Planul de Management al Vizitatorilor - Parcul Natural Apuseni

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Descriere

Parcul Natural Apuseni este o arie protejată situată în vestul Romaniei, în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni şi care se întinde pe o parte din masivele Bihor la sud şi Vladeasa la nord, pe teritoriul administrativ a trei judeţe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%). Acesta cuprinde suprafeţe de pe teritoriul administrativ a 16 comune, şi proprietăţi aparţinând la 25 de comune. În ceea ce priveşte numărul de comunităţi, pe teritoriul Parcului sunt cuprinse integral 53 localităţi şi 3 sate de vacanţă (Boga, Fantanele şi Vartop), parţial fiind cuprinse încă 8 localităţi, situate pe limitele parcului.

Parcul Natural Apuseni reprezintă o regiune cu frumuseţi naturale, caracterizată de prezenţa, mai mult dec’t oriunde în România, a reliefului carstic: peşteri, chei, defilee şi platouri carstice. Un farmec deosebit este dat de umanizarea accentuată a acestor munţi, modul de viaţă autentic al oamenilor care locuiesc aici fiind strâns legat de natură.

2. Atracţii turistice

Zona Sighiştel-Chişcău.

Valea Sighiştelului este o vale ce adăposteşte peste 160 de peşteri pe numai 15 kmp, cele mai cunoscute fiind peşterile Măgura şi Coliboaia.

Peştera Măgura este una din peşterile frumoase ale Munţilor Apuseni, fiind cea mai mare din complexul carstic al Sighiştelului.

Peştera Coliboaia este o peşteră orizontală, cu o unică galerie activă în lungimea totală de 750 m şi cu o intrare mică de formă triunghiulară.

Zona Chişcău adăposteşte, cea mai frumoasă peştera turistică din ţară, Peştera Urşilor, amenajată turistic la standarde internaţionale. Tot aici, pe Valea Crăiasa se află Peştera Micula şi Peştera Fagului care adăpostesc frumoase cristale de calcit.

Zona Padiş

Este principala zonă turistică a Munţilor Apuseni, aici fiind concentrată cea mai mare parte a obiectivelor turistice:

Platoul Padiş este un ses ce apare ca o depresiune înconjurată de culmi mai ridicate, cel mai interesant fenomen carstic întalnit aici fiind ponoarele.

Poiana Ponor este una din puţinele polii tipice din munţii nostri.

Bazinul Lumea Pierdută este un platou perfect izolat de regiunile din jur, delimitat de Pârâul Ursului şi Pârâul Sec ce au izvoarele apropiate şi care se unesc în aval.

Cetăţile Ponorului sunt făra îndoială formaţia carstică cea mai remarcabilă, nu numai a Munţilor Apuseni, ci din întreaga ţară.

Groapa de la Bârsa este o depresiune de formă ovală, aici existând o sumă de forme carstice deosebit de interesante prin varietatea lor.

Peştera Focul Viu situată aproape pe cumpăna apelor dintre Groapa de la Bârsa şi Valea Galbenei, este ca marime al treilea gheţar subteran din ţara noastră.

Valea Galbenei începe brusc la piciorul unui perete vertical de calcare, de câteva sute de metri înălţime unde se află Izbucul Galbenei, un mic lac.

Zona Vârtop

Zona Vârtop, situată pe cumpăna apelor între Bazinul Crişurilor şi Bazinul Arieşului este cunoscută în special pentru practicarea sporturilor de iarnă. Aici există o pârtie de schi şi în prezent se lucrează pentru construirea altora. Zona este în plină dezvoltare şi recent a primit statutul de sat de vacanţă. De aici pot fi vizitate Groapa Ruginoasă, un spectaculos fenomen de eroziune naturală, Cascada Vârciorog cu o înălţime de 15 m ce cade înspumată dintr-o singură săritură săpând la baza ei o uriaşă marmită; Vârful Cucurbata Mare (Vârful Bihor) cel mai înalt vârf din Munţii Bihor, 1849 m, care oferă privelişti spectaculoase.

3. Planul de management al vizitatorilor Parcului Natural Apuseni

Planul de Management al Parcului Natural Apuseni constituie documentul oficial de stabilire a obiectivelor parcului şi a măsurilor de management care trebuie întreprinse pentru realizarea acestor obiective, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi tinând cont de recomandările forurilor internaţionale în acest domeniu.

Observații:

Universitatea Transilvania din Braşov

Facultatea de Ştiinţe Economice

Programul de studiu Economia comerţului, turismului şi serviciilor

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Planul de Management al Vizitatorilor - Parcul Natural Apuseni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 942 cuvinte
Nr caractere:
10 524 caractere
Marime:
19.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Turism
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!