Bazele tehnologiei informației

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Capitolul 1. Concepte de baza privind tehnologia informationala si de comunicatii
1.1. Informatia, resursa strategica a societatii
1.1.1. Evaluarea informatiei
1.1.2. Informatia si intreprinderea
1.1.3. Clasificarea informatiilor
1.2. Tehnologia informationala si impactul acesteia asupra organizatiilor
Bibliografie

Extras din proiect:

Orice societate nu poate exista fara informatie si comunicarea ei. Cantitatea de informatie este in continua crestere si aceasta este caracteristica evolutiei societatii umane care se afla in faza societatii informationale. "Alimentarea" oamenilor cu informatia de care au nevoie are darul de a duce la generarea unor noi si noi fapte, adica tot informatie. Noua.

Lumea in care traim se afla intr-o continua schimbare, asistam astazi la un proces de tranzitie de la societatea industriala la societatea informationala. Dar ce inseamna o societate informationala? In privinta acestui termen exista numeroase dispute, mai ales la noi in tara, datorita limbii din care a fost tradus (information society, societe de l`information). Astfel, de exemplu, mai apar termenii de societate a informatiei, societate informatizata, economie informatizata, societate postindustriala

Societatea informationala este societatea ,,in care majoritatea fortei de munca se compune din cei care opereaza cu informatii si pentru care informatia este elementul cel mai important" Ea pune accent nu numai pe informatie, ci si pe aparitia a noi moduri de viata ca urmare a modificarii viziunii asupra lumii.

Termenul de societate informationala reflecta conceptia cu privire la modificarile sociale si organizationale care au loc ca urmare a evolutiei din domeniul tehnologiilor informationale si de comunicatii.

Odata cu trecerea la societatea informationala s-a facut trecerea de la teoria valorii bazate pe munca la teoria valorii bazata pe cunoastere. Alvin Toffler spunea in lucrarea sa Powershift. Puterea in miscare ca, daca in timpul societatii industriale capitalul era unul da natura materiala, cuprinzand masinile si materialele, in societatea post-industriala principala forma a capitalului este cunostinta. Ea este inepuizabila, se poate aplica de catre utilizatori diferiti in acelasi timp si, daca acestia o folosesc inteligent, poate genera si mai multe cunostinte.

Societatea informationala este acea societate in care economia se dezvolta datorita progreselor tehnologice, in care informatia joaca un rol pe care altadata (in societatea industriala) il aveau bunurile materiale. Ea poseda trei caracteristici principale: informatia este cea mai importanta resursa economica, consumul de informatii este intens si dezvoltarea infrastructurii informationale globale este primordiala.

In primul rand, informatia este o resursa economica pe care intreprinderile trebuie sa o detina si sa o utilizeze pentru a ocupa o pozitie cat mai buna in mediul concurential actual.

In al doilea rand, informatia este utilizata de oameni din intreaga lume in activitatea lor de consumatori informationali.

Cercetatorii japonezi considera ca in societatea informationala sunt indeplinite urmatoarele patru conditii :

- Venitul pe cap de locuitor este mai mare de 4000 $;

- Numarul angajatilor din sectorul de servicii depaseste 50% din totalul productiei active;

- Numarul studentilor depaseste 50% din totalul populatiei de aceeasi varsta;

- Ponderea cheltuielilor legate de informatie depaseste 35% din bugetul unei familii.

Avand in vedere aceste patru criterii, Romania mai are multe de realizat pana va intra in societatea informationala.

In al treilea rand in societatea informationala se pune accentul pe infrastructuri informationale globale.

Dezvoltarea infrastructurii informationale presupune realizarea a cat mai multe linii de comunicatii prin care se fac legaturile intre retelele de calculatoare, intre noile retele create prin intermediul telefoniei mobile, a televiziunii prin cablu, a sistemelor personale de comunicatii prin satelit.

Deoarece si in cazul societatii informationale au aparut diferente in ceea ce priveste modul de participare la dezvoltarea ei, la nivelul diferitelor tari sau organizatii, marile forte ale lumii, Uniunea Europeana, S.U.A. si Japonia, care alcatuiesc asa numita Triada a Societatii Informationale fac eforturi pentru realizarea unei zone informationale comune bazata pe convergenta tehnologiilor informationale si de telecomunicatii. Fiecare din componentele triadei, prin politicile organizatiilor guvernamentale, doresc sa asigure coerenta strategiilor de realizare a societatii informationale globale din punct de vedere al legislatiei, competitiei, tehnologiei informationale si a comunicatiilor, al aplicatiilor si serviciilor.

Zona informationala comuna este constituita din mai multe niveluri indivizibile, si anume :

1. informatia ca atare, in format electronic (baze de date, baze de documente, baze de imagini s.a.);

2. componentele hardware si software disponibile utilizatorilor pentru a prelucra aceste informatii;

3. infrastructura fizica (cablu, retele de comunicatii radio si prin satelit);

4. serviciile de baza ale telecomunicatiilor, in special e-mail, transfer electronic de date, acces interactiv la baze de date si transmiterea interactiva a imaginii digitale;

5. aplicatiile care ofera utilizatorilor serviciile specifice de care au nevoie pentru a utiliza

Bibliografie:

Draganescu, M., Societatea informatiei sau societate informationala, cotidianul Dimineata nr.97 /29.04.1998

Rogers, E.M., Communication Technology; the new media in society, 1986, , citat in Van Cuilenburg, J.J., Scholten, O., Noomen, G.W., Stiinta comunicarii, Versiune romaneasca de Tudor Olteanu, Editura Humanitas, Bucuresti, 1998

Cuilenburg, J., J., Scholten, O., Noomen G.W., Stiinta comunicarii, Editura Humanitas, Bucuresti, 1998,

The Changing Society, The New Technologies, http://www.ispo.cec.beintbsoc/whitpaper

Bangemann, M., Europe and the Global information Society. Recommendations to the European Council, Bruxelles, 1994,

Korten, D.C, Corporatiile conduc lumea, Editura Antet, Bucuresti, 1997,

Naisbitt, J., Megatendinte. Zece noi directii care ne transforma viata,.Editura Politica, 1989,

Malita, M., Zece mii de culturi. O singura civilizatie. Spre geomodernitatea secolului XXI, Editura Nemira, Bucuresti, 1998,

Van Cuilenburg, J.J., Scholten, O., Noomen, G.W., Op. cit

Laudon, K.C., Laudon, J.P., Management Information System. A Contemporary Perspective, Second Edition, Macmillan Publishing Company, New York, 1991

Stoica, I., Informatie si cultura, Editura Tehnica, Bucuresti, 1997.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bazele tehnologiei informatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
9 196 cuvinte
Nr caractere:
52 490 caractere
Marime:
61.60KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
calculatoare, informatica
Predat:
la master
Materie:
Economie
Sus!