Obiectivul angajamentelor de audit al situațiilor financiare la SC Ronex SA București

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

1. Conceptul de planificate in audit pg. 4
2. Codul etic al auditorului pg. 5
3. Competenta profesionala pg.11
4. Studiu de caz pg.13
5. Bibliografie pg.27

Extras din proiect:

Definitia auditului

Auditul este o activitate independenta si obiectiva care da unei entitati o asigurare in ceea ce priveste gradul de control asupra operatiunilor, o indruma pentru a-i imbunatati operatiunile, si contribuie la adaugarea unui plus de valoare.

Auditul intern ajuta aceasta organizatie sa isi atinga obiectivele evaluand, printr-o abordare sistematica si metodica, procesele sale de management al riscurilor, de control, si de guvernare a organizatiei, si facand propuneri pentru a le consolida eficacitatea.

Codul Etic al Institutului Auditorilor reprezinta principiile relevante pentru profesia si practica de audit intern si regulile de conduita care descriu comportamentul asteptat din partea auditorilor interni. Codul Etic se aplica atat persoanelor, cat si organismelor care furnizeaza servicii de audit intern. Scopul Codului Etic este promovarea unei culturi etice la nivel global in cadrul profesiei de audit intern.

Activitatea de audit - este un departament, divizie, serviciu, echipa de consultanti sau de orice alt practician care ofera o asigurare independenta si obiectiva si servicii de consultanta care contribuie la adaugarea unui plus de valoare si la imbunatatirea operatiunilor entitatii. Activitatea de audit ajuta aceasta organizatie sa isi atinga obiectivele aducand o abordare sistematica si metodica la evaluarea si imbunatatirea eficacitatii proceselor de management al riscurilor, de control, si de guvernare a entitatii.

Codul de etica, stabileste standardele de conduita pentru auditorii financiari si stabileste principiile fundamentale care trebuie respectate de catre auditorii financiari, in scopul de a atinge obiective de natura generala. Profesia de auditor financiar, la nivel mondial, se desfasoara intr-un mediu caracterizat prin culturi si reglementari diferite.

Elaborarea Codului are la baza faptul ca obiectivele si principiile fundamentale sunt, egal valabile pentru toti auditorii financiari, indiferent daca activeaza in firmele de audit financiar de practica publica, in industrie, comert, sectorul public sau invatamant.

O profesie este caracterizata prin cateva elemente, inclusiv:

- detinerea unor abilitati intelectuale specifice, dobandite prin pregatire si educatie;

- aderarea membrilor sai la un cod comun de valori si conduita, cod elaborat de organismul reprezentativ specific, care sa includa si mentinerea unei imagini in mod esential obiective; Acceptarea unei datorii fata de societate in ansamblul sau (de obicei in schimbul unor restrictii in utilizarea unui titlu sau in acordarea unei calificari).

O caracteristica esentiala a unei profesii o constituie acceptarea responsabilitatii acesteia fata de public. Publicul profesiei de audit financiar il reprezinta clientii, creditorii, guvernele, angajatorii, angajatii, investitorii, comunitatea de afaceri si financiara, precum si oricine altcineva care se bazeaza pe obiectivitatea si integritatea auditorilor financiari in mentinerea unei functionari organizate a comertului. Acest fapt impune o responsabilitate a profesiunii de auditor financiar fata de interesul public. Interesul public este definit ca binele comunitatii de indivizi si institutii pe care ii deserveste un auditor financiar.

Auditorii financiari au un rol important in societate. Investitorii, creditorii, angajatorii si alte segmente ale comunitatii de afaceri, guvernul precum si publicul in sens larg se bazeaza pe auditorii financiari in ceea ce priveste contabilizarea si raportarea financiara corecta, un management eficient si consultanta competenta pentru o varietate de aspecte aferente afacerii si impozitarii. Atitudinea si comportamentul auditorilor financiari, in procesul de furnizare a unor astfel de servicii au un impact asupra bunastarii economice a comunitatii si tarii.

Este in interesul profesiei de auditor financiar la nivel mondial sa faca cunoscut utilizatorilor de servicii furnizate de auditorii financiari faptul ca aceste servicii sunt realizate la cel mai inalt nivel de performanta si in concordanta cu cerintele etice care incearca sa asigure o astfel de performanta.

