Weekend Ecoturistic în Rezervatia Biosferei Delta Dunării

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Paradisul pasarilor", "cel mai tanar pamant al Europei" sunt sintagme cunoscute prin care este definita adesea Delta Dunarii. Un taram magic, o lume care pare incremenita in timpurile ei primordiale si unde zbuciumul civilizatiei este lasat in urma, undeva la gurile Deltei. Rezervatie naturala unicat în Europa, un tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica (reprezentata de cca 100 de specii, printre care heringul de Dunare si sturionii, de la care se obtine pretiosul caviar), Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km2, conform Conventiei RAMSAR. Delta Dunarii a fost inclusa in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei, in cadrul programului “Omul si Biosfera” – MAB UNESCO. De asemenea a fost inclusa in Lista Patrimoniului Universal Cultural si Natural UNESCO. Dupa ce in 1990 UNESCO a inclus Delta Dunarii, cea mai noua forma de relief din România, ferita de "progresul industrializarii", printre rezervatiile biosferei, a fost înfiintatã si institutia pentru administrarea patrimoniului natural din domeniul public de interes national al Rezervatiei, precum si pentru refacerea si protectia unitãtilor fizico-geografice de pe teritoriul RBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunãrii (ARBDD). Biosfera este învelisul scoartei terestre, al apelor si al atmosferei pe care se desfãsoarã viata si care suferã modificãri sub actiunea omului. Rezervatiile biosferei reprezintã teritorii ocrotite care conservã integralitatea, functionalitatea si alte însusiri naturale ale unor ecosisteme naturale, care prin existenta lor contribuie la regenerarea continuã ale resurselor fundamentale ale biosferei si în care populatia reprezintã o componentã integrantã.

Eu mi-am format unele impresii extraordinare despre Delta cu multa vreme in urma din ceea ce am citit, vizionat filme si poze, acum fiind prima data cand „merg” in Delta, intr-o aventura cu un grup de 14 persoane pentru un weekend ecoturistic. Am ales ziua de 1 Aprilie – Ziua Pasarilor – ca data de plecare in excursie si pentru a celebra acest eveniment special. Dupa 1990, Societatea Ornitologica Romana a promovat pe larg, mai ales în scoli, aceasta sarbatoare româneasca ce isi are originea între cele doua razboaie mondiale. Cu prilejul acestei sarbatori, elevii instalau în copaci cuiburi artificiale si faceau observatii în natura învatând sa se implice în mod concret în actiuni de protejare a pasarilor.

De multe ori cand am plecat intr-o excursie ni-i s-a intamplat sa pierdem lista cu lucrurile de care aveam nevoie, dar de data aceasta fiind mai multi ( 14 persoane) atentia este si mai mare si de aceea, cu ocazia acestei excursii in delta, am avut in vedere: traseul pe care ne-am propus sa-l urmam, mijloacele sau mijlocul de transport pe care sa le folosim, durata calatoriei, anotimpul si conditiile meteo, bagajul, unde ne cazam, servim mesa, si ce activitati va desfasura grupul nostru de turisti.

Dupa ce am consultat regulile de desfasurare a turismului in RBDD, am apelat la Centrul de Informare si Educatie Ecologica din Tulcea pentru a primi informatii si sfaturi in ce priveste posibilitatile de a ajunge la Tulcea si de acces in rezervatie.

