Imunologie Subiecte Rezolvate

Previzualizare subiecte:

Extras din subiecte:

1. Imunogenitatea si specificitatea.

Specificitatea

Este proprietatea antigenului de a reactiona specific numai cu receptorii specifici, fie ei solubili sau membranari, a caror productie a fost stimulata de antigen (???).

Nu toate antigenele se caracterizeaza prin ambele proprietati, si se impart in:

A. Imunogenele: antigene complete

Acestea se pot imparti in:

a) antigene timo-independente - categorie minoritara, declanseaza de regula RIU pentru ca au capacitatea de activare directa a Ly B, nefiind necesara prezenta Ly T

b) antigene timo-dependente - pot declansa fie RIU fie RIC numai ca urmare a unei cooperari celulare la care este necesara prezenta Ly Th. ele pot fi proteine

B. Haptenele antigene incomplete

Sunt substante cu greutate moleculara mica sau foarte mica, structura simpla, ele sunt capabile sa interactioneze cu receptorii antigenici, daca exista, dar ele singure nu pot declansa RI decat daca sunt cuplate natural sau artificial cu macromolecule imunogene ce se numesc purtator = carrier

Exemplu:

Dinitrofenol = DNP, BSA = serum albumina bovina

DNP nu induce Ac anti DNP

DNP + BSA induce Ac anti DNP

Deci haptenele au doar specificitate, nu si imunogenitate.

Imunogenitatea este capacitatea de a satisface o conditie necesara si anume concentrarea intr-o arie restransa a membranei celulare a tuturor cuplurilor antigen anticorp, se mai numeste si cross-linkare interreceptoriala.

Astfel, imunogenele realizeaza cross-linkarea, deci declanseaza RI, pe cand haptenele nu pot declansa RI tocmai datorita imposibilitatii de cross-linkaj.

In cazul haptenelor, avem stimuli cu intensitate mica, ce se exercita la mare distanta unul de altul, dar nu se pot insuma si genera un stimul activator, de aici paradoxul: recunoasterea nu inseamna si declansarea RI.

Teoretic s-ar putea declansa daca toate cuplurile s-ar concentra intr-o arie, iar stimulii s-ar putea insuma. Haptenele singure nu se pot concentra intr-o arie.

2. Determinanti antigenici.

Haptena se numeste determinant antigenic, subcomponent al structurii antigenice care din punct de vedere functional se impart in:

1) determinanti antigenici liniari, secventiali - peptidici, cu 8-15 aminoacizi dispusi in serie unii dupa altii.

Sunt recunoscuti numai de Ly T, sunt structuri amfipatice, secvente peptidice interiorizate in structura antigenului nativ ce pot fi eliberate numai in urma prelucrarii de APC(Antigen Presenting Cells).

2) determinanti antigenici conformationali - 8-15 aminoacizi ce pot proveni din regiuni diferite ale lantului peptidic / lanturilor peptidice, ei fiind adusi in apropriere ca urmare a unor legaturi disulfurice sau necovalente inter / intracatenare. Sunt recunoscuti numai de Ly B sau produsii acestora: anticorpii. Sunt constituiti numai din aminoacizi hidrofili, sunt dispusi la suprafata moleculei de antigen nativ, in portiunile de maxima flexiblilitate / mobilitate.

Impartirea ar fi de fapt in antigeni predominant secventiali si antigeni predominant conformationali. Cea care conteaza foarte mult este conformatia moleculara.

Importanta conformatiei moleculare in determinantii antigenici secventiali

Este pentru prezentarea antigenului si recunoasterea antigenului.

Exemplu: Un fragment din mioglobina liniar, 132-146, cu structura amfipatica, este recunoscut numai de Ly T, prin TCR (T cell receptor), doar daca sunt prezentati Ag de APC(de exemplu macrofagele). APC au numai legaturi cu aminoacizii hidrofobi prin MHC, Ly T au legaturi numai cu aminoacizii hidrofili prin TCR.

In timpul formarii legaturilor, antigenul capata o conformatie helicoidala in care aminoacizii hidrofobi trec catre MHC, iar aminoacizii hidrofili trec catre TCR.

Importanta conformatiei moleculare in determinantii antigenici conformationali

Este pentru recunoasterea antigenului, nefiind necesara prezentarea antigenului.

Exemplu: antigenul HEL (Hen Egg Lyzozime)

HEL are in structura sa o ansa interna ce este portiunea cea mai imunogena.

Prin fragmentarea HEL anticorpii dau reactie cu ansa interna, daca se rup legaturile ce tin ansa interna, deci ansa este derulata, reactia este compromisa.

Anticorpii recunosc determinantii antigenici conformationali dupa principiul conformational ,,cheie in broasca"

Descarcă subiecte

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Imunologie Subiecte Rezolvate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
38 pagini
Imagini extrase:
38 imagini
Nr cuvinte:
9 751 cuvinte
Nr caractere:
53 028 caractere
Marime:
48.41KB (arhivat)
Publicat de:
Corina Ursu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Subiecte
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
munogenele, TCR-CD3, timo-independente, MHC, timo-dependente, Haptena, Antigen Presenting Cells, Limfocite, Macrofagele, filiaţia celulelor dendritice
Predat:
Facultatea de Medicina , Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova
Specializare:
Medicina generala
Materie:
Medicină
Sus!