Portofoliu Pedagogie

Previzualizare tema de casa:

Extras din tema de casa:

1. In timpul lectiei, tanarul profesor "X" primeste de la un elev o intrebare, la care isi da seama ca nu cunoaste raspunsul complet (nu este sigur ca ceea ce stie este corect si/sau precis). I se pare jenant pentru un profesor sa un poata raspunde imediat la orice intrebare care o pune un elev, indiferent daca intrebarea este/nu este punctuala si strict centrata pe subiectul lectiei. De aceea, profesorul in cauza este tentat sa ofere o supozitie personala/un raspuns partial (incomplet si nesigur).

Intrebare:a) cum ar trebui sa procedeze profesorul?argumentati raspunsul dvs.

Raspuns: Desi profesorul ar trebui sa fie o persoana foarte informata mai ales in ceea ce priveste aria sa de activitate si materia predata, cand apar situatii de genul acesta, profesorul trebuie sa raspunda in masura in care poate si sa le propuna sa vina ei cu idei mai multe il legatura cu acea intrebare ora urmatoare.

b) Ce principiu didactic s-ar impune sa fie aplicat ?

Raspuns: Trebuie aplicata buna pregatire profesionala si continua autoperfectionare.

2. La practica pedagogica, o studenta practicanta adreseaza elevilor, in timpul predarii lectiei, intrebari de "bun simt" (punctuale si relativ simple) cu privire la subiectul pus in discutie. Se loveste, insa, de un "zid de tacere" pentru ca nimeni un raspunde.

Intrebare: a) Cum ar trebui sa rezolve situatia blocanta care s-a creat?Analizati si argumentati solutia propusa.

Raspuns: Ar trebui sa numeasca pe cineva din clasa sa incerce sa raspunda, in cazul in care raspunde corect sa il felicite, iar in cazul in care raspunde gresit sa dea el raspunsul corect si sa il felicite pentru faptul ca a avut curaj sa raspunda, in ciuda faptului ca a fost numit, astfel demonstrandu-le elevilor ca nu au de ce sa se teama de el.

b) Ce regula generala/ principiu pedagogic s-ar impune a fi luat in calcul si aplicat?

Raspuns:Se impune in acest caz pincipiul: increderea elevilor se castiga in timp, insa implicarea lor trebuie sa existe de la inceput

3. Elevul "X" doreste sa afle, inca din prima lectie, raspunsuri la toate intrebarile sale despre diferite fenomene si aspecte din domeniul de studiu predat de noul sau profesor. El adreseaza profesorului o multitudine de intrebari, la care doreste raspunsuri imediate.

Intrebare:a) ce atitudine va adopta profesorul?

Raspuns: Profesorul trebuie sa acorde atentie tuturor si nu numai elevului ,,X"

b) Cum se va manifesta si cum va proceda in situatia data?

Raspuns: Fiind si prima lectie va defini aspectele care ii caracterizeaza domeniul de studiu si va prezenta succint dar concret ce anume va aborda pe parcursul orelor astfel raspunzandu-i si elevului "X", urmand ca pe parcursul orelor sa explice fiecare fenomen in parte urmarind si curiozitatea elevului pentru fenomenele respective, profesorul poate propune elevului ,,X" sa mai ramana dupa ora pentru cateva minute sa discute in plus.

c) Care ar putea fi principiul didactic care s-ar impune a fi respectat? De ce?

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Portofoliu Pedagogie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 432 cuvinte
Nr caractere:
12 948 caractere
Marime:
18.49KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Pedagogie
Tag-uri:
lectii, studiu, elevi
Predat:
la facultate
Materie:
Pedagogie
Sus!