Consiliul Uniunii Europene

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Consiliul UE este alcatuit din reprezentantii statelor membre, iar fiecare guvern va delega unul din membrii sai, membru ce nu actioneaza in nume propriu, ci ca reprezentant al statelor. Fiecare guvern national are deplina libertate de a decide care dintre membrii sai va participa la lucrarile Consiliului.

Prin Tratatul asupra UE, Consiliul este format dintr-un reprezentat la nivel ministerial al fiecarui stat membru, reprezentant abilitat sa angajeze acel ,,stat membru". Consiliile generale se intalnesc o data pe luna, si conform rezolutiei adoptate la Intalnirea la nivel inalt (Summit) de la Paris, din decembrie 1974, sunt imputernicite ,,sa actioneze ca initiator si coordonator al activitatilor comunitare, si sa asigure continuitatea muncii". Consiliile specializate se pot intalni fie simultan, fie intre sesiunile Consiliilor generale. Consiliile specializate sunt abilitate sa dezvolte probleme punctuale cum ar fi: economice, financiare, bugetare,politica mediului,sociala, de dezvoltare.

In ciuda compozitiei sale interguvernamentale, Consiliul UE nu constituie o ,,conferinta interministeriala, a reprezentantilor guvernelor" statelor membre, ci este o institutie comunitara.

Folosirea expresiei ,,Consiliul de ministrii", utilizata adesea pentru a-l deosebi de Consiliul Europei sau de Consiliul European, este corecta doar in sensul foarte restrictiv al calitatii membrilor Consiliului (de a fi in acelasi timp ministrii in guvernele statelor membre si reprezentanti ai acestor state in Consiliul UE), dar este total gresita din punctul de vedere al atributiilor si rolului pe care aceasta institutie comunitara le are in sistemul institutional comunitar. Consiliul UE este obligat prin Tratatele institutive si prin Tratatul de Fuziune sa-si indeplineasca sarcinile ce i-au fost incredintate. Puterile Consiliului UE rezulta exclusiv din prevederile Tratatelor, iar exercitarea lor nu poate fi facuta decat in conformitate cu procedurile prevazute in ele

Deciziile Consiliului UE au doar forta juridica prevazuta de Tratate si nu trebuie ratificate de Parlamentele nationale, acestea, ca acte normative comunitare, pot fi supuse controlului de legalitate al Curtii de Justitie a CE si pot fi astfel chiar anulate.

Consiliului UE este condus de un presedinte ajutat de un Secretariat general si un serviciu juridic distinct de cel al Comisiei Europene.

Presedentia Consiliului este detinuta succesiv de catre fiecare stat membru pentru o perioada de 6 luni. Succesiunea la presedintie se stabileste in ordinea alfabetica a primei litere cu care incepe numele tarii, in limba nationala respectiva.

Intalnirile Consiliului UE sunt stabilite de catre presedinte, din proprie initiativa, sau la cererea unuia sau a mai multora dintre membrii sai, ori la cererea Comisiei. Votul valabil poate fi exprimat numai de catre membrii Consiliului si de aceea Regulile de procedura prevad posibilitatea ca, votul sa fie exprimat ,,prin procura".

Consiliul este institutia comuniatara a carei principala atributie este adoptarea de norme juridice obligatorii. Ca organ legislativ al Comunitatilor Europene, el ia deciziile cele mai importante pentru realizarea obiectivelor prevazute in Tratate. In anumite domenii specificate de Actul Unic European si de Tratatul de la Maastricht, el imparte functiile sale cu Parlamentul European. In sistemul Tratatului CEE puterile Consiliului sunt mai extinse decat in Tratatul CECO, unde el da doar avize (simple sau conforme)si nu ia decizii decat in mod exceptional. Conform Tratatului CEE, Tratatului de la Maastricht si cel de la Amsterdam atributiile Consiliului sunt urmatoarele:

- exercita puterea normativa adoptand acte normative cu forta juridica obligatorie;

- asigura coordonarea politicilor economice a statelor membre;

- autorizeaza deschiderea negocierilor cu alte state sau organizatii internationale; este imputernicit sa aprobe acordurile negociate de Comisiei sa adopte regulamente referitoare la Statutul functionarilor si si agentilor comunitari;

- are puterea de a revizui Tratatele comunitare si de a completa eventualelor sale lacune;

- ia decizii de natura constitutionala referitoare la resursele proprii sau alegerea reprezentantilor in Parlamentul European;

- detine puterea de decizie in materie bugetara, pe care o imparte in mod inegal cu Parlamentul European.

In conformitate cu prevederile Tratatelor, Consiliul este institutia comunitaracare are puterea de a adopta acte normative cu cu forta juridica obligatorie. Consiliul poate exercita acesta atributie doar ,,in conformitate cu prevederile Tratatului". Fiecare institutie comunitara trebuie ,,sa actioneze in limitele puterilor conferite lor de prezentul Tratat".

Consiliul nu are competente legislative generale de a lua orice decizie,ci numai pe acelea care care ii sunt explicit prevazute in Tratat.

Consiliul este institutia comunitara ce poate adopta respectiva decizie, dar numai prin votul unanim al membrilor sai, avand in vedere propunerea Comisiei si dupa ce a consultat Parlamentul European. Actiunea Consiliului este justificata doar daca permite atingerea unuia din obiectivele prevazute de Tratate.

Rolul Consiliului este limitat la a da directivele necesare Comisiei pentru negociere si la a aproba, cu majoritate calificata, incheierea intelegerilor sau contractelor.

CONSILIUL EUROPEAN

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Consiliul Uniunii Europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 175 cuvinte
Nr caractere:
7 136 caractere
Marime:
10.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
consiliu, europa
Predat:
Facultatea de Economie , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Drept
Sus!