Economia comerțului

Previzualizare subiecte:

Extras din subiecte:

Bilet nr. 1.

1. Stocarea marfurilor permite:

a) influentarea productiei; b) asigurarea echilibrului dintre cerere si oferta de marfuri din cadrul pietei; c) studierea nevoilor de consum; d) stabilirea directiilor in care vor evolua respectivele nevoi.

2. Realizarea functiei comertului privind fractionarea cantitatilor mari de marfuri pe care le livreaza productia, formarea sortimentului comercial si asigurarea micilor partizi care urmeaza a fi puse la dispozitia consumatorilor presupune organizarea, in cadrul retelei comerciale, a unor operatiuni specifice, cum ar fi (argumentati raspunsul):

a)portionarea, dozarea si preambalarea marfurilor, prelucrarea lor (in cadrul alimentatiei publice), sortarea dupa criterii comerciale, controlul continuu al calitatii; b) dozarea si preambalarea marfurilor; c) portionarea si sortarea marfurilor dupa criterii comerciale; d) preambalarea si prelucrarea produselor;

3. De-a lungul timpului, activitatea de comert s-a transformat intr-o:

a)simpla activitate de intermediere; b) activitate creatoare de utilitati; c) activitate de servicii producatoare de satisfactii; d) activitate complexa de transfer a proprietatii.

4. Excludeti din urmatoarele enumerari obligatiile ce nu sunt specifice comerciantului (enumerati restrictiile cu privire la libertatea de a exercita diverse activitati de comert):

a) tinerea evidentelor primare si contabile, conservarea tuturor documentelor comerciale; b) plata impozitelor speciale, impozite pe beneficiile comerciale, taxele asupra cifrei de afaceri, taxa pe valoarea adaugata; c) obligatii ce decurg din calitatea de patron; d) respectarea retetelor de fabricatie.

5. Comertul asociat reprezinta un sistem de organizare a aparatului comercial care cuprinde:

a)cooperativele detailistilor, lanturile voluntare, gruparile cumparatorilor grosisti si magazinele colective ale independentilor; b) magazinele populare, lanturile voluntare, gruparile cumparatorilor grosisti si magazinele colective ale independentilor; c) cooperativele detailistilor, lanturile voluntare, franciza si gruparile de cumparare; d) lanturile voluntare, marile magazine, magazinele colective ale independentilor si magazinele cu sucursale.

6. Importurile Romaniei in anul 2004 au fost de 26 281 mil Euro. in conditiile in care importul Romaniei din Europa a fost de 21 586 mil Euro, cat reprezinta importurile Romaniei catre Europa in total importuri:

a) 58, 02 %; b) 87, 69 %; c) 80, 14 %; d) 82, 13 %.

Biletul nr. 2

1. Consfintirea statala a pietei romanesti s-a realizat in etapa:

a) 1914 - 1918; b) 1919 - 1939; c) 1940 - 1945; d) 1946 - 1989.

2. Rolul comertului se concretizeaza in:

a)distributia de marfuri si servicii; b) stabilirea legaturi intre doua sau mai multe stadii ale productiei; asigurarea realizarii produselor; c) distributia si asigurarea de bunuri si servicii; stabilirea legaturi intre doua sau mai multe stadii ale productiei; asigurarea realizarii produselor care sunt cerute; crearea de noi debusee pentru produsele respective; d) permite populatiei o mai buna cunoastere a produselor si o mai buna exploatare a resurselor.

3. Fractionarea cantitatilor mari de marfuri pe care le livreaza productia, formarea sortimentului comercial reprezinta o functie:

a)specifica comertului cu amanuntul; b) a comertului; c) a industriei; d) a industriei si comertului.

4. Pluralismul formelor de proprietate semnifica existenta unei multitudini de forme pentru exprimarea celor doua elemente necesare definirii conceptului de proprietate (enumerati alte principii de organizare ale comertului):

a) subiectul si obiectul; b) subiectul si valoarea proprietatii; c) proprietatea publica si proprietatea privata; d) continutul si formele de comercializare.

5. Firma comerciala nu semnifica:

a) ,,denumirea sub care functioneaza o intreprindere"; b) ,,forma de organizare a proprietatii care combina factorii de productie intr-o unitate productiva, in scopul producerii de bunuri sau servicii si vanzarii lor cu un profit"; c) ,,o unitate economica care combina factorii de productie pentru a obtine bunuri si servicii destinate pietei"; d) ,,o unitate operativa fara personalitate juridica care comercializeaza bunuri de larg consum si servicii".

