Carl Rogers - Repere

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Teoria lui Rogers este una clinica, bazata pe anii de experienta de contact direct cu clientii. Acest fapt, de exemplu, il putem considera comun cu Freud. Tot in comun cu Freud este si faptul ca teoria lui este o teorie bogata si elaborata - bine argumentata si sustinuta logic, cu aplicatii vaste.

Diferit fata de Freud, este faptul ca Rogers ii considera pe oameni ca fiind in principiu buni sau sanatosi - sau, cel putin, nu rai sau bolnavi. Cu alte cuvinte, el vede sanatatea mentala ca fiind perspectiva normala a vietii si considera boala mentala, criminalitatea si alte probleme umane ca distorsiuni ale tendintei naturale.

Tot diferit fata de Freud este faptul ca teoria lui Rogers este una relativ simpla - eleganta chiar. Intreaga sa teorie se bazeaza pe o unica ,,forta a vietii" pe care el o numeste tendinta la actualizare care poate fi definita ca motivatia intrinseca prezenta in orice forma de viata de a-si dezvolta potentialul pana la cel mai inalt nivel posibil. Nu vorbim despre supravietuire: Rogers considera ca toate fiintele tind sa faca ce / cum este mai bine pentru existenta lor. Daca nu reusesc, aceasta nu se intampla pentru ca nu a existat dorinta!

Rogers considera ca aceasta tendinta este sursa tuturor celorlalte motivatii despre care vorbesc celelalte teorii. El ne intreaba: de ce vrem aer si apa si mancare? De ce cautam siguranta, dragoste si sentimentul de competenta? Chiar, de ce cautam sa descoperim noi medicamente, de ce inventam noi surse de energie sau producem noi opere de arta? Pentru ca, ne raspunde tot el, este in natura noastra, ca forme de viata vii, sa facem cat putem de bine, tot ceea ce ne sta in putinta sa facem!

Sa retinem ca, spre deosebire de adresabilitatea limitata pe care termenul de ,,actualizare" o are la Maslow, la Rogers ,,tendinta la actualizare" este prezenta in toate organismele vii. Printre cele mai primare exemple oferite de el se numara algele de mare si ciupercile. Ia ganditi-va un pic: nu va uimeste uneori felul in care buruienile cresc prin asfalt, copacii tineri se dezvolta intre stanci sau animalele supravietuiesc in desert sau la Polul Nord?

Rogers a aplicat acelasi principiu si eco-sistemelor afirmand ca un eco-sistem cum este o padure, cu toata complexitatea pe care o implica, are un potential la actualizare mult mai mare decat un eco-sistem simplu cum ar fi o cultura de porum

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Carl Rogers - Repere.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (4 voturi)
Anul redactarii:
2014
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 407 cuvinte
Nr caractere:
10 955 caractere
Marime:
19.76KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
rogers, tendinta de actualizare
Predat:
Facultatea de Teologie Ortodoxa , Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia
Materie:
Alte domenii
Sus!