Temperatura aerului și umezeala aerului

Extras din tema de casa:

TEMPERATURA

Temperatura reprezintă o însușire fizică esențială a materiei și de valorile ei depinde starea de încălzire și de răcire a diferitelor corpuri. Cunoașterea valorilor de temperatură este absolut necesară în numeroase domenii din sfera socio-economică. Temperatura aerului e cel mai important parametru meteo-climatic ce se utilizează în toate caracterizările, asupra timpului (vremii) pe termen scurt și a climei, la macroscara temporală.

TEMPERATURA

Temperatura aerului - unul din cei mai importanți parametri ai stării aerului. Ea se măsoară cu instrumente (termometre și termografe) aflate în contact direct cu aerul și ferite de radiația solară directă. Temperatura aerului este un element foarte variabil în timp și în spațiu; oscilațiile sale în timp pot fi periodice (diurne și anuale) sau neperiodice, datorate circulației generale a atmosferei. Temperatura este variabilă cu înălțimea și în troposferă scade o dată cu aceasta.

Temperatura apei - temperatură măsurată cu termometre speciale la diferite adîncimi ale bazinelor de apă.

Temperatura solului - temperatură măsurată cu termometre amplasate la diferite adîncimi în sol.

Temperatura absolută - temperatură exprimată în grade ale scării absolute de temperatură (v. scara absolută de temperatură, scara Kelvin).

Temperatura acumulată - suma temperaturilor (medii zilnice sau altele) înregistrate în cursul unei perioade determinate.

Temperatura la suprafața solului - temperatura înregistrată de un termometru așezat orizontal pe sol, al cărui rezervor este îngropat pe jumătate în sol.

în geografie

Când luăm în calcul geografia, temperatura se referă la un element ce determina clima într-un anumit loc și anotimp. Practic, se evaluează cantitatea de energie termică din aer, care se datorează radiației solare ce ajunge pe planeta noastră. Magnitudinea termică depinde însă și de alți factori, de exemplu puterea si direcția vânturilor, altitudinea, latitudinea, tipul de substrat pe care îl lovesc razele soarelui etc. Temperatura pământului variază în funcție de locație, adâncime și anotimp. Dacă luăm în considerare o adâncime de 15-20 de metri, în funcție de sol, temperatura pământului variază cu anotimpurile. După adâncimea de 20 de metri, temperatura crește cu un grad la fiecare 30 de metri parcurși spre centrul pământului.

Unitati de masura a temperaturii

Intervalul dintre cele doua puncte termice (temperatura de fierbere a apei distilate la presiune normală și temperatura de topire a gheții) reprezintă scara termometrică, intervalul împărțit într-un număr variabil de părți egale, fiecare dintre ele reprezentând un grad de temperatură.

Sunt cunoscute mai multe scări de temperatură:

Scara Celsius, introdusă de astronomul și fizicianul suedez Anders Celsius in 1742, este divizată de la 0-100șC, în 100 de părți egale.

Scara Réamur, introdusă de fizicianul și naturalistul francez René Antoine Ferchault, este divizată în 80 de părți egale (0-80ș), gradul Réamur fiind astfel mai mare decât gradul Celsius.

Scara Fahrenheit, introdusă de fizicianul german Gabriel Daniel Fahrenheit in 1715, este împărțită în 180 de părți egale (32-212șC).

Scara Kelvin, numită și „scara termometrică absolută a lui Kelvin”, a fost imaginată de lordul William Thompson Kelvin și este o unitate de măsură (simbol K) pentru intervalele de temperatură, egală cu 1/273,15 din temperatura absolută a punctului triplu al apei.

La această scară se notează cu 0șK cea mai coborâtă temperatură posibilă (-273,15șC).

Mărimea gradelor de temperatură în scara Kelvin este egală cu cea a gradelor din scara Celsius (1șK=1șC), deosebirea fiind dată de locul de marcare al valorii zero.

În majoritatea țărilor lumii se uzitează termometre gradate în scara Celsius și în scara Fahrenheit.

Bibliografie:

D.Țîștea, D.Bacinschi, R.Nor, „Dicționar Meteorologic”, C.S.A. Institutul Meteorologic, București, 1965;

Ziarul „CLICK”;

Suport de curs - Climatologie Universitatea Tehnică „ Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului - 2020;

Sterie Ciulache și Nicoleta Ionac - „Esențial în meteorologie și climatologie” - Editura Universitară București, 2011

Sterie Ciulache, „Meteorologie. Manual practic”, Facultatea de Geologie- Geografie, București

Note de curs „Umezeala aerului și nebulozitate”

Descarcă tema de casa

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Temperatura aerului si umezeala aerului.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2023
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Marime:
1.90MB (arhivat)
Publicat de:
Mihaela Mihaila
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Geografie
Predat:
Facultatea de Geografie , Universitatea din Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
Geografie
Materie:
Geografie
An de studiu:
I
Nota primită:
Nota 9
Sus!