Previzualizare subiecte:

Extras din subiecte:

1. Prin contractul de vanzare- cumparare: a) este posibila vanzarea unei mosteniri, ce include o universalitate de drepturi si obligatii; b) nu este posibila vanzarea dreptului de superficie; c) este posibila vanzarea dreptului de uzufruct.

2. Promisiunea unilaterala de vanzare: a) da nastere unei obligatii de a da in sarcina vanzatorului; b) este un act juridic unilateral a carei neindeplinire da dreptul celeilalte parti sa solicite pronunatrea unei hotarari care sa tina loc de titlu; c) da nastere unei actiuni ce se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat.

3. Daca bunul dat in locatiune este instrainat de catre locator: a) dobanditorul devine raspunzator si pentru prejudiciile cauzate locatorului anterior instrainarii, daca locatiunea ii este opozabila; b) locatiunea inceteaza de drept la data instrainarii, in cazul in care are ca obiect un bun mobil si durata locatiunii este de cel mult un an; c) dreptul locatarului este opozabil dobanditorului in cazul imobilelor neinscrise in cartea funciara, daca data certa a locatiunii este anterioara datei certe a instrainarii;

4. In materia garantiei pentru vicii: a) este considerat viciu ascuns acela care nu poate fi descoperit de cumparatorul imprudent si nediligent, fara asistenta de specialitate; b) nu poate fi considerat viciu ascuns acela care nu are o cauza anterioara predarii bunului vandut; c) la cererea vanzatorului, instanta poate dispune o alta masura decat cea solicitata de cumparator.

5. In cazul imprumutului unei sume de bani: a. imprumutatul este obligat sa restituie intotdeauna doar suma nominala primita, oricare ar fi variatia valorii acesteia; b. imprumutatul este obligat sa restituie suma nominala primita, oricare ar fi variatia valorii acesteia, daca partile nu au convenit altfel.c. imprumutatul este obligat sa restituie doar suma nominala primita, afara de cazul in care variatia valorii acesteia depaseste dobanda penalizatoare.

6.Tranzactia: a) constatata printr-o hotarare judecatoreasca poate fi atacata cu actiune revocatorie; b) incheiata pentru executarea unui act juridic lovit de nulitate absoluta este nula, in afara de cazul in care partile au tranzactionat expres asupra nulitatii; c) constatata printr-o hotarare judecatoreasca nu poate fi atacata cu actiune in declararea simulatiei;

7. In cazul revocarii donatiei pentru ingratitudine: a) donatarul va fi obligat sa restituie fructele pe care le-a perceput incepand cu data faptului ingratitudinii; b) donatarul va fi obligat sa restituie fructele pe care le-a perceput incepand cu data introducerii cererii de revocare a donatiei; c) in ceea ce priveste bunurile care nu sunt supuse unor formalitati de publicitate, nu sunt afectate drepturile reale asupra bunului donat dobandite de la donatar, cu titlu oneros, de catre tertii de buna credinta.

8. In materia contractului de mandat: a) mandatul nu se intinde si asupra tuturor actelor necesare executarii lui, chiar daca nu sunt precizate in mod expres; b) Daca mandatul este cu titlu oneros, mandatarul este tinut sa execute mandatul cu diligenta pe care o manifesta in propriile afaceri; c) Imputernicirea data unui nou mandatar pentru aceeasi afacere revoca mandatul initial;

9. Este lovita de nulitate absoluta: a) donatia indirecta care nu se incheie prin inscris autentic; b) donatia care impune donatarului plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta in viitor, daca valoarea maxima a acestora nu este determinata in contractul de donatie; c) donatia care permite donatorului sa dispuna in viitor de bunul donat, chiar daca donatorul moare fara sa fi dispus de acel bun.

10. In materia contractului de vanzare: a) pretul vanzarii este suficient determinat daca poate fi stabilit potrivit imprejurarilor; b) sub sanctiunea nulitatii relative, printre altii, practicienii in insolventa nu pot cumpara, direct sau prin persoane interpuse, drepturi litigioase care sunt de competenta instantei judecatoresti in circumscriptia careia isi desfasoa a activitatea; c) stipulatia prin care vanzatorul isi rezerva proprietatea bunului pina la plata integrala a pretului este valabila chiar daca bunul a fost predat.

11. Locatorul are obligatia sa efectueze: a) toate reparatiile necesare, inclusiv cele locative; b) toate reparatiile capitale; c) toate reparatiile locative;

12. Atunci cand bunul dat in locatiune este afectat de vicii: a) locatorul raspunde chiar daca lucru nu este absolut impropriu folosintei; b) locatarul are dreptul de a solicita rezilierea contractului chiar daca viciile nu sunt grave; c) locatorul nu raspunde pentru viciile aparente chiar daca aceasta cauzeaza prejudicii vietii, sanatatii sau integritatii corporale a locatarului;

13. In caz de evictiune totala, vanzatorul are obligatia: a) de a restitui pretul vinzarii si daune-interese; b) de a restitui pe langa pretul vanzarii, sporul de valoare acumulat pana la data evictiunii; c) sa restituie cheltuielile voluptuare.

14. Actul juridic constat, potrivit vointei partilor, printr-un inscris autentic, prin care A ii remite lui B, un imprumut cu dobanda pe un termen de 3 ani, este un contract: a) sinalagmatic, cu titlu oneros, solemn, comutativ; b) cu titlu oneros, unilateral, comutativ, real; c) sinalagmatic, cu titlu gratuit, comutativ, consensual;

15. In materia contractului de intretinere: a) actiunea in rezolutiune poate fi exercitata si de catre mostenitorii creditorului intretinerii; b) aste posibila revocarea contractului in folosul persoanelor carora creditorul intretinerii le datoreaza alimente in temeiul legii daca, prin efectul contractului, el s-a lipsit de mijloacele necesare indeplinirii obligatiei de a asigura alimente; c) Instanta poate pronunta rezolutiunea atunci cand executarea contractului a devenit imposibila.

16. Vanzarea- cumpararea terenurilor: a) este intotdeauna un contract solemn; b) nu constituie o exceptie de la regula consensualismului; c) se sanctioneaza cu nulitatea absoluta sau relativa, dupa caz, atunci cand nu este respectata conditia de forma necesara.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contracte.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
4 493 cuvinte
Nr caractere:
23 612 caractere
Marime:
21.45KB (arhivat)
Publicat de:
Ionelia Cornelia Nae
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Subiecte
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
barem, grile, contracte
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Civil
Sus!