Diplomație economică

Previzualizare disertație:

Cuprins disertație:

1.NOTIUNI INTRODUCTIVE ASUPRA DIPLOMATIEI ECONOMICE 3
1.1.DIPLOMATIE DESCHISA SI SECRETA - EVOLUTII CARACTERISTICE 3
1.3.INFORMATII MACROECONOMICE 5
1.4.DEFINIRE A DIPLOMATIEI ECONOMICE SI LINII DE ACTIUNE 5
2.DIPLOMATIA SECOLULUI XX 7
2.1.MOSTENIREA SECOLULUI XXI 7
2.2.DIPLOMATIA ROMANEASCA SI PROMOVAREA INTERESELOR NATIONALE 8
2.3.REVOLUTIA DIN DECEMBRIE 1989 SI LUPTA IMPOTRIVA DIPLOMATIEI SECRETE 9
3.COOPERAREA CU ORGANIZATIA PENTRU COOPERARE SI DEZVOLTARE ECONOMICA (OCDE) - ELEMENTE INTRODUCTIVE 9
3.1.OCDE- INCEPUTUL 9
3.2.CADRUL ORGANIZATORIC AL OCDE 12
3.3.PRINCIPII ALE GUVERNANTEI CORPORATIVE 12
3.4.INFIINTAREA CENTRULUI ROMAN DE INFORMARE SI DOCUMENTARE IN DOMENIUL DE ACTIVITATE AL ORGANIZATIEI PENTRU COOPERARE SI DEZVOLTARE ECONOMICA 13
4.ROMANIA - DEZVOLTARE ECONOMICA PENTRU A DEVENI COMPETITIVA 14
4.1.ROLUL COMERTULUI EXTERIOR IN STRATEGIA DEZVOLTARII ECONOMICE 14
4.2.TRANSFORMARILE DE POLITICA COMERCIALA SI IMPORTANTA LOR 16
4.3.POLITICA COMERCIALA A UE 17
5.EVALUAREA ROMANIEI SI COOPERAREA INTERNATIONALA 18
5.1.PRINCIPII ALE COOPERARII INTERNATIONALE 18
5.2.STAREA ECONOMICA A ROMANIEI - EVOLUTIE 19
5.3.ANALIZA ECONOMICA A ROMANIEI -OECD IULIE 2002 20
6.STRATEGIA NATIONALA A ROMANIEI, PRIVIND POLITICA DE COOPERARE INTERNATIONALA PENTRU DEZVOLTARE 23
6.1.CONTEXT GENERAL 23
6.2.PRINCIPII PENTRU ADERAREA LA OCDE 24
6.3.OBIECTIVE 24
6.4.MODALITTI DE ASISTENTA SI RESURSE FINANCIARE 25
6.5.PROIECTUL BSECAO 26
7.PREVIZIUNI PENTRU OCDE 27
7.1.ROLUL OCDE IN VIITOR 27
7.2.CERINTELE PENTRU PROCESUL DE EXTINDERE 28
7.3.RELATIILE OCDE CU STATELE NON-MEMBRE 29
7.4.OCDE: SITUATIA ECONOMICA GLOBALA 30
8.DEZVOLTAREA DURABILA A ROMANIEI SI GLOBALIZAREA 32
8.1.DEZVOLTAREA DURABILA IN ROMANIA 32
8.2.GLOBALIZAREA INTRE SPERANTE SI AMENINTARI 32
9.CONCLUZII GENERALE 34
BIBLIOGRAFIE: 35

Extras din disertație:

,,Din cele mai vechi timpuri, diplomatia - in formele ei clasice, << deschisa>> si <<secreta>> - a fost si continua sa fie unul dintre cele mai importante instrumente de promovare si realizare a politicii externe a statelor. Marii imparati ai Romei - Augustus, Vespasianus, Antonius Pius, Marcus Aurelius si Pertinax, ca si Claudius, Nero, Othon, Vitelius, Commodus, Heliogabal si Caracalla - regii Angliei si Frantei, imparatii, tarii Rusiei, toti marii sefi de stat au recurs la serviciile diplomatiei si ale diplomatilor pentru cunoasterea obiectivelor politice declarate sau secrete ale aliatilor sau dusmanilor si elaborarea sau adaptarea propriilor orientari de politica externa, in scopul apararii intereselor proprii cu o eficienta sporita in concertul continental si mondial" .

