Tratarea biologică a deșeurilor prin digestie anaerobă termofilă

Previzualizare disertație:

Cuprins disertație:

Capitolul 1. Introducere pag. 9
1.1. Oportunitatea alegerii temei lucrarii de disertatie
1.2. Poluarea mediului cu deseuri biodegradabile si principii de valorificare
1.3. Deseuri solide municipal
Capitolul 2. Situatia generarii deseurilor municipale solide pe plan mondial pag. 18
2.1. Generalitati. Generarea de deseuri in Europa
2.2. Generarea de deseuri solide si caracteristicile sale in tari din Asia
2.3. Probleme potentiale asociate cu depozitele de deseuri
Capitolul 3. Digestia anaeroba pag. 26
3.1. Pretratarea deseurilor inaintea depunerii in gropile de gunoi
3.2. Dezvolatarea sistemului de management integrat si de dezvoltare durabila al deseurilor
3.3. Potentialul energetic al deseurilor municipale solide
3.4. Descrierea generala a procesului de digestie anaeroba
3.4.1. Pretratarea materiei prime
3.4.2. Procesul de digestie anaeroba
A. Hidroliza
B. Acidogeneza
C. Acetogeneza
D. Metanogeneza
3.5. Tipuri de sisteme de digestie anaeroba
3.5.1. Proces de digestie anaeroba continuu
3.5.2. Digestie mezofila vs. digestie termofila
3.5.3. Digestie anaeroba cu etapa unica si digestia anaeroba in mai multe etape.
3.6. Factorii care afecteaza functionarea procesului de digestie anaeroba
3.6.1. Temperatura
3.6.2. Valoarea pH-ului
3.6.3. Acizii grasi volatili
3.6.4. Amoniacul
3.6.5. Oligoelemente, nutrienti si compusi toxici
3.6.6. Timpul de retentie
3.6.7. Rata de incarcare organica
3.6.8. Timpul de retentie al solidului.
3.6.9. Amestecul
3.10. Compararea diferitelor sisteme de digestie anaeroba
3.11. Post-tratarea fractiei reziduale dupa digestie anaeroba
a. Deshidratarea digestatului
b. Compost din digestat
3.12. Co-digestia OFMSW (fractia organica din deseul municipal solid)
Capitolul 4. Potentialul de metan al deseurilor tratate prin D.A. termofila ..pag. 60
4.1. Introducere
4.2. Instalatia de laborator pentru digestia continua
4.2.1. Descrierea digestorului
4.2.2. Experimentari
A. Compozitia materiei prime
B. Pregatirea materiei prime
C. Inoculatul
D. Bilantul de masa
E. Bilantul de apa
F. Bilantul solidelor volatile
G. Functionarea digestorului
4.3. Determinarea potentialului de metan din deseurile organice
4.3.1. Proceduri pentru masurarea potentialului de metan
4.3.2. Echipamente si materiale pentru testul potentialul biochimic al metanului
4.3.3. Importanta testului BPM
4.4 Prelevarea de probe si procedura analitica
4.4.1. Analiza deseului solid
A. Determinarea umiditatii
B. Determinarea volatilului solid
C. Determinarea volatilelor solide totale pierdute
4.4.2. Analiza biogazului
4.4.3. Analiza caracteristicilor levigatului
4.5. Post-tratamentul digestatului
4.6. Balata energetic a procesului
4.7. Concluzii
Capitolul 5 Potentialul biochimic al metanului pag. 82
5.1. Segregarea deseurilor
5.2 Testarea potentialui biochimic al metanului
5.3. Concluzii
Capitolul 6 Cadrul conceptual de gestionare a deseurilor solide ..pag. 89

Extras din disertație:

Capitolul 1

INTRODUCERE

1.1. Oportunitatea alegerii temei lucrarii de disertatie

Pentru dezvoltarea durabila, pe termen lung, a oricarei comunitati, este esential sa se armonizeze conditiile juridice, sociale si economice pentru fiecare membru in parte. Numai asa se poate evita potentialul conflictual si a obtine egalitatea sanselor pentru dezvoltarea conditiilor de viata exterioare.

