Introducere
Un cuptor este o instalație de încălzire a unui produs pentru a-l supune, în timpul încălzirii sau după, la transformări fizice sau chimice. Este format dintr-o incintă cu pereți izolanți din punct de vedere termic și o sursă de căldură. Cuptorul este folosit pentru încălzit, copt, fript și uscat.
Cuptoarele cele mai vechi au fost găsite în Europa Centrală și datează din anul 2900 î.Hr. Au fost folosite pentru frigerea cărni in gropi fierbinții și pentru a găti și alte produse .
În Ucraina in anul 2000 î.Hr. erau folosite gropi cu cărbuni fierbinți acoperiți în cenușă. Mâncarea se înfășura în frunze și se așeza în partea de sus, apoi se acoperea cu pământ. În taberele găsite în Mezhyrich, Ucraina, fiecare casă avea o vatră folosită pentru încălzire și gătit. Cuptoarele au fost folosite de culturile care locuiau în Valea Indusului și în Egiptul pre-dinastic. Până in anul 3200 î.Ch., fiecare casă de cărămidă a avut un cuptor. Cuptoarele au fost folosite pentru a găti alimente și a face cărămizi. Civilizațiile pre-dinastice din Egipt au folosit cuptoare în jurul anului 5000-4000 î.Hr. pentru a face ceramică.
La începutul secolului al XIX-lea s-au dezvoltat cuptoare de cărbune. Forma sa era cilindrică și era din fontă grea. Cuptorul cu gaz a văzut prima sa utilizare încă de la începutul secolului al XIX-lea. Sobele pe gaz au devenit cuptoare de uz casnic foarte obișnuite odată ce liniile de gaz erau disponibile pentru cele mai multe case și cartiere. James Sharp a brevetat una dintre primele sobe pe gaze în 1826. Alte îmbunătățiri ale aragazului au inclus și aragazul AGA inventat în 1922 de Gustaf Dalén .
Coacerea pâinii a devenit o afacere și o meserie, pe măsură ce pâinea a început să fie preparată în afara casei familiale de oameni calificați, în scopul vânzării către public. Aceasta este una dintre cele mai vechi forme de procesare profesionistă a mâncării.
Capitolul 1
Produsele de panificație și tipurile acestora și cuptoarele folosite pentru obținerea acestora
1.1 Produse de panificație: importanța lor în alimentație
Industria de panificație si patiserie este una din ramurile cele mai importante din industria alimentară, in primul rând datorită faptului că, pâinea este un aliment de bază care se consumă zilnic.
În țara noastră fabricarea pâinii a fost introdusă de greci si romani. În secolul al XIX-lea producția de pâine se dezvolta in târguri si orașe prin atelierele meșteșugărești. La jumătatea secolului al XIX-lea producția de pâine începe sa se dezvolte prin marile întreprinderi. (Constanta Virginia Modoran, 2007)
Industria panificației are un rol important in alimentația omului deoarece are alimente de baza ce conțin o cantitate mare de amidon ce oferă o sursa substanțiala de energie pentru organism si un conținut bogat in substanțe nutritive importante pentru alimentația omului.
Produsele de panificație si patiserie alături de celelalte produse alimentare, furnizează organismului uman, o parte însemnată din substanțele care îi sunt necesare pentru activitatea vitală si menținerea stări de sănătate. Datorita însușirilor nutriționale pe care le incorporează aceste produse reprezintă forme utile de valorificare in consum a faini, ca derivat obținut din prelucrarea industriala a grâului. (Constanta Virginia Modoran, 2007)
Consumul de produse de panificație nu este influențat de factorii cum ar fi, nivelul de trai al populației, nivelul de dezvoltare industrială a tarii, volumul si diversitatea producției agricole si undele tradiții ce stau la baza consumului de produse de panificație.
Produsele de panificație și patiserie sunt alimentele care stau la baza nutriției umane. Medicii așază produsele de panificație integrala la baza piramidei nutriționale deoarece au un aport ridicat de fibre, carbohidrați și energie. (Constanta Virginia Modoran, 2007)
1. Banu C. și colab., 1998 Manualul inginerului din industria alimentară, vol. 1, Editura Tehnică București.
2. Banu Iuliana, 2010, Procesarea cerealelor în industria morăritului, ed. University Press, Galați. Pag 75-98.
3. Bordei Despina, și colob., 2007, Controlul calității în industria panificației, ed. Academica, Galați. Pag 60-78.
4. Cozmuța Anca Mihaly, Pop Flavia, 2008, Tehnologia panificației, ed. Risoprint, Cluj- Napoca. Pag 5-83.
5. Dan Valentina, 2000, Microbiologia produselor alimentare, vol. 2, ed. Alma, Galați. Pag 30-36.
6. Danciu I., 2000, Măcinarea cerealelor, ed. Lucian Blaga Sibiu, Sibiu. Pag 57-80.
7. Leonte M., 2000, Biochimia și tehnologia panificației..., ed. Crigarux, Piatra Neamț. Pag 65-77.
8. Leonte M., 2004, Tehnologii, utilaje, rețete și controlul calității în industria de panificație, patiserie, cofetărie, biscuiți și paste făinoase - coacerea și uscarea aluatului, ed. Millenium, Piatra Neamț. Pag 47-83.
9. Man Simona Maria, Păucean Adriana, 2016, Tehnologia produselor de panificație și patiserie, Îndrumător de lucrări practice, ed. Mega, Cluj- Napoca.pag 7-17, 53-58.
10. Moldoveanu Gh., Melmiciuc G., 1996, Panificație modernă..., ed. Tehnică, București. Pag 23-56.
11. Modoran Constanța Virginia, 2007, Tehnologia morăritului și panificației..., ed. Risoprint, Cluj- Napoca. Pag 150-264.
12. Muntean M., 2007, Aparate de măsură și control pentru sisteme de măsurare în industria alimentară..., ed. Risoprint, Cluj- Napoca. Pag 36-48, 77-84.
13. Muntean M., 2015, Operații unitare în industria alimentară..., ed. Risoprint, Cluj- Napoca. Pag. 101- 121.
14. Muste Sevastița. 2006. Depozitarea produselor vegetale, Editura AcademicPres, Cluj-Napoca. Pag 56-90.
15. Muste Sevastița, 2008, Materii prime vegetale în industria alimentară..., ed. Academic Press, Cluj- Napoca. 54-70.
16. Păucean Adriana, Man Simona Maria, 2015, Tehnologia produselor vegetale, Tehnologia morăritului și panificației..., ed. Academicpres, Cluj- Napoca. 92-227.
17. Pop Cecilia, Pop M., Mureșan G., 2013, Calitatea, siguranța și merceologia produselor alimentare..., ed. Casa cărți de știință, Cluj- Napoca. Pag 234-240.
18. Stănilă. S., 2013, Utilaje în indutria alimentară..., ed. Risoprint, Cluj- Napoca. Pag 524-531.
19. Popescu S., 1964. Biochimia cerealelor făinurilor și conservarea lor, E. D. P. București. Pag 130-178.
20. Zaharia Tr., 1985 Tehnologia pâinii în unitățile de capacitate mică, Editura Tehnică București. Pag 59-80.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.