Profilul consumatorului de vin

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Romania este o tara relevanta in consumul de vinuri, aflindu-se pe locul 10 dupa Franta, Italia, Statele Unite, Germania, Spania, China, Marea Britanie, Argentina Rusia si este urmata de Portugalia si Australia. Vinul se situeaza pe locul 4 in clasificarea bauturilor consumate lunar, dupa bauturile racoritoare, apa minerala si bere.

Consumul de vinuri in Romania a scazut de la 27 litri pe persoana in 1990 pina la 23 litri pe persoana in 2003. In 2004, consumul pe persoana a crescut pina la 30 litri ceea ce ar putea fi inceputul unei noi tendinte in cresterea volumului.

Culoarea preferata a vinului este alba (aproximativ 43% a bautorilor de vin) urmata de rosu (aproximativ 37%), pe ultimul loc se afla roz cu doar 7%. Cca 10% din respondenti nu au preferinte.

In ceea ce priveste gustul, se prefera vinurile demi-dulci (45% de bautori de vinuri). Aceasta este o grupa de produse etichetata de catre producatorii romani ca demi-dulci (declarate de catre 27% dintre respondenti) si demi-seci (18%). Vinurile seci (16%) si vinurile dulci (15%) se afla pe aceleasi locuri. Aproximativ 16% din respondenti au declarat ca nu au vreo preferinta specifica in ceea ce priveste tipul de vin.

In ceea ce priveste ambalajul, consumatorii romani (43%) prefera sticla traditionala de 0.75 litri, urmata de PET de 2 litri (10%). Vinzarile in ambalaje de 2 litri au crescut in ultimii 2 ani, insa, de obicei, pentru acestea se face asocierea cu calitatea proasta si cu vinul de pret scazut. Vinul imbuteliat este consumat de majoritatea respondentilor, dar sunt doua momente importante care ar putea limita acest consum. Primul este productia proprie (cca 44%) bautorii de vinuri din zonele rurale si din regiunile Muntenia, Oltenia, Dobrogea si Moldova produc vin pentru consumul lor propriu. Al doilea factor este vinul in vrac (cca 26% din bautorii de vin au cumparat vin in vrac).

In general, respondentii nu fac deosebire intre marci, tipul vinului si soiul vitei de vie din lipsa de standardizare si identificare in elementele de pe eticheta. Tipul vinului, vinaria, regiunea si producatorul vinului de asemenea, in general, nu sunt clare.

Profilul consumatorului de vinuri-2006

Procentajul persoanelor care beau vin este de aproape 48% din totalul populatiei. Barbatii beau mai mari cantitati de vin in comparatie cu femeile.

Portretul uni consumator obisnuit de vin este un barbat de 30-49 ani, care locuieste in orase cu peste 100,000 locuitori si in provincia Moldova a Romaniei.

Bibliografie:

1) http://www.capital.ro/articol/productia-de-vinuri-efervescente-o-afacere-deloc-spumoasa-22425.html

2) http://www.cotidianul.ro/romanii_au_trecut_pe_vin_rosu_sec_cu_gandul_la_sanatate-53996.html

3) http://www.vinifera.md/files/Studii/studiupiataromania.pdf

4) http://www.vinul.ro/index.html

5) http://www.wall-street.ro/slideshow/Lifestyle/44768/Vinuri-de-lux-Made-in-Romania.html/1/Piata-vinurilor-de-lux-in-Romania.html#jumper

6) http://www.wall-street.ro/articol/Companii/28459/Piata-vinului-este-estimata-la-450-milioane-euro-in-2007.html

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Profilul consumatorului de vin.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 730 cuvinte
Nr caractere:
14 130 caractere
Marime:
20.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Marketing
Tag-uri:
vin, productie, consumatori
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor , Universitatea Transilvania din Brasov
Materie:
Marketing
Sus!