Managementul sistemelor informatice europene

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

. Principalii concurenti si pozitia lor pe piata, fata de intreprindere

Acest capitol este deosebit de important pentru studiul nostru de caz. in orice economie de piata, nu se intreprinde o activitate decat daca exista sanse de a reusi pe un anumit segment, sa se invinga concurenta si sa se vanda profitabil produsele sau serviciile oferite. Ulterior, cu timpul, segmentul se poate largi daca conditiile sunt favorabile si daca se investeste corespunzator (in tehnologie, marketing etc) pentru dezvoltarea afacerii.

Asadar, investigarea si cunoasterea amanuntita a concurentei este obligatorie si pentru intreprinderea noastra.

Care sunt mijloacele de a cunoaste aceasta concurenta ?

Avand in vedere faptul ca, la ora actuala, majoritatea intreprinderilor au site-uri personale si isi fac reclama pe Internet, investigarea acestor site-uri este prima grija a mangerului de intreprindere care se lanseaza intr-un mediu concurential.

Cautarea pleaca de la similitudinea produselor si se refera in special la aria de acoperire pe care si-o propune intreprinderea - in cazul nostru, este vorba de instalatii petroliere de tipul celor fabricate de EURO-Ploiesti, vandute la magazine pe aria Municipiului Ploiesti sau la alte magazine cu piese de schimb din tara. Daca rezultatul cautarilor pune in evidenta foarte multe magazine de acest tip care vand aceleasi piese cu EURO-Ploiesti, trebuie sa ne intrebam serios, in calitate de manageri, daca sa mentinem acest profil sau sa cautam o alta ,,nisa" pentru a intra pe piata. Uneori este posibil ca prin modificari minime aduse tehnologiei de productie, sa oferim alte produse, mai putin distribuite la ora actuala in magazine dar care se cer pe piata. Desigur, aceste decizii trebuie luate de conducere in urma unui calcul atent tehnico-economic de rentabilitate. De asemenea, este important sa apreciem cat timp va dura cererea acestor noi produse pe piata si daca nu cumva modificarile tehnologice nu vor intarzia nepermis aparitia produselor in magazine, acestea devenind in ultima instanta inutile.

Pe langa cercetarea site-urilor se poate recurge si la culegerea pe alte cai (legale) a acestor informatii, ca de pilda trimiterea unor cumparatori la locurile de vanzare, analiza unor studii comparative aparute pe piata sau schimb de informatii cu intreprinderi similare dar interesate pe alte segmente de piata.

Instrumente de evaluare a strategiei: analiza S.W.O.T.

in vederea evaluarii corecte a unei strategii, exista numeroase instrumente puse la dispozitie de literatura de specialitate. Dintre acestea, unul dintre cele mai raspandite si utilizate astazi in lume este asa numita ,,analiza S.W.O.T".

Metoda incepe cu fixarea sau identificarea profilului organizatiei (intreprinderii) si sfarseste cu formularea unor planuri strategice. Etapele propuse sunt urmatoarele:

1. Stabilirea profilului organizatiei (tip de activitate, zona geografica, situatie concurentiala, orientare pe piata);

2. Identificarea si evaluarea factorilor de mediu (economici, sociali, politici, demografici, tehnologici, comerciali, concurentiali etc.);

3. Elaborarea unei previziuni, evaluarea perspectivelor de viitor;

4. Efectuarea unui audit al ,,punctelor forte", respectiv al ,,slabiciunilor", in materie de finante, marketing, productie, organizare etc. referitor la intreprinderea analizata;

5. Enuntarea solutiilor strategice;

6. Alegerea strategiilor;

7. Elaborarea planurilor de aplicare.

in vederea efectuarii punctului 6, se alcatuieste matricea din figura 2:

S= Lista ,,punctelor forte"W= Lista ,,slabiciunilor"

O= Lista ,,oportunitatilor"Strategii SO (max-max)Strategii WO (min-max)

T= Lista ,,amenintarilor"Strategii ST (max-min)Strategii SW (min-min)

Figura 2 Matricea SWOT

S, W = factori interni

O, T = factori externi

Oportunitatile sau amenintarile pot fi judecate, de exemplu, prin viteza cu care scad sau cresc vanzarile concurentilor pe segmentul de piata ales (factori externi), iar punctele forte, respectiv slabiciunile intreprinderii pot fi apreciate in functie de posibilitatile acesteia de a face, in continuare, fata concurentei (factori interni). in functie de acestea, sunt, in general, valabile urmatoarele strategii:

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Managementul sistemelor informatice europene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 291 cuvinte
Nr caractere:
12 450 caractere
Marime:
18.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
sisteme, informatica, europa
Predat:
Facultatea de Litere si Stiinte , Universitatea "Petrol - Gaze" din Ploiesti
Specializare:
Informatica
Materie:
Calculatoare
Sus!