Relațiile Republica Moldova - Uniunea Europeană

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Fisa retrospectiva

28 ianuarie 1994 - a fost acreditat primul Ambasador al tarii noastre în Belgia în calitate de Sef al misiunii Republicii Moldova pe lânga Comunitatile Europene.

Martie 1994 - a avut loc vizita la Bruxelles a presedintelui Mircea Snegur, care a avut întrevederi cu membrii Comisiei Europene: Sir Leon Brittan, Vice-presedinte, dl Hans van den Broek, Comisar responsabil de politica externa si extinderea Uniunii Europene.

Noiembrie 1993 - a avut loc vizita Prim-ministrului Republicii Moldova dl Andrei Sangheli la Bruxelles, în cadrul careia s-au desfasurat întrevederi cu Comisarii europeni Sir Leon Brittan si Hans Van Den Broek. Au fost examinate perspectivele acordarii de asistenta Republicii Moldova la realizarea reformelor si încheierii acordurilor de cooperare în diverse domenii.

In vara anului 1994 Consiliul European a adoptat decizia de a acorda tarii noastre un ajutor alimentar gratuit (100.000 t secara si 75.000 t grâu) în valoare de 28.000.000 dolari SUA. În 1994-1995 a fost acordat un credit în valoare de 45 mln ECU, destinat sprijinului balantelor de plati ale Republicii Moldova.

Aprilie 1995 - Republica Moldova a fost vizitata de un grup de membri ai Parlamentului European condus de catre dna Elisabeth Schroedter. Au fost examinate situatia social-politica în Republica Moldova, mersul reformelor democratice si economice, aprobarea de catre Parti a Acordului de Parteneriat si Cooperare, colaborarea dintre Parlamentul European si Parlamentul Republicii Moldova. Delegatia de parlamentari europeni a avut întrevederi cu dl Mircea Snegur, Presedintele Republicii, dl Petru Lucinschi, Presedintele Parlamentului, dl Ion Gutu, Viceprim-ministru al Republicii Moldova.

3-6 decembrie 1997 - are loc vizita la Bruxelles a dlui Ion Ciubuc, Prim-Ministru, a avut întîlniri cu Jean-Luc Dehaene, Prim-Ministrul Belgiei, Hans Van Den Broek, Comisar European si Francois Lamoureux, Director General Adjunct al DG1A al Comisiei Europene. Principalul subiect al acestor discutii a fost solicitarea de sprijin în vederea obtinerii de catre tara noastra a statutului de membru asociat la UE. Toti interlocutorii au salutat vointa politica a Republicii Moldova, concomitent atragând atentia asupra necesitatii de a implementa în primul rând prevederile APC, trecând la o noua etapa în relatiile cu UE.

12 februarie 1999 - dl Ion Capatina a înmânat scrisorile de acreditare în calitate de Ambasador, Sef al Misiunii RM pe lânga Comunitatile Europene. Cu acest prilej dl Santer a exprimat speranta ca împrumutul de 15 mln Euro si asistenta umanitara de 3-4 mln Euro, pe care UE intentioneaza sa le acorde Moldovei, precum si proiectele din cadrul TACIS, realizate în tara, vor contribui la amplificarea reformelor, atenuarea crizei curente si sustinerea balantei de plati a RM. Dumnealui a subliniat ca implementarea prevederilor APC si a Programului de Lucru Comun va constitui un pas major în apropierea Moldovei de UE. Dl Capatina a mentionat ca Moldova conteaza pe sprijinul politic al UE în solutionarea conflictului transnistrean, retragerea trupelor rusesti si consolidarea suveranitatii tarii. Dumnealui a mentionat ca Moldova conteaza pe sprijinul UE în vederea integrarii sale în aceasta structura, precum si aderarii la OMC. A fost transmisa dlui Santer invitatia Presedintelui de a vizita Moldova.

Martie 1999 - vizita Primului-ministrului Ion Sturza la Bruxelles. În cadrul vizitei au avut loc întrevederi cu membrul Comisiei Europene Hans Van Den Broek si alte persoane oficiale. Dl Sturza a informat gazdele despre prioritatile în politica interna si externa a Guvernului, mentionând ca unul din cei trei piloni ai Programului de activitate a Guvernului îl constituie obiectivul strategic de integrare graduala în Uniunea Europeana.

Începând cu 1 ianuarie 2000 – este extinsa valabilitatea Acordului privind comertul cu produse textile semnat cu UE, iar, la 24 ianuarie 2000, Comisia Europeana a oferit Republicii Moldova autorizatia de a exporta pe piata UE vinuri produse din doua soiuri de vita de vie.

25 ianuarie 2000 – are loc cea de-a doua reuniune a Consiliului de Cooperare (la Bruxxeles). A fost prezidata de catre dl Francisco Seixas da Costa, Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene al Portugaliei, din partea Comisiei Europene a participat dl Guy Legras, Director General al DG Relatii Externe. Delegatia RM a fost condusa de catre dl Dumitru Bragis, Prim-ministrul RM. În cadrul reuniunii a fost subliniat ca unica solutie posibila pentru redresarea situatiei economice din RM este continuarea procesului de reforme. Partea moldava a salutat decizia Summit-ului UE de la Helsinki, din decembrie 1999, cu privire la extinderea UE, proces în care au fost incluse mai multe state din regiune (România, Bulgaria, Turcia s. a.).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile Republica Moldova - Uniunea Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 810 cuvinte
Nr caractere:
32 549 caractere
Marime:
22.90KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Profesorului:
Chistruga Ilarion
Sus!