Metode de determinare a Difenilaminei - produs ce mărește perioada de păstrare

Extras din proiect:

Scop și Obiective

Scop - analiza metodelor de determinare a difenilaminei, un produs cunoscut pentru capacitatea sa de a mări perioada de păstrare a diverselor materiale, inclusiv a polimerilor, sopolimerilor formaldehidei, rășinilor epoxidice, policlorurii de vinil și a anumitor produse alimentare.

Obiective -

Cercetarea metodelor de determinare a difenilaminei.

Determinarea avantajelor aplicarii metodelor.

Compararea eficienței metodelor de determinare a difenilaminei

1.Introducere

Difenilamina (DFA) este un compus aromatic cu o importanță deosebită în industria alimentară și nu numai, fiind utilizată ca aditiv pentru prelungirea perioadei de păstrare a diverselor produse. Această substanță acționează ca un antioxidant eficient, împiedicând oxidarea și degradarea produselor susceptibile la râncezire. În acest referat, ne propunem să explorăm metodele de determinare a difenilaminei, punând accent pe tehnologiile analitice moderne care permit evaluarea precisă și eficientă a conținutului acestui compus în produsele de păstrare prelungită.

Proprietăți fizice

Difenilamina ((N-fenil)-anilină, anilinobenzen) este o substanță organică cu formula (C6H5)2NH. Se mai numește și N-fenilaminobenzen Difenilamina este un cristal incolor care se întunecă la lumină. Punctul de topire 54-55 °C, punctul de fierbere 302 °C, punctul de aprindere 153 °C, temperatura de autoaprindere. 633 °C. Capacitatea termică specifică este de 1,412 J/(g*K) pCa 0,9 (25 °C, apă). Ușor solubil în eter dietilic, benzen, acetonă, tetraclorură de carbon. Se solubilizează la 25 °C în 100 g de etanol - 44 g, metanol - 57,5 g, apă - 0,03 g.

Proprietăți chimice

Obținerea difenilaminei

În industrie, difenilamina se obține prin interacțiunea unor cantități echimolare de anilină cu clorhidrat de anilină (catalizator - HCl, AlCl3, NH4BF4 sau altele) în autoclav la 300 °C (randament 50-60 %): C6H3NH2+C6H5NH3*Cl=> (C6H5)2NH+NH4Cl...sau prin trecerea vaporilor de anilină (400 °C) prin Al2O3, purificat prin distilare fracționată sau recristalizare din butanol.

Difenilamina este folosită pe scară largă in industrie ca antioxidant, agent de colorare mordant și este folosit, de asemenea, în agricultură ca fungicid și antihelmintic.

Selecția Sorbentului pentru Determinarea Difenilaminei

Determinarea difenilaminei în apă se bazează pe cromatografie și strat subțire de sorbent. Comportamentul cromatografic al difenilaminei a fost studiat pe straturi subțiri de silica gel și oxid de aluminiu, utilizând diferite faze mobile. Rezultatele sunt prezentate într-o tabelă.

Tehnica de Detectare a Difenilaminei

Pentru detectarea difenilaminei pe cromatograme, s-a folosit diazotat de 4-nitro-anilină (este un compus organic cu formula chimică C₆H₆N₂O₂). Pe plăcile Silufol, difenilamina a fost vizibilă sub formă de pete violete strălucitoare, iar pe plăcile cu silicagel-gips, culoarea a avut nuanțe de maro-verde. Cantitatea minimă detectabilă a fost de 0,1 μg pe plăcile Silufol și 0,3 μg pe cele cu silicagel-gips.

Pentru concentrarea difenil-aminei din probele de apă, s-a studiat posibilitatea extracției acesteia cu cloroform, metil clorură și hexan. S-a constatat că cel mai mare procent de detectare a difenil-aminei este atins în cazul utilizării ultimului extractor (85,5 ± 5,3).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode de determinare a Difenilaminei - produs ce mareste perioada de pastrare.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Marime:
2.33MB (arhivat)
Publicat de:
Geta Vieru
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Chimie Anorganică
Predat:
Facultatea de Inginerie Alimentara , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Specializare:
Calitatea si siguranta alimentelor
Materie:
Chimie Anorganică
An de studiu:
I
Profesorului:
Vrancea Oleg
Nota primită:
Nota 9
Sus!