Karl W. Deutsch observa ca ,, dintotdeauna diplomatia deschisa s-a imbinat cu diplomatia secreta" si se pare ca ,,... trimisii diplomatici avand adesea de transmis:1.atat un mesaj public;2.cat si unul confidential" . Diplomatii au un rol important in convorbirile diplomatice, iar argumentele lor au un caracter specific pentru a asigura solutii adecvate.

In zilele noastre diplomatia are un caracter deschis,discutiile sunt directe, iar diplomatia economica a trecut pe primul plan. Aceasta se datoreaza in mod special relatiilor de import-export, a schimburilor comerciale, a cooperarii si a confruntarii economice.Concomitent cu diplomatia economica se extinde continuu si diplomatia culturala, diplomatia parlamentara, relatiile dintre tari fiind in continua expansiune. In acelasi timp, multe state practica atat diplomatia deschisa, cat si transparenta, insa exista si state care doresc sa isi mentina pozitia de lider in anumite domenii si recurg la mijloace care nu corespund declaratiilor de prietenie, mijloace precum: interceptari de convorbiri guvernamentale, incercari de a obtine informatii economice si politice confidentiale etc.

Fara sa fie confundate, diplomatia oficiala si cea secreta au constituit, fete ale aceleiasi politici, pentru asigurarea infaptuirii unor interese majore ale statelor, insa metodele folosite au fost diferite in functie de scopurile tarilor. ,,Cu toate progresele pe care le-a inregistrat stiinta, evolutia relatiilor diplomatice, nici astazi nu exista hotare bine demarcate intre ceea ce tine de diplomatia oficiala si ceea ce tine de diplomatia secreta. Granita dintre cele doua tipuri de diplomatie, se regaseste de fapt, la liziera elementului confidential, care este astazi recunoscut de toti cercetatorii si oamenii politici, ca un atribut al diplomatiei" .

Exista practici care demonstreaza inegalitatea , unele tari au pozitii privilegiate, in defavoarea altora, care nu << vor putea fi niciodata acoperite de calitatea actului diplomatic>> . O diplomatie trebuie sa fie deschisa popoarelor, tuturor fortelor politice, sa promoveze relatii pasnice si de buna vecinatate. Mentionez ca diplomatia secreta, este un ansamblu de practici care ascund adevarul, recurgand la mijloace ilicite pentru atingerea scopurilor.

Daca diplomatia viitorului ar fi bazata pe o stransa colaborare intre state, care adopta optiuni independente de dezvoltare economica si sociala, in deplina concordanta cu interesele si aspiratiile nationale, ea nu s-ar putea concretiza in dominatia unor state asupra celorlalte.Pentru viitor, diplomatia trebuie sa fie o diplomatia publica, care ,,... sa ridice la rangul de imperativ fundamental respectul aspiratiilor de pace si dreptate, atat de puternice in epoca noastra" . In general, in lucrarile referitoare la diplomatie, aceasta este prezentata ca fiind activitatea care asigura infaptuirea obiectivelor politicii lor externe.

Intre afirmatiile de mare valoare in ceea ce priveste diplomatia, regasesc si urmatoarea apreciere: ,, ...diplomatia se gaseste intotdeauna in raport invers proportional cu politica de forta. Orice triumf al conceptului de forta a adus zambete la adresa diplomatiei, caricaturizata in neputinta, inutilitatea si caracterul decorativ al diplomatului" .

Relatiile dintre diplomatia oficiala si diplomatia secreta a fost marcata de personalitatile unor oameni politici, de ambitia si inteligenta sau chiar naivitatea lor, astfel ca de multe ori informatiile furnizate de serviciile de informatii au fost lasate nevalorificate, iar alteori ambitia unor state a avut efecte dezastruase, cum ar fi razboaiele. Imbinarea diplomatiei oficiale cu diplomatia secreta reprezinta o problema care tine de momente istorice, de tipul de guvernare, de anumite grupari politice sau de grupurile de interese, in cel mai rau caz, acestea detinand si o pozitiei dominanta in stat.

Din toate aceste motive ,, diplomatia oficiala si diplomatia secreta sunt, din punct de vedere juridic, concepte antagoniste" , insa diplomatia viitorului trebuie sa tina cont de egalitatea intre popoare, trebuie sa promoveze spiritul negocierilor, sa elimine orice forme ale diplomatiei secrete.Concluzia este ca, popoarele trebuie sa lupte pentru eliminarea vechilor practici si a vechilor metode politice, condamnate de istorie, orientand diplomatia spre indeplinirea sarcinii sale reale.

