Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Culoarea rosie si, in mod special, steagul rosu sunt simbolurile traditionale ale socialismului

Socialismul este un concept, o ideologie sau un grup de ideologii, un ansamblu de miscari politice care au evoluat si s-au ramificat de-a lungul timpului, un sistem economic. La inceput, s-a bazat pe proletariatul organizat cu scopul de a cladi o societate lipsita de clase sociale. Dar, pana la urma, se concentreaza, din ce in ce mai mult, pe reforme sociale in cadrul democratiilor moderne.

Prin socialism se mai intelege ansamblul doctrinelor social-politice care combat individualismul, apara notiunile de egalitate si solidaritate si constitue un proiect atat economic (colectivism economic, autogestiune, economie mixta), cat si social (egalitate in drepturi, egalitate de sanse) si politic (democratie).

Astazi, socialismul cuprinde intr-un mod foarte larg si general pe toti cei ce doresc schimbarea organizarii sociale in vederea obtinerii unei mai mari justitii sociale : el il include atat pe socialistii marxisti, cat si pe social-democrati si pe anarhistii libertarieni. Aceste curente se infrunta in probleme fundamentale : pentru sau contra statului, pentru sistemul parlamentar sau pentru democratia directa s.a.m.d.

In privinta teoriilor socialiste se pot deosebi :

Socialismul marxist = teorie politica bazata pe conceptia materialista a istoriei si caracterizata prin luarea drept obiectiv a punerii in comun a mijloacelor de productie si de schimb, ca si prin repartitia echitabila a bunurilor. Ea lupta pentru emanciparea muncitorilor si taranilor, pentru o lume fara clase sociale si fara oprimare. Pentru Marx, care a stabilit si definit esenta miscarii socialiste, socialismul implica, in final, eliminarea pietei, a capitalului, a muncii ca marfa si chiar a banilor. Principalii socialisti marxisti au fost : Karl Marx, Friedrich Engels, Paul Lafargue, Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht, Antonio Gramsci, V.I.Lenin, Leon Trotsky.

Socialismul utopic = ansamblul conceptiilor socialiste care concep instaurarea oranduirii socialiste ca o cerinta a ratiunii, ca o concretizare a unui ideal moral, prin transformarea sociala si edificarea unei societati ideale, bazata pe abundenta si egalitate. El nu face distinctie intre clasele sociale, intre saraci si bogati, intre exploatati si exploatatori, asa cum fac marxistii. Critica lor se indreapta impotriva capitalismului, sistem ce are consecinte nefaste asupra dezvoltarii omului. Principalii socialisti utopici au fost : Gracchus Babeuf, Charles Fourier,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Socialism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 525 cuvinte
Nr caractere:
8 321 caractere
Marime:
86.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
transformarea sociala, oranduire socialista
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!