Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere pag.1
2. Gestiunea în sistem informatizat .. pag.1
2.1. Sistemul informațioanl pag.1
2.2. Sistemul informatics ..pag.1
3.Studiu de caz gestionartea activității Serviciului Administrare pag.1
4. Prezentare generală a aplicatiei INDSOFT - SIMTAXC - Sistem informatic integrat utilizat în gestionarea activității Serviciului administrare domeniul public și privat pag.2
4.1 . Introducerea Contribuabililor în aplicația INDSOFT - SIMTAXC .pag.2
4.2. Plăți / Conceperea unei plăți ..pag.6
4.3. Rapoarte ... pag.6
4.4. Încasări fără debit ..pag.6
5. Concluzii . pag.8
6. Bibliografie ..pag.9

Extras din referat:

1. INTRODUCERE

În această lucrare abordăm prezentarea sumară a sistemului informatic integrat INDSOFT - SIMTAXC pentru gestiunea activității Serviciului administrare domeniul public și privat, prezentăm modulul introducere contracte de concesiune, închiriere, comodat, evidența acestora, facturare, încasare/plată precum și diverse Rapoarte.

Activitatea financiar - contabilă a Primăriei este în general un domeniu vast din cadrul căruia tema prezentată în lucrarea de față se referă la activitatea Serviciului administrare domeniul public și privat cu ajutorul sistemului integrat “ INDSOFT - SIMTAXC”.

2. Gestiunea în sistem informatizat.Sistemul informațional și sistemul informatic

Noțiunea de sistem- După cum este cunoscut prin sistem se înțelege '' o mulțime de părți ce operează ca un întreg pentru realizarea unui scop comun ''.

2.1 Sistemul informațional

„Sistemul informațional este un ansamblu de fluxuri și circuite informaționale care asigură conexiunea informațională dintre sistemul decizional (de conducere) și cel operațional (condus). Fluxul informațional este compus din informații strategice, tactice și operative.”

2.2. Sistemul informatic

Evoluția sistemelor informatice a pornit de la simpla prelucrare a datelor contabile (anii 50— 60), a continuat cu rapoartele de gestiune într-un format predefinit destinate conducerii (sisteme informatice de gestiune, anii 60-70), sisteme interactive de asistare a deciziilor (SIAD, anii 70-80), ajungându-se astăzi la sisteme expert (care oferă utilizatorului decizia) și sisteme informatice strategice (care asigură menținerea avantajului concurențial).

Sistemul informatic este partea componentă a sistemului informațional care asigură prelucrarea rațională și eficientă a datelor îndeosebi cu ajutorul echipamentelor electronice de calcul și, în primul rând, al calculatoarelor electronice .

Noțiunea de sistem informatic este legată de informatizarea activității organizației, adică de folosirea resurselor informatice pentru organizarea și administrarea informațiilor. Informatizarea transformă sistemele informaționale manuale în sisteme informatice.

Sistemul informatic deservește întreaga activitate din cadrul instituției, deoarece - practic - toate compartimentele necesită acces la echipamentele de calcul sau la informațiile stocate în sistemul informatic (în vederea introducerii de date sau pentru prelucrarea datelor introduse și/sau obținerea de situații și rapoarte).

La nivelul instituțiilor administrative, sistemul informatic este organizat pe mai multe domenii, în funcție de utilizatorii care necesita acces în sistemul informatic. Practic toate compartimentele acestor instituții necesită acces la sistemul informatic.

Pentru buna funcționare a sistemului informatic este necesar un anumit nivel de cunoștințe în domeniul IT, atât din partea utilizatorilor, cât și din partea personalului cu atribuții legate de dezvoltarea, întreținerea și depanarea acestui sistem informatic.

Scopul unui sistem informatizat de conducere este de a informa complet, rapid și operativ conducerea, care va adopta decizii eficiente și eficace.

Pentru aceasta sistemul va trebui să ofere informații consistente, riguroase, agregate, accesibile, expresive, și toate acestea la un cost cât mai scăzut.

3. Studiu de caz gestionartea activității Serviciului Administrare

Serviciul administrare domeniul public și privat se ocupă cu gestionarea ,administrarea, inventarierea tuturor bunurilor imobile și mobile, și a mijloacelor fixe aparținătoare domeniului public și privat.

1

Serviciul administrare domeniul public și privat are ca principal scop constituirea și actualizarea evidențelor proprietățiilor imobiliare și a terenurilor care fac parte din domeniul public și privat.

Prin acesta se colectează taxe la bugetul local, acestea provin din redevențele contractelor de concesiune, chiriile contractelor de închiriere, taxele privind ocuparea domeniului public și privat, taxele de parcare, preucm și alte taxe specifice serciciului cum ar fi taxe pentru eliberarea unor avize sau adeverințe, taxe pentru participarea la licitațiile publice.

Serviciul administrare domeniul public și privat are o strânsă legătură cu Serviciul financiar - contabil, precum și cu Direcția de taxe și impozite

4. Prezentare generală a aplicatiei INDSOFT - SIMTAXC - Sistem informatic integrat utilizat în gestionarea activității Serviciului administrare domeniul public și privat

Aplicatia INDSOFT - SIMTAXC permite informatizarea activității serviciului administrare domeniul public și privat prin introducerea și urmărire a contractelor de concesiune, închirire, ocuparea domeniului public și privat, încasarea diferitelor taxe ( taxe privind eliberarea unor avize, întocmirea unor adeverințe, taxe de participare la licitațiile publice, etc ) în cadrul Serviciului Administrare domeniul public și privat.

Aplicația a fost concepută astfel încât să permită:

- Informatizarea activității serviciului administrare domeniul public și privat;

- Gestionarea operativă a documentelor emise de tipul: factură, chitanță fiscală, etc (inclusiv editarea documentelor emise la imprimantă);

- Obținerea automată a situațiilor de ieșire cerute de legislația contabilă: Registru de casă, Registru Jurnal, Fișa de cont, Balanța de verificare, înștiințări de plată, Somații/titluri executorii, etc;

- Obținerea de situații operative privind încasările redevențelor, chiriilor, taxelor;

- Crearea unei “arhive” contabile informatizate.

Bibliografie:

1. Alan Păun „Sisteme informatice în afaceri”, Note de curs, Facultatea de Marketing, Management, Informatică, Univ. Vasile Goldiș Arad

2. Res Moreno-Doru, SISTEME INFORMATICE INTEGRATE E.R.P.PROIECTARE - IMPLEMENTARE - AUDITARE, Colecția: EVRICA

3. Mihaela Muresan, Managementul informatiei economice folosind sisteme informatice, Editura Pro Universitaria

4. Doina Dănăiață, Luminița Hurbean, Camelia Margea - SISTEME INFORMATICE PENTRU ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ - Editura Universității de Vest Timișoara 2008

5. https://administrare.info/domenii/administrație-publică/19654-sistemul-informatic-informațional-al-administrației-publice

6. https://www.creeaza.com/legislatie/administratie/SISTEMUL-INFORMATIONAL-

7. Manual de Utilizare pentru aplicația INDSOFT - SIMTAXC v1.3.6.3

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • E-Gouvernment.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 870 cuvinte
Nr caractere:
17 379 caractere
Marime:
626.67KB (arhivat)
Publicat de:
Cristina Fodor
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Administrație Publică
Predat:
la master
Materie:
Administrație Publică
Nota primită:
Nota 10
Sus!