Tabel cronologic al conflictelor transnistrene

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

11 august In intreprinderile de subordonare unionala, se formeaza soviete muncitoresti, numite Colectivelor Unificate de Munca (OSTK), ce incep lupta impotriva introducerii limbii romane, a alfabetului latin si a reformelor democratice. 31 august Limba moldoveneasca este proclamata limba de stat. toamna OSTK -urile organizeaza greve si mitinguri de protest impotriva limbii romane si a alfabetului latin. decembrie - ianuarie Sunt organizate referendumuri la Tiraspol si Rabnita pentru obtinerea statutului de "teritoriu autonom" al Transnistriei, in cadrul RSS Moldovenesti.

1990

Cu sprijinul direct al Armatei a 14-a, sunt formate unitati paramilitare ilegale secesioniste, sunt organizate cu sprijinul OSTK mitinguri si referendumuri. 27 aprilie Tricolorul cu cap de zimbru este adoptat ca steag national al RSS Moldovenesti. Sovietele locale din Tiraspol si Tighina au refuzat abordarea tricolorului in aceste orase. septembrie Sovietele locale din Tiraspol, Tighina si Rabnita au respins legea limbii de stat. S-a initizat o miscare de nesupunere fata de autoritatile statului moldovean. 2 septembrie Are loc la Tiraspol "Congresul al II-lea extraordinar al deputatilor poporului din Transnistria" care proclama "Republica Moldoveneasca Sovietica Socialista Nistreana". 3 septembrie Sovietul Suprem al RSS Moldovenesti creeaza institutia prezidentiala si il alege ca presedinte pe Mircea Snegur. 22 septembrie-15 noiembrie Liderii separatisti, sprijiniti de formatiuni paramilitare proprii si de trupe ale armatei, sovietice organizeaza alegeri legislative pentru "sovietul suprem" al "Republicii Sovietice Socialista Moldovenesti Nistrene". 22 decembrie Mihail Gorbaciov , presedintele URSS, semneaza un decret prin care declara nule hotararile "Congresului al II-lea al deputatilor poporului din Transnistria". In schimb, masurile luate de autoritatile de la Chisinau sunt infime si strict declarative.

1991

Au loc actiuni de inlocuire ale autoritatilor Republicii Moldova cu cele ale "republicii nistrene". Beneficiind de o inexplicabila pasivitate a autoritatiilor statului Moldova, separatistii isi constituie o impresionanta forta armata, constituita din: * Garda republicana, (8.000 luptatori), subordonata "Directiei de aparare" a Transnistriei. * Militia, inclusiv batalionul Dnestr, (5.000 luptatori), subordonata "directiei de interne" a "Republicii Nistrene". * Detasamentele teritoriale de salvare (4.000 oameni), aflati la dispozitia executivelor locale. * Regimentele muncitoresti, echivalentul modern al "sovietelor de muncitori inarmati", subordonati Colectivelor Unificate de Munca (OSTK). * Cazacii, in numar de 3-4.000, cu statut de "voluntari", erau mercenari cu solde mai mari decat ale gardistilor fiind subordonati direct conducerii "Republicii Nistrene". Toate aceste formatiuni erau inzestrate cu armament, mijloace de transport, masini de lupta, cumparate, capturate sau furate de la Armata a 14-a rusa, sau de la unitatile OMON din Transnistria.