Uniunea Europeana leaga populatia statelor membre prin obiectivul comun, acela de aduce un trai in libertate, coexistenta pasnica, dreptate sociala si egalitate a sanselor. Pentru a indeplini aceste obiective, trebuie ca fundamentele de existenta din fiecare stat sa fie de aceeasi calitate. Aici ne referim la aprovizionarea cu bunuri de consum, dar si cu bunuri vazute ca mijloace si premise pentru diversificarea activitatii comerciale. Legat de acest lucru, mentionam necesitatea de a elimina din spatiul in care traim resturile de produse si rezultate din procesul de productie, pentru a mentine un mediu curat, igienic si sanatos. Efectele asupra costurilor de mentinere a calitatii vietii si costurilor de productie trebuie, in spiritul egalitatii sanselor in interiorul comunitatii, sa fie pe cat posibil echilibrate.

Romania ca membra a Uniunii Europene face eforturi si in domeniul managementului deseurilor, in directia unei alinieri a situatiei existente la standardele juridice, organizatorice si tehnice din Europa centrala si de vest.

Legat de aceasta, competentele si metodele trebuie redefinite, astfel incat sa faciliteze manevrarea mai sigura a reziduurilor. De asemenea, trebuie ca bazele sectorului reciclarii sa fie reconstruite, pentru a putea institui pe termen cat mai scurt ciclul economic si ecologic vizat.

Grupurile - tinta sunt aici orasele si comunele care implementeaza principiile managementului deseurilor, ca si intreprinderile active in gestionarea deseurilor. Prin utilizarea ghidului de gestionare a deseurilor comunale se urmareste obtinerea unor efecte economice pozitive, concomitent cu sprijinirea comunitatii in vederea dezvoltarii si implementarii unor proiecte proprii si durabile de gestionare a deseurilor. Folosul economic tintit este de durata doar daca introducerea si mentinerea unor metode si tehnici noi se realizeaza cu o analiza amanuntita a situatiei economice si sociale a intregului sistem si a componentelor sale. Situatia economica problematica a sectorului serviciilor municipale din Romania poate fi astfel imbunatatita.

Alaturi de imbunatatirea conditiilor economice, managementul deseurilor isi propunesa identifice si sa inlature deficientele ecologice provocate de resturile periculoase. Pe deoparte, trebuie luate in considerare toate posibilitatile de reducere a deseurilor si anumitor substante periculoase, pe de alta parte, trebuie sa obtinem un avantaj ecologic in folosirea unor fractiuni de deseuri, prin reintroducerea lor in ciclul de productie (reciclare). Cantitatilede materii prime pot fi astfel protejate, iar consumul de energie si emisiile de radiatii reduse.

Din punctul de vedere al populatiei, aplicarea ghidului in comunitati va duce la majorarea taxelor, orientata insa conform dezvoltarii economice si sociale. Si in industrie vor aparea majorari de costuri prin necesitatea imbunatatirii instalatiilor de indepartare a reziduurilor. Acestea pot fi amortizate prin masuri interne de diminuare a cantitatilor generate si de refolosire a lor.

Obiectivele care au stat la baza realizarii lucrarii au fost urmatoarele:

-stimularea reducerii cantitatii de deseuri prin prezentarea efectelor nocive ale reziduurilor si a cheltuielilor provocate de acestea;

-prezentarea posibilitatilor de valorificare a deseurilor;

-prezentarea posibilitatilor de reducere a continutului de substante nocive al deseului, prin interventie directa in procesul de formare a lui. Supraincarcarea deseului cu substante nocive compromite deseori sansele de refolosire.

-prezentarea tehnicilor unei planificari generale a managementului deseurilor (concept de gospodarire a deseurilor). si expunerea procedeelor acceptate in cadrul implementarii masurilor de gestionare avute in vedere;

-prezentarea detaliata a posibilitatilor tehnice de colectare, tratare si depozitare pentru deseurile care nu pot fi evitate si nici revalorificate si, o data cu aceasta, crearea unui model european care sa corespunda cerintelor tehnice;

-armonizarea legilor romanesti cu legislatia europeana in domeniu, in cadrul procesului de adoptare a Aquis-ului comunitar.

