Descărcarea automată a sarcinii

Previzualizare tema de casa:

Extras din tema de casa:

Pentru a se evita scaderea majora a tensiunii de alimentare a consumatorilor cu consecinte grave asupra stabilitatii functionarii se recurge la sacrificarea unor categorii de consumatori. Aceasta actiune poarta numele de descarcare automata de sarcina (DAS).

- DAS - U la scaderea tensiunii;

- DAS - f la scaderea frecventei.

Este ultimul resort care poate duce la evitarea unei avarii majore a retelei electrice. Este activata de relee de minima frecventa si minima tensiune si actioneaza asupra intreruptoarelor

Necesitatea unor mijloace "inteligente" de DAS este data de diverse provocari ale retelelor actuale:

- Deregularizarea pietei de energie ;

- Generarea distribute;

- Cresterea consumului residential.

2. Necesitatea DAS. Principiul de functionare a DAS

Atat timp cat se mentine echilibrul dintre puterea electrica activa generata in SE (PE) si cea consumata (PC), frecventa in sistem ramane in jurul valorii de consemn f0=50Hz. La conectarea unor sarcini mari, sau la deconectarea unor grupuri generatoare, carora rezerva de putere intoarsa din SE nu le poate face fata intotdeauna acest echilibru se pierde si frecventa scade inadmisibil de mult, cu toate consecintele acestei scaderi (deficitul de putere PE - PC< O impiedica sistemele de reglare automata a frecventei si puterii active sa restabileasca echilibrul dintre PE si Pc).

Scaderea frecventei in SE determina scaderea productivitatii sau chiar iesirea din functiune a unor consumatori, ceea ce are ca efect atenuarea deficitului de putere activa dar, totodata, reducerea frecventei pana la o valoare fmin (curba 1 din fig.1) inadmisibil de mica.

Se mentioneaza ca scaderea frecventei in SE, ca urmare a deficitului de putere activa, antreneaza si importante reduceri ale tensiunii la nodurile generatoare, in special datorita echiparii GS cu excitatoare rotative, cuplate pe axul generatorului, avand cuplul dependent de patratul turatiei (deci, sensibil influentate de variatiile de frecventa).

In consecinta, este posibila aparitia unui deficit de putere reactiva, insotit de scaderea in continuare a tensiunii in diferite puncte ale SE. Se poate spune ca ia nastere astfel un fenomen de avalansa de frecventa si tensiune care, la valori fmjn in jur de 44 - 45 Hz poate determina iesirea din functiune a intregului sistem energetic SE.

In aceste conditii, unica solutie pentru, evitarea unei avarii generalizate in SE ramane sacrificarea anumitor consumatori, mai putin importanti, prin intreruperea automata a alimentarii lor, esalonata, in trepte, astfel incat, prin reducerea deficitului de putere, sa se restabileasca cat mai repede egalitatea PE = Pc si frecventa sa revina la valoarea de consemn f = f0sau in vecinatatea acesteia (curba 4).

Dispozitivele de automatizare care realizeaza deconectarea automata a consumatorilor la scaderea frecventei in SE se numesc dispozitive de descarcare automata a sarcinii (DAS). Se poate aprecia ca DAS constituie cea mai larg folosita automatizare din sistemul energetic. In sistemele dezvoltate, descarcarea automata a sarcinii la scaderea frecventei este folosita si pentru usurarea resincronizarii unor parti din SE care in urma unei perturbatii oarecare ajung sa functioneze nesincron.

Fig.1 Variatia frecventei pentru modificari ale deficitului de putere in

Bibliografie:

[1]. Inteligent load shedding - Case study of the application in a large industrial facility

[2]. Developments in fast load shedding

http://www.creeaza.com/tehnologie/electronica-electricitate/Descarcarea-automata-a-sarcini457.php

http://etap.com/load-shedding/load-shedding-software.htm

Descarcă tema de casa

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Descarcarea automata a sarcinii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 736 cuvinte
Nr caractere:
15 621 caractere
Marime:
143.59KB (arhivat)
Publicat de:
Cristian Negoita
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Tema de casa
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
dispozitive, sarcina, consumatori
Predat:
Facultatea de Energetica , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
ISE
Materie:
Energetică
An de studiu:
IV
Nota primită:
Nota 10
Sus!