6. Importurile Romaniei din cadrul U.E. in anul 2004 au fost de 17.065 mil Euro. in conditiile in care exportul catre U.E. al Romaniei a fost de 13.807 mil Euro, rata de acoperire a importurilor Romaniei cu U.E. este:

a) 80,02 %; b) 80,90 %; c) 45,10 %; d) 123 %.

Bilet nr. 3.

1. Excludeti din urmatoarele enumerari actele ce nu reprezinta acte de comert:

a)acte naturale; b) acte financiar-contabile; c) acte potrivit teoriei accesoriei; d) acte formale.

2. Rolul comertului de distribuitor si asigurator de servicii pentru consumatori nu presupune:

a)punerea la dispozitia acestora a produselor naturale sau fabricate; b) legatura dintre mai multe stadii succesive ale productiei; c) vanzarea bunurilor de consum si servicii in conditii de eficienta maxima; d) asigurarea realizarii produselor care sunt solicitate.

3. Stocarea marfurilor asigura (enumerati alte functii ale comertului):

a)echilibrul dintre oferta si cererea de marfuri in cadrul pietei; b) utilizarea eficienta a depozitelor; c) aprovizionarea ritmica a populatiei; d) ajungerea bunurilor de consum in cele mai indepartate localitati.

4. Structura firmei s-a conturat tot mai mult si a permis cristalizarea a doua planuri de definire:

a)planul structural - existential si planul identificarii - personalizarii; b) planul de afaceri si de promovare a unor structuri organizatorice moderne; c) planul de beneficii si planul de aprovizionare; d ) planul curent de activitate si planul dezvoltarii strategice.

5. Care dintre caracteristicile de mai jos corespunde comertului independent:

a)firmele functioneaza intotdeauna ca societati in nume colectiv sau cu raspundere limitata; b) intreprinderile nu au nici o legatura cu organisme coordonatoare sau centralizatoare ale activitatii; c) firmele functioneaza doar in comertul cu amanuntul; d) aprovizionarea se face doar prin intermediul unor centrale de aprovizionare.

6. Importurile Romaniei in anul 2003 au fost de 797.347 mld lei. in conditiile in care exportul Romaniei a fost de 585.253 mld lei, rata de acoperire a importurilor (prin exporturi) a Romaniei a fost de: a) 73,40 %; b) 89%; c) 9,78 %; d) 136%.

Bilet nr. 4.

1. Notiunea de comert nu defineste (definiti notiunea):

a) o functie economica; b) profesiunea unui grup de agenti economici; c) cumpararea unui bun indelungat pentru dotarea locuintei; d) transferul titlului de proprietate.

2. Libera initiativa este:

a) dreptul agentilor economici de a disputa aceeasi piata; b) libera circulatie a capitalurilor, a fortei de munca, a marfurilor; c) o conturare si o consecinta a existentei si garantarii proprietatii private; d) obligatia organelor centrale de a inlesni libera concurenta.

3. Obiectul comertului se refera la:

a) stabilirea legaturii intre doua sau mai multe stadii de productie; b) punerea la dispozitia consumatorilor/utilizatorilor a produselor de care au nevoie; c) asigurarea abundentei de produse; d) exploatarea mai buna a resurselor societatii.

4. Din punct de vedere organizatoric, orice firma se compune din:

a) structura fortei de munca si structura organizatorica; b) structura tehnico-functionala si structura operativa; c) structura planului de afaceri si structura conturilor de profit; d) structura personalului si structura cifrei de afaceri.

5. Procesul de formare a pietei nationale a fost demarat:

a) in a doua jumatate a secolului al XIX - lea; b) dupa anul 1920; c) 1920 - 1940; d) 1940 - 1990.

6. Importurile Romaniei in anul 2002 au fost de 591.140 mld lei. in conditiile in care exportul Romaniei a fost de 459.051 mld lei, rata de acoperire a importurilor (prin exporturi) a Romaniei a fost de: a) 3,40 %; b) 77,65%; c) 19,08 %; d) 128%.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Economia comertului
    • Probleme teste.DOC
    • Test 1 comert 2008 - 2009.doc
    • Test 2 comert 2008 - 2009.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 037 cuvinte
Nr caractere:
16 475 caractere
Marime:
37.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Subiecte
Domeniu:
Comerț
Tag-uri:
comert, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Comerț
Sus!