Bibliografie:

Adhikari, R. (2006). Sequential batch and continuous anaerobic digestion of municipal solid waste in pilot scale digesters. (Master thesis, No. EV-06-33, Asian Institute of Technology, 2006). Bangkok: Asian Institute of Technology

Chaya, W. and Cheewala, S. H. (2007). Life cycle assessment of MSW-to-energy schemes in Thailand. Journal of Cleaner Production, 15, 1463-1468.

World Bank (1999). What a waste: solid waste management in Asia. Urban Development Sector Unit, Washington DC, US. Retrieved on July 20, 2007. http://web.mit.edu/urbanupgrading/urbanenvironment/resources/references/pdfs/ WhatAWasteAsia.pdf

Mendes M. R. and Imura, H. (2004). Eastern prospect: Municipal solid waste management in Asian cities. Waste Management World (WMW).

5.Nguyen, P.H.L., Kuruparan, P., and Visvanathan, C., 2007. Anaerobic digestion of municipal solid waste as a treatment prior to landfill. Bioresource Technology, 98, 380-387.

Vieitez, E.R., Mosquera, J. & Ghosh, S. (2000). Kinetics of accelerated solid-state fermentation of organic-rich municipal solid waste. Water Science and Technology, 41(3), 231-238.

Ludwig, C., Hellweg, S. & Stucki, S. (2003). Municipal solid waste management: strategies and tehnologies for sustainable solutions. Berlin-Heidelberg-New York, Springer. ISBN:3-540-44100-X.

UNEP (United Nation Environmental Programme) (2004). State of Waste Management in South East Asia (Volume III: Waste Processing - Current Waste Management Practices). United Nations Publication. Retrieved on July 15, 2007. http://www.unep.or.jp/ietc/publications/spc/State_of_waste_Management/6.asp

Garcia A.J., Esteban M.B., Marquez M.C., Ramos P. (2005). Biodegradable municipal solid waste: Characterization and potential use as animal feedstuffs. Waste Management, 25, 780-787.

Fricke, K., Santen, H., Wallmann, R. (2005). Comparison of selected aerobic and anaerobic procedures for MSW treatment. Waste Management, 25, 799-810.

Leikam, K. & Stegmann R. (1999). Influence of mechanical-biological pretreatment of municipal solid waste on landfill behavior. Waste Management and Research, 17 (8), 424-429.

Braber, K. (1995). Anaerobic digestion of municipal solid waste: a modern waste disposal option on the verge of breakthrough. Biomass and Bioenergy, 9, 365-376.

RISE-AT. (1998). Review of Current Status of Anaerobic Digestion Technology for Treatment of Municipal Solid Waste. Retrieved on June 25, 2007. Chiang Mai University, Institute of Science and Technology Research and Development. http://www.ist.cmu.ac.th/riseat/documents/adreview.pdf

Angeladaki, I. & Sanders, W. (2004). Assessment of the anaerobic biodegradability of macropollutants. Environmental Science and Bio/Technology, 3, 117-129.

Evans, G. (2001). Biowaste and biological waste treatment. The Cromwell press. ISBN: 1- 902916-08-5

Themelis, N.J. (2004). Green waste: anaerobic digestion for treating the organic fraction of municipal solid wastes. Retrieved on July 21, 2007. http://www.seas.columbia.edu/earth/wtert/sofos/Ostrem_Thesis_final.pdf

Mata-Alvarez, J. (2003). Biomethanization of the Organic Fraction of Municipal Solid Waste. IWA Publishing. ISBN: 1-900222-14-0

Madigan, M., Martinko, j. & Parker, J. (2003). Brock biology of microorganisms. Prentice hall. ISBN: 0-13-049147-0.

Descarcă disertație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratarea biologica a deseurilor prin digestie anaeroba termofila
    • Tratarea biologica a deseurilor prin digestie anaeroba termofila.doc
    • Tratarea biologica a deseurilor prin digestie anaeroba termofila.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, pptx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
139 pagini
Imagini extrase:
93 imagini
Nr cuvinte:
21 912 cuvinte
Nr caractere:
127 918 caractere
Marime:
17.54MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Disertație
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
tratare, biologie, ecologie, epurare, deseuri, digestie, termofil
Predat:
la master , Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Lucica Balint
Sus!