Curs management de proiect master nr3 - planul de afaceri

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1. PLANUL DE AFACERI

Activitatea de investitii este indispensabila societatii umane pentru ca incetarea ei ar insemna incetarea insasi a existentei umane, deoarece s-ar ajunge la o sistare a productiei ce ar pune mari semene de intrebare asupra existentei umane. De fapt, activitatea de investitii este cea care sta la baza intregului progres al omenirii si ea continua sa ramana motorul permanent al progresului tehnic.

In toata aceasta activitate continua, investitorii nu trebuie sa porneasca la actiunea de investire pana nu au posibilitatea sa analizeze preliminar toti factorii ce pot asigura succesul investirii, cunoscand faptul ca aceasta necesita costuri mari si isi arata rezultatele economice si financiare intr-o perioada de timp ulterioara ce dureaza, uneori, multi ani.

Investitia in constructii este intotdeauna parte a unei afaceri in care investitorii se hotarasc sa investeasca. Realizarea unei constructii nu poate fi considerata o investitie decat in conditiile in care exploatarea ei conduce la realizarea unor beneficii. Prin urmare, realizarea unei investitie in constructii trebuie sa fie facuta cu respectarea unor conditionari economice, tehnice, administrative si de timp care sa asigure succesul afacerii si care au fost stabilite in prealabil prin intermediul unui plan de afaceri.

1.1. PLANUL DE AFACERI

Investitorii sunt tot mai mult solicitati sa prezinte creditorilor, finantatorilor sau posibililor asociati, "planuri de afaceri". Bancile, detinatorii de capital, analizeaza indelung planul de afaceri inainte de a lua vreo decizie. In zilele noastre chiar si bancile comerciale solicita prezentarea "planului de afaceri" inainte de a lua vreo decizie de creditare.

Planul de afaceri este un document care face cunoscute resursele existente si perspectivele de dezvoltare ale unei afaceri. Un plan de afaceri precizeaza intentiile initiatorilor afacerii, caile si metodele prin care se doreste ca acestea sa fie realizate si calculeaza rezultatele anticipate pentru o perioada de timp. Un plan de afaceri bun este o harta care indica o cale printr-o piata competitiva, plina de evolutii si schimbari, unele previzibile altele nu.

Planul de afaceri este o unealta indispensabila pentru a convinge investitorii si pentru a beneficia de suportul acestora. Bancile in mod traditional nu solicita planuri de afaceri de la solicitantii de imprumuturi, bazandu-si increderea pe rapoartele anterioare si actuale privind activitatea economico-financiara a acestora. Problemele intervenite prin esecul unor proiecte economice au facut bancile sa devina circumspecte si nedispuse sa mai continue politica imprumuturilor conform procedurilor traditionale. Bancile cer informatii nu numai asupra sumei necesare finantarii investitiei (afacerii) ci si cu privire la scopul urmarit, modul de utilizare a fondurilor si modul de rambursare a creditelor. Investitorii privati sau alte firme similare nu vor lua decizia de a investi decat in conditiile unui plan de afaceri credibil. Spre deosebire de banci care sunt interesate in mod deosebit de reintrarea la scadenta in posesia capitalului imprumutat si a dobanzilor la acesta, investitorii doresc sa li se demonstreze inalta profitabilitate a proiectului de investitii propus. In timp ce bancile tind sa fie interesate in existenta unor actiuni capabile sa stea drept garantii ca nu se pierde suma de bani data ca imprumut, investitorii sunt interesati in calitatea proiectului de investitie care sa asigure o profitabilitate pe durata cat mai indelungata.

CE este un plan de afaceri?

Pentru a intelege ce este un plan de afaceri trebuie definit intai conceptul de ,,afacere".

O definitie neconventionala a acestui concept, poate fi:

O afacere trebuie asadar bine pregatita, din timp, exact asa ca atunci cand iti construiesti o casa; trebuie ca inainte de a te apuca de constructia efectiva, sa pui pe hartie sub forma unui proiect conceptia si calculele tale.

Acest proiect este planul de afaceri: proiectul afacerii tale. Si, evident o afacere buna necesita un plan de afaceri bine conceput.

Un plan de afaceri se bazeaza pe urmatoarele elemente:

un intreprinzator (omul de afaceri), care isi asuma constient anumite riscuri si doreste sa obtina un anumit profit mai multe activitati care consuma resurse si care genereaza profit (ideea de afacere) un mediu in care se desfasoara aceste activitati (mediul de afaceri).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Curs management de proiect master nr3 - Planul de afaceri.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
11 001 cuvinte
Nr caractere:
69 741 caractere
Marime:
637.77KB (arhivat)
Publicat de:
Iustin Niculae
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Curs
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, proiect, investitii
Predat:
la master , Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi
Materie:
Management
Sus!