1.2.Diplomatia preventiva - importanta in Romania

Diplomatia poate fi: economica, culturala si parlamentara. Doresc sa abordez insa problema diplomatiei preventive, pe care din puntul meu de vedere Romania nu o abordeaza in mod detaliat si corespunzator importantei pe care o are in zilele noastre.

Avem informatii referitoare la faptul ca in raportul sau ,, O Agenda pentru Pace", Secreetarul General al ONU Boutros-Ghali a oferit un capitol aparte diplomatiei preventive, ea fiind inclusa pe o baza egala cu concepte precum mentinerea pacii, intarirea pacii si consolidarea acesteia. Acest raport a primit o confirmare pozitiva din partea Adunarii Generale a ONU si de atunci Natiunile Unite trateaza diplomatia preventiva ca o politica de mare prioritate in cadrul Organizatiei.

Pentru moment exista informatii ca diplomatia preventiva este in atentia liderilor marilor state din lume si mai ales in atentia liderilor americani, insa din punctul meu de vedere aceasta ar trebui sa reprezinte o prioritate si pentru Romania si nu numai. Intre explicatiile pe care doresc sa le enumar sunt urmatoarele:

- Se refera la masuri pentru prevenirea conflictelor si la situatii de criza;

- Reprezinta diplomatia inchisa, efectuata de catre oficialitati la nivel inalt, cu scopul de a indrepta situatia internationala deteriorata;

- Face referire la conflictele care ar trebui preantampinate, crize ce necesita administrare, diferende ce urmeaza sa fie rezolvate.

Diplomatia preventiva se aplica intr-un mediu instabil, nelinistit, in momentul in care folosirea fortei sau a constrangerilor pentru rezolvarea intereselor si diferendelor este posibila sau probabila.Diplomatia preeventiva nu ia in calcul orice conflict, interes sau nevoie umana, ea intra in joc atunci cand acestea nu pot fi rezolvate pe cale pasnica. Se fac eforturi mari de mentinere a pacii, iar diplomatia preventiva apare in mijlocul spectrului intre ,,dezvoltare" si ,,ajutor". Ea include: prevenirea crizei ( pentru escalarea ostilitatilor sau raspandirea lor), initiativele preliminare ( actiuni care se concentreaza asupra diferendelor particulare principale si a problemelor lor inainte ca ele sa devina intense) si anticiparea conflictului ( care incadreaza eforturi generale din aria de conflict, pentru crearea unui climat de incredere.

Bibliografie:

1.Victor Duculescu - ,,Diplomatia Secreta", Casa Europeana 1992;

2.Mircea Malita - ,,Diplomatia. Scoli si Institutii", Bucuresti, Edit. Pedagogica 1975;

3.Constantin Vlad - ,,Diplomatia secolului XX", Fundatia Europeana Titulescu, Bucuresti 2006;

4. Nicolae Titulescu - ,,Reflectii", Editura Albatros, Bucuresti 1985;

5. Ion Nita - ,,Probleme internationale - Organizatia Pentru Cooperare si Dezvoltare Economica", Editura Politica 1975;

6. Valentin Cojanu - "Comertul exterior si Dezvoltarea Economica in Romania", Bucuresti, IRLI 1997;

7. Mircea Malita, Murgescu Costin, Surpat Gheorghe -"Romania Socialista si Cooperarea Internationala", Edit. Politica 1969;

8. Helen Wallace, William Wallace si Mark A Pollack - "Elaborarea politicilor in UE; editia 5; Bucuresti, Institutul European din Romania 2005;

9. Strategia Nationala privind politica de cooperare internationala pentru dezvoltare;

10. OCDE - "A strategy for enlargement and outreach";

11. OCDE - " Romania - An economic assessment/OECD Economics Dept.", Paris OECD 1993;

12. Constantin Anghelache - "Romania 2004: Starea Economiei - Evolutii semnificative";

13. Working Paper No.6, 27 March 2006 - Economic Comission For Europe: Measuring sustainable development - The Experience of the Romanian National Statistical Institute;

Descarcă disertație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diplomatie economica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
36 imagini
Nr cuvinte:
17 864 cuvinte
Nr caractere:
113 628 caractere
Marime:
81.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Disertație
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, diplomatie
Predat:
la master
Materie:
Economie
Sus!