Turism Medical

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Turismul medical poate fi definit ca furnizarea de îngrijiri medicale private “eficiente” , în colaborare cu industria turismului, pentru pacienţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale şi alte forme de tratament de specialitate .

Turismul medical se referă la calatoriile în alte ţări pentru a obţine servicii medicale, stomatologie şi tratamente de specialitate, sector susţinut atât de corporaţiile medicale, precum şi de industria turismului.

Deşi este o ramură mică a turismului internaţional, turismul medical a apărut încă din Grecia Antică. În acea perioadă pelerinii greci călătoreau de-a lungul Mării Mediterane pana în Golful Saronic, numit Epidauria. Acest teritoriu a fost sanctuarul zeului vindecării Asklepios, Epidauria devenind prima destinaţie de călătorie pentru turismul medical. De asemenea şi oraşele balneare şi sanatoriile sunt considerate o formă timpurie de turism medical.

Tipuri de turism medical

Ca şi celelalte ramuri ale turismului, turismul medical cunoaşte la rândul său trei forme. Pentru a le ilustra vom folosi exemplul reprezentativ al SUA:

- Turism medical inbound (pacienţii din alte ţări călătoresc spre ţara de destinaţie pentru a beneficia de îngrijire medicală);

- Turism medical outbound (pacienţii dintr-o anumită ţară călătoresc în străinătate pentru a beneficia de îngrijire medicală);

- Turism medical intrabound/domestic (pacienţii dintr-o ţară călătoresc tot în teritoriul ţării respective pentru a beneficia de îngrijire medicală într-o altă arie geografică, ţinta fiind de regulă centrele medicale de excelenţă din alte state sau regiuni).

Turismul medical oferă servicii care se abat de la regulă, sănătatea fiind prioritară. Aria de opţiuni este astfel restrânsă, balanţa înclinându-se în favoarea serviciilor medicale în caz de constrangere a celor care fac alegerea.

Factori care au dus la dezvoltarea şi extinderea turismului medical

Deşi turismul medical există de mai mulţi ani, potenţialul său de creştere a fost redus de constrângerile privitoare la capacitatea de susţinere a unui număr limitat de turişti, precum şi la cele legate de problemele cu infrastructura (printre ele comunicaţiile, apă şi canalizare, electricitate, etc) în ţările în curs de dezvoltare.

Datorită faptului că îngrijirea şi menţinerea sănătăţii au fost considerate dintotdeauna unele dintre preocupările de bază ale oamenilor, putem considera că un sistem medical pus la punct, ce beneficiază de o infrastructură medicală solidă, nu este suficient pentru satisfacerea în totalitate a cererii de servicii medicale. Alţi factori importanţi ce trebuie luaţi în seamă sunt: raportul calitate-preţ, accesibilitatea şi comoditatea.

Prin urmare, costurile ridicate ale asistenţei medicale, servicii medicale de proastă calitate din unele state,accesibilitatea persoanelor la transportul internaţional de călători, ratele de schimb valutar favorabile , îmbunătăţirea rapidă a tehnologiei şi a standardelor de îngrijire etc, au condus la creşterea rapidă a turismului medical.

Factorii determinanţi ai cererii acestui tip de turism sunt motivaţia, veniturile şi timpul liber. În cazul turismului medical, motivaţia este legată mai mult de necesitate, timpul liber poate fi obţinut în funcţie de gravitatea problemei de sanatate (concediu medical de exemplu), principalul inconvenient rămânând veniturile.

Printre principalele motivaţii se regăsesc:

-Existenţa centrelor medicale şi a medicilor cu acreditare internaţională, şi care oferă servicii de calitate;

-Costurile mici ale intervenţiilor medicale, în special pentru procedurile chirurgicale, faţă de cele din ţara de origine a pacienţilor şi posibilitatea negocierii acestor costuri;

-Timpul redus de aşteptare până la intervenţia chirurgicala;

-Posibilitatea economisirii unor sume de bani prin obţinerea reducerilor la călatoriile cu avionul, sau la pachetele complete de servicii: hoteluri, restaurante, transport public, terestru ş.a;

-Posibilitatea obţinerii informaţiilor dorite şi a selectării clinicii prin intermediul internetului şi a noilor tehnologii de comunicaţie, unele companii oferind chiar tururi online prin intermediul web-ului;

-Asistenţă managerială şi medicală gratuită pe toată perioada contractată.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turism Medical.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
7 235 cuvinte
Nr caractere:
39 820 caractere
Marime:
56.73KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!