Măsuri ce se impun pentru combaterea traficului de droguri

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

PREZENTAREA CADRULUI LEGISLATIV IN MATERIE 3
ISTORICUL SI DEFINITIA CONCEPTULUI DE ,,DROG" 5
CONSECINTELE CONSUMULUI DE DROGURI 10
MASURI IN PLAN INTERNATIONAL IMPOTRIVA TRAFICULUI DE DROGURI 12
PREOCUPARI LA NIVEL EUROPEAN PENTRU COMBATEREA CONSUMULUI SI TRAFICULUI DE DROGURI 18
MASURI DE PREVENIRE A TRAFICULUI DE DROGURI IN ROMANIA 23
BIBLIOGRAFIE 26

Extras din proiect:

Actul normativ general in materia prevenirii si combaterii traficului si consumului ilicit de droguri este Legea 143/2000. Prin adoptarea acestei legi, legiuitorul a asigurat organele statului cadrul juridic necesar desfasurarii unei activitati eficiente pentru prevenirea si combaterea traficului si consumului de droguri.

Trimiterea traficantilor de droguri inaintea unui organ de judecata sau de urmarire penala este o activitate complexa si greu de realizat, deoarece strangerea probelor necesita multiple resurse umane sau materiale. In practica se observa ca, pentru a se pune la adapost de posibilitatea tragerii la raspundere, liderii retelelor nationale sau internationale de trafic de droguri isi organizeaza activitatea infractionala in sistem piramidal. De regula, capii retelelor nu sunt cunoscuti de catre majoritatea membrilor organizatiei.

Pentru a preveni si combate eficient activitatea infractionala a traficansilor de droguri este necesar ca organele competente sa-si perfectioneze permanent metodele si mijloacele de lupta pentru prinderea si demascarea lor. Pentru reusita activitatii de prevenire si combatere, organele implicate in aceasta trebuie sa dispuna de cadrul legislativ necesar. Din acest punct de vedere, Legea 143/2000 vine in sprijinul factorilor angajati in prevenirea si contracararea traficului de droguri, legalizand si in tara noastra unele metode de munca speciale calificate, care sunt practicate de mult timp de catre politiile statelor occidentale. De pilda, folosirea agentilor sub acoperire, a livrarilor supravegheate de droguri, a interceptarilor convorbirilor telefonice, supravegherile operative si ascultarea de martori sub acoperire sunt posibilitati oferite de lege politistilor pentru organizarea si realizarea unor activitati informativ - operative in vederea desfasurarii eficiente a actiunii de combatere a traficului ilicit de droguri.

Mijloacele operative, dar si alte insrumente, sunt reglementate in cuprinseul Legii 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate. Prin adoptarea Legii 143/2000 si a Legii 39/2003 se poate spune ca, in prezent, cadrul legislativ al combaterii traficului si consumului ilicit de droguri in Romania s-a modernizat, el aflandu-se la nivelul celui existent in tarile occidentale.

Prin HG 73/2005 a fost adoptata Strategia nationala antidrog. In contextul general al concentrarii comunitatii internationale asupra criminalitatii organizate in legatura cu drogurile, Guvernul Romaniei si-a asumat lupta impotriva traficului si consumlui ilicit de droguri ca o prioritate, adoptand o abordare coordonatasi multisectoriala a acesteia, concretizata in Strategia nationala antidrog in perioada 2003-2004. Amploarea fenomenului traficului de droguri, pe fondul dezvoltarii retelelor de criminalitate organizata transnationala, impune o noua strategie, integrata in plan intern si international, ca reactie in fata acestei amenintari. Acesta strategie stabileste obiectivele generale si specifice pentru reducerea cererii si ofertei de droguri, pentru intarirea cooperarii internationale si dezvoltarea unui sistem global integrat de informare, evaluare si coordonare privind fenomenul drogurilor.

ISTORICUL SI DEFINITIA CONCEPTULUI DE ,,DROG"

Substantele cu efect halucinogen fac parte din cultura universala fiind, in cele mai multe dintre cazuri, folosite in ritualurile sacre ale civilizatiilor apuse cu mult timp in urma, precum aztecii sau maiasii, si nu numai.

Din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit aceste plante, la inceput pentru ritualuri sau pentru leacuri naturiste, ca mai apoi cei care le foloseau sa realizeze efectul halucinogen pe care il aveau asupra lor si sa extinda folosinta si spre partea mai putin morala si benefica a lucrurilor.

