Structura Organizatorică

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Prin structura organizatorica se intelege ansamblul persoanelor cu functii de conducere si a compartimentelor de munca tehnice, economice si administrative, modul cum sunt acestea constituite si grupate precum si legaturile ce se stabilesc intre ele in vederea functionarii normale a intreprinderii.

Structura organizatorica a firmei reprezinta ansamblul persoanelor si subdiviziunilor organizatorice astfel constituite incat sa asigure premisele organizatorice in vederea stabilirii si realizarii obiectivelor previzionate.

In cadrul structurii organizatorice a organizatiei deosebim doua componente principale:

- structura manageriala

- structura de productie

1. Structura manageriala poate fi definita ca ansamblul managerilor de nivel superior si al subdiviziunilor organizatorice prin ale caror decizii si actiuni se asigura conditiile manageriale, economice, tehnice si de personal necesare desfasurarii activitatii compartimentelor de productie.

Structura manageriala este deci alcatuita, in principal, din organismele de management participativ, managerul general si adjunctii sai, compartimentele functionale si de conceptie constructiva si tehnologica.

2. Structura de productie, este alcatuita din totalitatea subdiviziunilor organizatorice ale firmei, in cadrul carora se desfasoara activitatile operationale, in principal de productie.

1. Structura de conducere

Reprezinta ansamblul cadrelor de conducere si compartimentelor tehnice, economice, administrative, modul de constituire si grupare a acestora, precum si relatiile dintre ele.

Principalele componente ale structurii organizatorice, care se regasesc in orice organizatie, indiferent daca au sau nu caracter industrial, sunt urmatoarele:

- postul

- functia

- compartimentul

- relatiile organizatorice

- ponderea ierarhica

- nivelul ierarhic

a) Postul

Reprezinta ansamblul obiectivelor, cu sarcinile, competentele, responsabilitatile asociate, care revin spre exercitare, in mod regulat, unei persoane angajate in intreprindere.

Obiectivele postului, denumite obiective individuale, reprezinta, asa cum se stie, definirea calitativa si, daca este posibil, cantitativa, a scopurilor avute in vedere prin crearea sa. Obiectivele individuale constituie caracterizari sintetice ale utilitatii postului, ce exprima ratiunea crearii sale, precum si criterii de evaluare a muncii salariatului caruia ii este atribuit.

Realizarea obiectivelor se efectueaza prin intermediul sarcinilor.

Reamintim ca sarcina este un proces de munca simplu sau o componenta de baza a unui proces de munca complex, care prezinta autonomie operationala, fiind efectuata, de regula, de o singura persoana. Sarcinile constituie componentele cele mai dinamice ale postului, la nivelul lor manifestandu-se cu prioritate schimbarile calitative ce impun modificari in structura organizatorica.

Limitele decizionale si actionale in cadrul carora titularii de posturi pot sa actioneze in vederea realizarii obiectivelor individuale constituie competenta sau autoritatea formala asociata postului. Cu alte cuvinte, prin competenta formala se stabilesc mijloacele care pot fi utilizate de titularii posturilor in

vederea indeplinirii sarcinilor ce le revin.

Ultima componenta organizatorica a postului de care ne ocupam este responsabilitatea, adica obligatia ce revine titularului postului pe linia indeplinirii obiectivelor individuale si a efectuarii sarcinilor aferente. In sens organizatoric, responsabilitatea inseamna si raspunderea pentru utilizarea competentei formale asociate unui post, care se reflecta in prevederile ansamblului de recompense si penalizari pentru fiecare post.

"Triunghiul de aur" al organizarii

b) Functia

Totalitatea posturilor care sunt definite prin aceleasi caracteristici principale formeaza o functie.

Ansamblul atributiilor si sarcinilor, omogene din punct de vedere al naturii si complexitatii lor, desemnate in mod regulat si organizat unui angajat al intreprinderii.

Functia unei persoane este definita prin:

- atributiile si sarcinile de indeplinit;

- responsabilitatile pe care aceasta le implica;

- competentele si relatiile pe care salariatul trebuie sa le manifeste.

Dupa natura competentelor, autoritatii si responsabilitatii pe care le implica o functie, se disting doua tipuri de functii:

- de conducere - competente, sarcini, responsabilitati din domenii mai largi de activitate;

- de executie - obiective individuale limitate, insotite de competente si responsabilitati mai reduse.

c) Compartimentul

Bibliografie:

- Fundamentele managementului Organizatiei - T. Zorlentan, E. Burdus, G. Caprarescu, Ed. Economica, Bucuresti, 1999

- Fundamentele Managementului Organizational, Ovidiu Nicolescu,

Ion Verboncu, Ed. Economica, Bucuresti,2003

- Fundamentele Managementului, Toader Moga, Carmen Valentina

Radulescu, Editura ASE, 2004

- Managementul Organizatiei, Amedeo Istocescu, Editura ASE, Bucuresti 2004

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structura Organizatorica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
7 046 cuvinte
Nr caractere:
43 357 caractere
Marime:
207.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Management
Tag-uri:
competente, comportament, responsabilitati
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Valahia din Targoviste
Materie:
Management
Sus!