2. CODUL ETIC AL AUDITORULUI

Codul privind conduita etica si profesionala in domeniul auditului financiar are ca obiective indeplinirea a patru cerinte de baza:

-Credibilitate

In intreaga societate se manifesta nevoia de credibilitate a informatiilor si sistemelor de informatie.

-Profesionalism

Clientii, angajatorii si alte parti interesate au nevoie de persoane care sa poata fi identificate cu exactitate drept profesionisti in cadrul domeniului de audit financiar.

-Calitatea serviciilor

Este necesara asigurarea ca toate serviciile obtinute de la un auditor financiar sunt efectuate la cel mai inalt standard de performanta.

-Incredere

Utilizatorii serviciilor furnizate de auditorii financiari trebuie sa poata avea incredere ca exista un cadru general al conduitei eticii si profesionale care guverneaza desfasurarea acestora.

In scopul atingerii obiectivelor profesiei de auditor financiar, auditorii financiari trebuie sa respecte urmatoarele principii fundamentale.

-Integritatea

Un auditor financiar trebuie sa fie direct si onest in desfasurarea serviciilor profesionale.

-Obiectivitatea

Un auditor financiar trebuie sa fie corect si nu trebuie sa ingaduie ca obiectivitatea sa fie afectata de prejudecati, conflicte de interese sau influente externe.

-Competenta profesionala si atentia cuvenita

Un auditor financiar trebuie sa desfasoare serviciile profesionale cu atentia cuvenita, competenta si constiinciozitate, si are datoria permanenta de a mentine cunostintele si aptitudinile profesionale la nivelul necesar pentru a se asigura ca un client sau un angajator beneficiaza de avantajele unui serviciu profesional competent, bazat pe cele mai noi aspecte de practica, legislatie si tehnici.

-Confidentialitatea

Un auditor financiar trebuie sa respecte confidentialitatea informatiilor dobandite pe parcursul derularii serviciilor profesionale si nu trebuie sa foloseasca sau sa dezvaluie nici o astfel de informatie fara o autorizare corespunzatoare si specifica, cu exceptia situatiilor in care exista un drept sau o obligatie legala, sau profesionala care impune dezvaluirea acelor informatii.-Conduita profesionala

Un auditor financiar trebuie sa actioneze intr-o maniera corespunzatoare reputatiei profesiei si trebuie sa evite orice comportament care

Bibliografie:

1. Mircea Boulescu, - Audit si control financiar , Editura Fundatiei Romania de Maine,2005 2. Marcel Ghita, - Controlul fiscal si auditul financiar - fiscal, Editura CECCAR, 2003

3. CECCAR - Auditul financiar - contabil 2000, Standarde, Norme privind conduita etica si profesionala, Editura Economica, 2000 4. Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern MO nr.953/24 decembrie 2004 5. Ordinul ministrului finantelor publice nr. 35/2003 pentru aprobarea Normelor generale privind executarea activitatii de audit public intern, MO nr. 130 si 130 bis din 27 februarie 2003. Modificat si completat prin OMFP nr. 423 /2004 - MO nr. 245 din 19 martie 2004

6. Standardele Internationale de Audit. (www.cafr.ro)

7.In lucrarea ,,Audit financiar. 2006. Standarde. Codul Etic". Editata de Federatia

Internationala a Contabililor (IFAC) si Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR),

Editura IRECSON, 2007;

8. Directiva 2006/43/CEE a Parlamentului European si a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul statutar al conturilor anuale si al conturilor consolidate. Publicata de CAFR in Ghidul privind unele reglementari ale profesiei de auditor. Editura C.N.I. Coresi, 2006;

9. Mircea Boulescu, Corneliu Barnea: ,,Audit financiar". Editura Fundatia Romania de Maine, 2006, Reeditata 2007;

10. Mircea Boulescu: ,,Audit financiar-entitati economice", Editor Tribuna Economica, Bucuresti, 2007;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiectivul angajamentelor de audit al situatiilor financiare la SC Ronex SA Bucuresti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
6 877 cuvinte
Nr caractere:
42 198 caractere
Marime:
40.68KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
societate, Economie, contabilitate
Predat:
Facultatea de Management Financiar - Contabil , Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
Specializare:
Audit Financiar Contabil
Materie:
Contabilitate
Sus!