Desi aceste substante au luat nastere odata cu omul, efectele nagative ale acestora au inceput sa fie resimtite de catre umanitate catre vremuri mai de actualitate, in principal dupa primul razboi mondial.

Folosirea drogurilor pe timpul conflictelor armate este de notorietate, aceste situatii fiind generatoare de dependenti, dar mai ales de conceptul ,,cerere si oferta".

Atfel, in timpul razboaielor trecute, soldatilor li se ofereau droguri sub diverese forme, de la opiu la canabis, in functie de regiunea in care avea loc conflictul si timpul istoric in care se desfasura, insa ndiferent de tipul de drog folosit sau de perioada in care a fost administrat armatelor, moivul este similar: incercarea celor care cnduceau armatele de a accentua latura negativa a soldatilor, de a le reduce simtul umanitar, in speranta ca vor castiga lupta pe care o purtau.

In actualul mileniu, motivatia administrarii drogurilor este alta, la fel cum este si piata de desfacere a acestor substante, care este intr-o continua ascensiune, din punct de vedere cantitativ dar si a variatiei de produse oferite spre vanzare. Acum nu mai este relevanta zona geografica in care se afla un consumator, pentru ca oriunde te afli gasesti o gama larga de produse si mai mult decat atat iti poti comanda online produsele dorite.

Conceptul de ,,drog" inglobeaza o multitudine de substante, dar au acelasi efect: modifica substanta organismului care le ingereaza, alterindu-i una sau mai ulte functii.

Din punct de vedere etimologic, acest concept se regaseste in limba olandeza sub forma cuvantului ,,droog" , care are urmatoarea definitie : ,,acea substanta de origine vegetala, animala sau minerala, care se intrebuinteaza la prepararea unor medicamente sau ca stupefiant".

Organizatia Mondiala a Sanatatii isi concentreaza definitia oferita drogului pe efectele pe care le are acesta, considerand astfel ca ,,drogul este acea substanta care, odata absorbita de un organism viu, poate modifica una sau mai multe functii ale acestuia".

In Lg.143/2000 drogul are urmatoarea definitie : "plantele si substantele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care contin asemenea plante si substante.

Substantele psihotrope se pot clasifica in functie de:

1. efectul pe care il au asupra sistemului nervos central si se impart in :

1.1. substante stimulente;

1.2. substante depresoare ;

1.3. substatnte halucinogene sau perturbatoare;

2. originea lor, le organizeaza in :

2.1. naturale;

2.2. de semisinteza;

2.3. sintetice sau de sinteza;

3. gradul de dependenta generat de aceste substante joaca un rol important si le clasifica in :

3.1. cele care creeaza dependenaa fizica;

3.2. cele care creeaza dependenta psihica;

3.3. cele care creeaza dependenta fizica si psihica;

4. regimul juridic al substantelor care alcatuiesc drogul:

4.1. substante care sunt supuse controlului, atat din punct de vedere al fabricarii, cat si din cel al administrarii lor, din aceasta categorie fac

Bibliografie:

1. Legea 143/2000

2. G.Paraschiv, D.Paraschiv, R.Paraschiv - ,,Drogurile - un pericol pentru ordinea juridica nationala si internationala'', Ed. Pro Universitaria, Bucuresti 2014

3. M.Hotca, M.Dobrinoiu - ,,Infractiuni prevazute in legi speciale'', Ed. C.H. Beck, Bucuresti 2010

4. J. Dragan - "Drogurile in viata romanilor", Ed. Magicart Design, Bucuresti,1996

5. OEDT - ,,Raportul european privind drogurile. Tendinte si evolutii. 2015",

6. STRATEGIA NATIONALA ANTIDROG 2013 - 2020

7. I. Neagu si colab., "Prevenirea si combaterea traficului si consumului de droguri de droguri in Romania", Editura Hamangiu, Bucuresti,2008

8. ANA- Raport national privind situatia drogurilor 2014" Romania. Noi evolutii si tendinte",Ed. Reitox, Bucuresti 2015

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masuri ce se impun pentru combaterea traficului de droguri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
6 607 cuvinte
Nr caractere:
36 263 caractere
Marime:
200.30KB (arhivat)
Publicat de:
Timea-Anaida Manole
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
drept, droguri, legi
Predat:
la master
Specializare:
Stiinte Penale
Materie:
Drept
Sus!