Avand in vedere ca am ales weekend-ul 1-3 aprilie 2007, din bagajul nostru, in afara articolelor strict necesare pentru igiena personala, nu trebuia sa lipseasca: Treningul – foarte util in orice anotimp, usor de schimbat daca am cazut in apa sau ne-a plouat; Hanoracul - ne apara de vant si uneori chiar de ploaie daca este din material plastic; Pantalonii - cu ocazia excursiilor in delta pantalonii lungi nu trebuie sa lipseasca, mai ales cand sunt tantari dar si cu ocazia drumetiilor pe jos ; Impermeabilul – sau o manta de ploaie pana la genunchi sau chiar mai lunga, deoarece cu una mai scurta, pe timp de ploaie, apa ne va curge direct pe pantaloni, iar gluga ne va proteja capul si este binevenit si in cazul in care un mic val ajutat de vant va poposi obosit in barca noastra. In timpul zilei ne putem aseza pe el daca pamantul este ud, noaptea il putem folosi ca cearsaf sau putem sa ne acoperim cu el (mai ales ca am plecat intr-o excursie in delta cu o noapte de odihna in cort); Costumul de baie – chiar daca este inceputul lui aprilie si nu se poate face baie oriunde si oricand; Incaltaminte –cizmele de cauciuc se poarta in toate anotimpurile; Sapca/fes- ne apara de ploaie, vant si insolatie ( daca avem noroc si este soare) ; Echipamentul de campare pentru prima noapte (cortul, salteaua pneumatica, sacul de dormit, patura) ; alte accesori foarte folositoare (cutit/briceag, lanterna, trusa medicala, mijloace de aparare impotriva insectelor si nu in ultimul rand aparatul de fotografiat/camera de filmat –ca singura posibilitate de a pastra o dovada palpabila a calatoriei noastre si a peisajului deltaic. Am luat si alimente pentru drum si masa din prima seara in delta (neuitand de sacii menajeri pentru toate ambalajele de plastic, hartie, metal sau sticla, in care au fost ambalate propriile alimente, pe care sa ii aruncam in sistemele speciale de colectare a reziduurilor, gunoaielor si deseurilor aflate obligatoriu pe toate navele de transport a turistilor in delta).

Astfel, ne-am decis sa luam trenul vineri, 1 aprilie, pe ruta Bucuresti (ora 9 a.m.) - Medgidia – Tulcea (ora 11 a.m.), apoi sa ne continuam drumul cu nava rapida tip catamaran EXPRESS pe canalul Sf. Gheorghe cu destinatia finala pentru prima zi, campingul din comuna Mahmudia (ora 18) situata in partea de vest a orasului Tulcea, considerata poarta de intrare in Delta Dunarii. Accesul turistilor in RBDD se face in baza permisului de acces, pe care l-am obtinut de la ARBDD Tulcea, conditionat de plata unei taxe de acces de 10,00 lei RON/ persoana/sejur.

Odata ajunsi la destinatie, am trecut imediat, cu entuziasmul si energia specifica varstei, la treaba. Era vineri seara, sfarsitul unei zile ploioase, cu un drum lung si obositor. Corturile au rasarit ca din senin prin maiestria baietilor, iar respectabilul foc de tabara ridicat pentru a alunga tantarii si racoarea serii au reusit sa invioreze atmosfera. Cantecele si glumele prezente din belsug, cat si mancarea de peste excelent „preparata” din conserve si servita de fetele gospodine, au creat, laolalta cu farmecul salbatic al locului, o stare molipsitoare de buna-dispozitie. Insa oboseala acumulata in urma sutelor de kilometri parcursi de la Bucuresti si-au spus, in cele din urma, cuvantul. Grupul a trecut, infrant, la culcare. Urma o zi plina de surprize, plimbari pe canelele Dunarii, partide de pescuit, fotosafarii, birdwatching.

Modul cel mai atractiv si mai comod pentru o excursie in delta, ramane totusi hotelul plutitor. Am ales hotelul plutitor „DUNĂREA SĂLBATICĂ” de trei stele, dotat cu generatoare proprii de energie electrica, cu bucatarie, cu cabine de 2-4 locuri, cu tancuri de depozitare a deseurilor lichide si containere pentru resturi menajere. Lumina diminetii ne-a gasit in picioare gata instalati in cabine, proaspeti, odihniti, curiosi, nerabdatori de a incepe explorarea deltei cu fauna si vegetatia ei vestita. In timp ce hotelul plutitor a pornit, fara intarzaiere, la drum, tractat de un remorcher pe traseul stabilit Mahmudia- Mila 36, am luat un mic dejun copios si foarte gustos pe baza de peste si produse din peste.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Weekend Ecoturistic in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 777 cuvinte
Nr caractere:
14 709 caractere
Marime:
12.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!