De partea separatistilor s-a situat fatis Armata a 14-a rusa, cu un efectiv de 6.500 persoane, constituita din: * o divizie motorizata, * 2 regimente de artilerie, * un regiment de tancuri, * un regiment antitanc, * 2 regimente de pontonieri, * un regiment de rachete, * o escadrila de elicoptere. Prin comparatie, tanara republica Moldova, inca nu avea armata proprie, beneficiind doar de un efectiv de cateva mii de politisti, care au suplinit, in timpul conflictului, fortele armate. 19 mai Ministrul apararii al URSS a ordonat comandantului Armatei a 14-a, generalul Netkaciov, mobilizarea militarilor de rezerva pentru completarea efectivelor trupelor Armatei a 14-a dislocata in Transnistria si mentinerea aceste trupe si a arsenalul militar in stare de lupta. El ar fi justificat acest ordin in acest fel: "tinand cont de faptul ca Transnistria este un teritoriu rusesc si ca situatia s-a inrautatit, noi trebuie sa-l aparam prin toate mijloacele". 23 mai RSS Moldoveneasca devine Republica Moldova. 23 iunie Parlamentul Republicii Moldova proclama suveranitatea Republicii. 19 august Are loc Puciul de la Moscova. Pucistii vor avea tot sprijinul liderilor separatisti de la Tiraspol: Igor Smirnov, Maracuta, Iakovlev, Reliakov. Dupa infrangerea pucistilor, Boris Eltin a cerut pedepsirea acestora si a celor care i-au sustinut. Incercarile administratiei de la Chisinau de a aresta liderii transnistreni au generat nemultumirea rusofonilor din Transnistria. A inceput o actiune a femeilor rusofone care, in numar din ce in ce mai mare, au inceput sa blocheze calea ferata ce lega Transnistria de restul Basarabiei. In final, liderii transnistreni au fost arestati, apoi eliberati dupa scurt timp. 25 august Sovietul Suprem al RMN proclama independenta "republicii". 27 august Parlamentul proclama independenta Republicii Moldova. septembrie Membri ai trupelor speciale sovietice OMON din Riga, sosesc in limuzine la Tiraspol, cazandu-se la hotelul Kolhaznii. 18 septembrie Presedintele autoproclametei RMN, Igor Smirnov, a decis sa plaseze unitatile fortelor armate sovietice dislocate in Transnistria sub jurisdictia autoproclametei RMN. 1 decembrie In raioanele de pe malul stang al Nistrului au fost organizate alegeri prezidentiale, declarate ilegale de catre autoritatile moldovenesti. Igor Smirnov a fost ales presedinte al autoproclametei RMN. 13 decembrie Are loc un atac armat al gardistilor la podul de la Dubasari, soldat cu moartea a patru politisti moldoveni si a 20 de gardisti, cazaci si mercenari.

1992

1 martie Gardistii si cazacii au provocat un incident la o petrecere in Dubasari, apoi au atacat politia moldoveneasca chemata in ajutor. Politistii au deschis focul, omorand un cazac, dupa care s-au retras in sediu. Acest incident a servit drept pretext desfiintarii ultimei sectii moldovenesti de politie dintr-un oras transnistrean. Sediul politiei a fost atacat de gardisti si cazaci, care i-au facut prizonieri pe politisti, dezarmandu-i. martie Comitetul executiv raional si toti politistii din Dubasari s-au retras in satul [[Cocieri[[, care a devenit un centru de rezistenta, aici refugiindu-se locuitori din satele vecine.

Gardistii au intrat in Cocieri cu 2 blindate, deschizand foc fara avertisment asupra trecatorilor. Au fost impuscati doi tarani si o mama, care mergea cu copilul de mana. Taranii si politistii au reusit sa-si procure, fara incidente, armament de la o cazarma subordonata Armatei a 14-a.

Gardistii au intrat in Cocieri cu doua blindate. Taranii si politistii au reusit sa-si procure, fara incidente, armament de la o cazarma subordonata Armatei a 14-a.

Gardistii si cazacii vor bloca podurile de peste Nistru - de la Vadul lui Voda, Tighina, Camenca, Rabnita, constituind "posturi de control " cu cate un blindat. Astfel de posturi vor fi create si pe soseaua Tiraspol-Dubasari si la barajul hidrocentralei Dubasari. 2 martie Republica Moldova devine membru ONU, ceea ce conduce la recunoasterea caracterului ilegal al autoproclamatelor "republici" nistreana si gagauza.

Este ziua in care incepe razboiul, prin declansarea conflictului armat la Dubasari, printr-o diversiune a separatistilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tabel cronologic al conflictelor transnistrene.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
3 550 cuvinte
Nr caractere:
18 594 caractere
Marime:
28.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
conflicte, regiune, armata
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!