Proiect pentru fonduri europene grădiniță

Previzualizare referat:

Extras din referat:

FIȘĂ TIP DE PROIECT

TITLUL PROIECTULUI: Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii Grădiniței PP 13 din mun.Arad, Jud.Arad;

BENEFICIARUL (APLICANTUL): Primăria mun. Arad;

ARIA TEMATICA:

- programul operațional - Programul operațional regional;

- axa prioritară - Axa prioritară 3. Imbunatatirea infrastructurii sociale;

- domeniul de intervenție - 3.4. Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă;

LOCATIA PROIECTULUI:

- regiunea Centru;

- județul Arad ;

- municipiul Arad;

DESCRIEREA proiectului:

- scop- Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii Grădiniței PP 13 din mun. Arad, jud.Arad pentru îmbunătățirea condițiilor normale de desfășurare a activitațiilor. Considerăm necesar acest proiect deoarece grădinița constituie o etapă fundamentală în dezvoltarea copilului, nu doar prin conținutul științific al procesului instructiv-educativ ci și prin libertatea de acțiune oferită preșolarului care-i stimulează interesele de cunoaștere și contribuie la lărgirea câmpului de relații sociale;

-obiective :

- Dotarea cu echipamente educaționale IT, cărți pentru copii, jucărrii, asigurarea cu materiale didactice.

- Amenajarea spațiului de joaca conform normelor europene pentru activități recreative.

- Schimbarea sistemului de încalzire actual cu un sistem de încalzire prin pardoseala.

- Perfecționarea cadrelor didactice pentru ridicarea nivelului educației preșcolare.

- Restabilirea condițiilor igienico-sanitare și de confort.

- Reabilitatea finisajelor si a instalatiilor.

-justificarea proiectului :

În prezent în România nu există politici coerente în domeniul EICZ. Politicile (inclusiv reglementările) sunt fragmentate. Îngrijirea copilului și educația timpurie sunt reglementate separat. Grădinițele reprezintă principalele servicii pentru copiii 3-6 ani, rata de înscriere fiind de 87% în rândul acestora. Grădinițele sunt servicii educaționale, deși unele dintre ele, funcționând pe durata întregii zilei, oferă și servicii de îngrijire pentru copiii ai căror părinți muncesc.

Serviciile de îngrijire a copilului pentru copiii sub trei ani sunt furnizate sub forma diferitelor aranjamente informale. Serviciile publice destinate acestor copii (creșele) acoperă doar un mic procent al copiilor din această grupă de vârstă. Aceste servicii sunt privite mai ales ca servicii de îngrijire; nu există o politică educațională pentru copii sub treiani.

România a derulat totodată programe adresate copiilor care provin din familii cu un nivel socio-economic scăzut sau care au dizabilități, dezvoltând pentru aceștia centre de zi sau centre de recuperare. Acestea sunt însă destul de puține la număr în raport cu nevoia existentă.

Exista un interes deosebit pentru dezvoltarea grădinițelor. Acest interes este rezultatul schimbărilor structurilor familiale și al numărului crescut de femei pe piața forței de muncă. Cum îngrijirea copiilor este percepută de obicei ca fiind responsabilitatea femeii într-o familie, organizarea serviciilor de îngrijire a copiilor pe timpul zilei devine un factor vital în asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați.

Situatia actuala a grădiniței nu este tocmai favorabilă pentru desfășurarea în condiții optime a activitățiilor. Obiectivele trebuie realizate pentru crearea unui mediu placut copiilor.

O provocare pentru diferitele servicii de EICZ, precum centrele de zi, este dată de faptul ca acestea sunt servicii importante pentru copii și părinți în același timp. Ele pot reprezenta facilități în care copiii mici sunt îngrijiți cu căldură și, totodată, le sunt oferite oportunități de a se juca și învăța împreună cu copii de aceeași vârstă. Valoarea și efectele EICZ asupra bunăstării, învățării și dezvoltării copiilor, asupra succesului lor în școală și în viață, în general, nu pot fi neglijate. Cercetările au dovedit că serviciile de EICZ de calitate sunt benefice în special pentru copiii care provin din familii cu un nivel socio-economic scăzut și pentru copiii cu dizabilități sau cu dificultăți de învățare.

Serviciile de EICZ au în același timp un important rol preventiv, de aceea ele ar trebui să se afle în strânsă legătură cu alte servicii destinate copiilor și familiilor. Funcția lor principală este aceea de a-i sprijini pe părinți în creșterea și educarea copilului lor. Acest fapt subliniază necesitatea furnizării de servicii de sprijin timpurii și importanța acțiunilor de prevenire.

Uniunea Europeană a stabilit, în cadrul Consiliului de la Barcelona (2002), obiective clare privind creșterea egalității de șanse, prin îmbunătățirea participării femeilor pe piața forței de muncă. Una dintre politicile cheie, menite să faciliteze participarea femeilor în muncă și să sprijine părinții în atingerea unui echilibru între muncă și viața de familie, se referă la creșterea sprijinului pentru îngrijirea copiilor, în special pentru familiile care au dificultăți în accesarea unui asemenea serviciu sau care nu și-l permit.

-contextul proiectului :

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect pentru fonduri europene gradinita.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 713 cuvinte
Nr caractere:
24 914 caractere
Marime:
51.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Administrație Publică
Predat:
Facultatea de Stiinte Umaniste si Sociale , Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad
Specializare:
administratie publica
Materie:
Administrație Publică
An de studiu:
II
Profesorului:
Conf.univ.dr. Teodor Cilan
Nota primită:
Nota 10
Sus!