaugita, Editura

Economica, Bucuresti, 1999.

2) Ghid pentru implementarea unui sistem de management al calitatii in cadrul ASE Bucuresti Prof.univ.dr.Marieta OLARU; Asist.univ.dr.Carmen PAUNESCU

3) http://www.consultanta-certificare.ro accesat 11.12.2009

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea manualului de calitate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
2 926 cuvinte
Nr caractere:
17 865 caractere
Marime:
29.75KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
calitate, organizare, standarde
Predat:
la master , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Comerț
Sus!