Componența și statutul membrilor comisiei europene atribuțiile comisiei și planul de lucru

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Aceasta este responsabila pentru intocmirea propunerilor legislative, implementarea deciziilor si apararea tratatelor Uniunii precum si coordonarea activitatilor curente ale Uniunii.

Comisia reprezinta interesele Uniunii Europene, avand in mod special atribute ale puterii executive. De asemenea, Comisia detine un rol important in adoptarea hotararilor Consiliului. Ea are drept de initiativa in cvasi-unanimitatea cazurilor in care Consiliul Uniunii Europene urmeaza sa decida, indiferent daca se cere conditia majoritatii calificate sau cea a unanimitatii. Acest drept poate fi exercitat oricand considera ea necesar, afara de dispozitii legale care prevad altfel. Comisia Europeana este compusa din comisarii europeni. Pana la data de 30 aprilie 2004, fiecare stat membru avea cate un reprezentant in Comisie, cu exceptia Germaniei, Frantei, Italiei, Marii Britanii si Spaniei, care aveau cate doi membri in Comisie. In prezent, fiecare stat membru trimite cate un reprezentant in Comisie. Tratatul de la Bruxelles, referindu-se la conditiile de fond ce trebuie indeplinite de catre membrii Comisiei, arata ca acestea nu trebuie cautate decat printre natiunile statelor membre, in sensul ca membrii Comisiei trebuie sa aiba cetatenia statelor care ii desemneaza. In acelasi tratat, referindu-se la natura si locul Comisiei intre celelalte institutii, mentioneaza ca aceasta ,,isi exercita functiile in deplina independenta, in interesul general al Comunitatilor". Aceasta independenta se manifesta cu precadere in raporturile comisarilor cu statele membre. In indeplinirea sarcinilor lor, comisarii nu solicita si nu accepta instructiunile niciunui guvern sau ale altui organism

In conformitate cu art. 214 (2) din Tratatul CE, Consiliul, intrunit la nivelul sefilor de stat

si hotarand cu majoritate calificata, numeste Presedintele Comisiei. De asemenea, Consiliul, hotarand cu majoritate calificata si de comun acord cu persoana nominalizata la presedintie adopta o lista de propuneri pentru comisari, alcatuita pe baza propunerilor facute de fiecare stat membru. Presedintele si ceilalti comisari sunt examinati de catre comitetul parlamentar relevant. Ulterior, Presedintele si ceilalti comisari sunt supusi votului de aprobare al Parlamentului European. Odata obtinuta aceasta aprobare, Consiliul, hotarand cu majoritate calificata numeste in functie Presedintele si comisarii Mandatul comisarilor este de 5 ani, cu posibilitate de reinnoire. Fiecare comisar poate fi destituit din functie de catre Curtea Europeana de Justitie, la cererea Consiliului sau a Comisiei, ori de cate ori acesta nu mai intruneste conditiile necesare exercitarii functiei sale ori comite o fapta din culpa. Comisarilor le este interzis ca pe timpul exercitarii mandatului, sa realizeze orice activitate profesionala remunerata sau nu. La instalare ei isi iau angajamentul de a respecta regulamentul specific functiei. Pe durata exercitarii functiei cat si ulterior, obligatiile decurgand din insarcinarea avuta, in special datoria de onestitate si de prudenta in ceea ce priveste acceptarea anumitor avantaje materiale sau morale.

In acelasi timp cu extinderea Uniunii Europene la 25 de state, numarul membrilor Comisiei Europene a crescut la 30. Cele 15 state, deja membre ale Uniunii Europene, si-au pastrat numarul resortisantilor in cadrul Comisiei, acestora adaugandu-li-se cate un resortisant al celor 10 noi state membre. Noii membrii nu au detinut, insa, un portofoliu propriu pana la inceputul mandatului viitoarei comisii, la 1 noiembrie 2004. Astfel, fiecare dintre cei 10 noi membri, au fost repartizati timp de sase luni pe langa vechii comisari europeni. In acelasi timp cei zece noi membri aveau drept de vot si participau ,,activ" la luarea deciziilor executivului Uniunii

Incepand cu 1 noiembrie 2004, Comisia Europeana cuprindea 25 de membri, cate unul pentru fiecare stat component al Uniunii Europene.

De la 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana, numarul membrilor Colegiului Comisiei Europene era de 27, fiecare stat membru avand cate un resortisant desemnat. Croatia este cea de-a 28-a tara care adera la UE, la data de 1 iulie anul curent.

In mod similar ministrilor unui guvern, fiecare membru al Comisiei este responsabil, in cadrul Comisiei, de un anumit portofoliu sau domeniu politic si de Directoratul general din domeniul respectiv. Actuala Comisie Europeana are 28 de membri in componenta

Asa cum este prevazut in articolul 17 alin. (4) TUE, ,,Comisia numita intre data intrarii in vigoare a Tratatului de la Lisabona si 31 octombrie 2014 este compusa din cate un resortisant al fiecarui stat membru, inclusiv presedintele si Inaltul Reprezentatnt al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, care este unul dintre vicepresedintii acesteia"

Bibliografie:

- Craig, Paul; Graine de Burca, ,,Dreptul Uniunii Europene - Comentarii, jurisprudenta si doctrina", editia a IV-a, Traducere de Georgiana Marcovschi, Editura Hamangiu 2009, Bucuresti, p. 49.

- Diaconu, Nicoleta, ,,Sistemul institutional al Uniunii Europene", Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2001.

- Filipescu, P. Ion; Fuerea, Augustin, ,,Drept Institutional Comunitar European", editia a V-a, Editura Actami, Bucuresti, 2000, p. 104.

- Fuerea, Augustin, ,,Manualul Uniunii Europene", Editia a V-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007/2009, p. 116-120.

- Moroianu Zlatescu, Irina; Demetrescu, C. Radu, ,,Drept institutional European", Editura Olimp, Bucuresti, 1999.

- Voicu, Marin, ,,Drept comunitar. Teorie si jurisprudenta", Editura Ex Ponto, Constanta, 2002.

- http://ro.wikipedia.org/wiki/Comisia_European%C4%83.

- http://ec.europa.eu/atwork/key-documents/index_en.htm.

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Componenta si statutul membrilor comisiei europene atributiile comisiei si planul de lucru.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 924 cuvinte
Nr caractere:
17 718 caractere
Marime:
37.23KB (arhivat)
Publicat de:
Cristea Ursu
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Management
Tag-uri:
europa, management, state, comisie
Predat:
Facultatea de Administratie Publica , Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti
Materie:
Management
Sus!