Expertiza Contabilă

Previzualizare curs:

Extras din curs:

I. CONCEPTUL DE EXPERTIZA CONTABILA

Genetic vorbind, expertiza este activitatea de cercetare efectuata de un specialist care are calitatea de expert intr-un anumit domeniu, pentru a stabili adevarul intr-o anumita situatie, problema sau litigiu.

Expertiza inseamna a incerca, a dovedi si constituie un mijloc de proba.

Ca mijloc de proba in solutionarea diverselor litigii, expertiza este definita in literatura de specialitate in multiple variante ca forma, dar in esenta cu un continut identic si anume>

1. Mircea Boulescu si Marcel Ghita in cartea ,,Controlul financiar si expertiza contabila", definesc expertiza astfel: ,,Expertiza este un mijloc de proba, de constatare, confirmare, evaluare, lamurite sau dovedire pe baza cercetarii stiintifice de specialitate, a adevarului obiectiv cu privire la o anumita fapta, imprejurare, problema, situatie, cauza sau litigiu".

2. Autorul francez Dejan in ,,Tratat teoretic si practic privind expertiza in materie civila, administrativa si comerciala" precizeaza ca:" Expertiza este operatia facuta de unul sau mai multi experti cu scopul de a constata unele fapte de a controla, de a examina, de a masura si de a evalua anumite lucruri."

3. Eduard Glasson in cartea sa ,,Precizari teoretice si practice de procedura civila", precizeaza ca: ,,Expertiza este operatia incredintata unor persoane care pe baza cunostintelor lor speciale se pronunta asupra faptelor pe care judecatorii nu le-ar putea aprecia".

4. I. Tanoviceanu in ,,Tratatul de drept si procedura penala" defineste expertiza ca fiind ,,un mijloc de investigatie prin care se ajunge, fie la obtinerea unei probe, fie la evaluarea corecta a unei probe existente"

5. Grigore Teodoroiu in ,,Curs de drept procesual penal" precizeaza ca: ,,Expertiza este o cercetare care consta din diferite operatiuni specifice fiecarei specialitati".

6. Ghe. Porumb in ,,Codul de procedura civila comentat si adnotat" defineste expertiza ca ,,un mijloc de dovada reglementat de codul de procedura civila la care recurge instanta in cazul ca pentru stabilirea adevarului obiectiv este nevoie de lamurirea unor imprejurari de fapt, pentru a caror rezolvare se cer cunostinte de specialitate in domeniul stiintei, tehnicii, artei sau vreunei meserii pe care judecatorul nu le poseda

7. Grigore Olanescu in teza de doctorat ,,Perfectionarea organizarii si desfasurarii activitatii de expertiza financiar contabila" defineste expertiza ca: ,,un mijloc de proba dispus sau cerut de organul juridic in materie civila sau penala efectuat de un specialist in materia litigiului care prin cunostintele si experienta pe care le poseda trebuie sa aduca lamurirea diferitelor aspecte ce sunt necesare a fi cunoscute in vederea solutionarii unor cauze".

In functie de natura si de continutul faptei, imprejurarii, problemei, situatiei, cauzei sau litigiului ce se cerceteaza, precum si de domeniul de activitate in care se dispune sau se solicita efectuarea expertizei, acestea se clasifica in mai multe tipuri si anume:

- Tehnica - care se individualizeaza pe genuri: constructii civile, masini si utilaje, autovehicule, exploatari portuare;

- Merceologica;

- Medico-legala - individualizata in: psihiatrica, constatarea starii de sanatate, cauzele decesului, etc;

- Criminalistica;

- Artistica : pictura, sculptura, grafica, literatura;

- Filatelica;

- Comerciala;

- Agricola;

- Contabila care la randul ei poate fi specializata pe diverse domenii asa cum ar fi:

- expertiza contabila comerciala

- expertiza contabila bugetara

- expertiza contabila pentru operatiuni valutare

- ramuri ale economiei nationale:

- Industrie

- Agricultura

- Constructii

In concluzie, prin expertiza contabila se intelege misiunea data unui expert contabil de a controla registrele, conturile si actele justificative ale unui agent economic cu scopul de a furniza partilor interesate, datele necesare sau de a procura justitiei informatiile pentru a se pronunta in cunostinta de cauza asupra unui proces sau a unei contestatii de care a fost sesizata. Expertiza contabila este o forma de cercetare stiintifica efectuata in vederea lamuririi modului in care sunt reflectate in documente, evidenta tehnico-operativa si contabila anumite fapte, operatiuni si situatii de natura economico-financiara.

II. TRASATURILE EXPERTIZEI CONTABILE

Ca activitate specializata in domeniul contabilitatii, expertiza contabila se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:

- Are ca obiect cercetarea unor fapte sau situatii de natura economico - financiare, gestionara si patrimoniala

- Cuprinde in sfera sa de actiune activitatea economica financiara a unei entitati economice pentru problemele si obiectivele stabilite de organul judiciar ori de persoanele care o solicita (cazul expertizei contabile amiabile).

- Cerceteaza situatiile si imprejurarile de fapt pe baza informatiilor furnizate de evidenta contabila si suportii ei materiali, asa cum sunt documente

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Expertiza Contabila.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
15 362 cuvinte
Nr caractere:
82 305 caractere
Marime:
54.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Curs
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
contabilitate, activitate economica, organ judiciar
Predat:
Facultatea de Management Financiar-Contabil din Constanta , Universitatea Spiru Haret din Constanta
Specializare:
Contabilitate, Expertiză Şi Audit
Materie:
Economie
Profesorului:
Prof. Univ. Dr. Gheorghe Dumitru
Sus!