Principalele prevederi ale tratatelor ce au stat la baza constituirii UE

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Actul Unic European(AUE)

Tratatul de la Maastricht(TUE) cuprinde 7 titluri:

• Dispozitii comune

• Dispozitii pentru modificarea tratatelor CEE, CECO si EuroAtom

• Dispozitii privind politica externa si de securitate comuna

• Dispozitii asupra cooperarii in domeniile justitiei si afacerilor externe

• Dispozitii finale:

UE este intemeiata prin tratatul de la Mastricht prin urmatorii piloni:

1. Comunitatile Europene

2. Politica externa si de securitate comuna (PESC)

3. Cooperarea in domeniul justitiei si al afacerilor interne

Prin tratatul TUE denumirea Comunitatea Economică Europeană - CEE - este înlocuită cu termenii Comunitatatea Europeană - CE (titlu II, art.G) pentru a exprima lărgirea domeniilor de competenţă comunitară, de la cele economice Ia cele ne-economice.

Consecinţele acestei „înlocuiri" sunt:

- competenţele economice ale CEE sunt dezvoltate;

- competenţele ne-economice sunt adăugate la acestea;

- politica monetară capătă amploare, marcată, în mod esenţial de creearea unei monede unice.

9 mai 1994 Romania devine membru asociat la Uniunea Europei Occidentale

22 iunie 1995 Romania depune la Paris in mod oficial cererea de aderare la UE.

Tratatul de la Amsterdam(TA)

Semnat 2 octombrie 1998, intra in vigoare la 1 mai 1999. TA cuprinde 3 parti:

a. Modificarile de fond aduse tratatelor

• a fost intarit considerabil rolul Parlamentului European.

• s-au inlocuit unele procedure de decizie cu procedura codeciziei.

• Curtea de justitie a primit noi competente.

• Uniunea este întemeiata pe principiile libertăţii şi democraţiei, respectului drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, precum şi al statului de drept, principii care sunt comune statelor membre.

în privinţa politicilor comunitare, menţionăm că acţiunile în domeniu privesc:

• politica socială

• politica comercială comună, politica comună în domeniul agriculturii şi pescuitului, şi în domeniul transporturilor, şi celelealte politici: ale mediului, industriei, cercetării şi tehnologiei, energiei, cooperării pentru dezvoltare, protecţiei consumatorilor

b. Simplificare

Simplificarea tratatelor este rezultatul unor revizuiri succesive a tratatelor comunitare, constând în adăugiri86 la textul iniţial, fără a fi abrogate dispoziţiile caduce.

c. Prevederi generale si finale.

Dispoziţiile finale se referă la durata nelimitată a tratatului, la ratificarea de către părţile contractante, la intrarea în vigoare şi la redactarea lui în limbile oficiale ale UE.

La 1 ianuarie 1999, s-a înfiinţat Banca Centrală Europeană şi a fost introdusă moneda unică „euro" pentru 11 state europene care au îndeplinit criteriile de convergenţă în decontările scriptice.

Tratatul de la Nisa. Noi extinderi ale Uniunii Europene.

Tratatul de la Nisa a fost semnat la 26 februarie 2001, intrat în vigoare la 1.02.2003.

Tratatul a modificat TUE, Tratatele ce instituie Comunităţile Europene şi unele acte asociate acestora, după cum urmează:

• modificările aduse TUE au în vedere situaţiile în care există un „risc clar"97de încălcare gravă de către un stat membru a principiilor libertăţii, ale democraţiei, ale respectului pentru drepturile omului şi pentru libertăţile fundamentale, şi ale statului de drept

• alte modificări privesc structurarea treptată a unei politici de apărare comună în cadrul politicii externe şi de securitate comună; rolul Uniunii Europei Occidentale practic dispare, în timp ce rolul NATO este consolidat

• Comitetul Politic şi de securitate, sub responsabilitatea Consiliului, exercită acum control politic asupra operaţiunilor şi direcţionează strategic operaţiunile de administrare a crizelor

• au fost introduse prevederi noi referitoare la cooperarea întărită în domeniul PESC.

• prevederi noi au fost aduse domeniului cooperării judiciare în materie penală. Astfel, alături de Europol s-a înfiinţat Eurojust** organimsm al Uniunii, pentru o cooperare mai strânsă între autorităţile judiciare şi alte autorităţi competente ale statelor membre

• modificările tratatelor CE, CECO şi Euratom, privesc în special instituţiile, procedurile de vot şi coopearea întărită. Comisia va cuprinde câte un reprezentant din fiecare stat membru; Parlamentul European va avea cel mult 732 membri"; votul majoritar în Consiliu va necesita majoritatea statelor membre şi, la cererea unuia dintre statele membre votul de 62% din populaţia Comunităţilor; Tratatul defineşte şi competenţele CJCE (Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene), şi ale TPI (Tribunalului de Primă Instanţă); votul majoritar a fost introdus pentru încă 27 de cazuri, iar procedura codeciziei a fost extinsă.

In anul 2002 la 25 iulie iese din vigoare Tratatul CECO, acesta fiind încheiat pentru perioadă de 50 ani.

Tratatul de instituire a unei Constituţii pentru Europa a fost semnat la 29 octombrie 2004

La 1.01. 2002 se pune în circulaţie moneda EURO în 12 state membre, cu excepţia Angliei, Danemarcei şi Suediei. La 28. 02.2002 moneda unică devine singurul mijloc de plată şi în ministerele europene, dată la care s-a încheiat a IlI-a etapă şi ultima etapă a UEM.

La 15 aprilie 2003 au aderat 10 state la UE: Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru şi Malta. Prin aderarea celor 10 state la 1 mai 2004, se realizează a V-a lărgire a Uniunii Europene, care numără 25 de state membre.

La 25 aprilie 2005, la Luxemburg, a fost semnat Tratatul de aderare a României şi Bulgariei, la 1 ianuarie 2007. Uniunea numără în prezent 27 de state.

Tratatul de la Lisabona - Tratat de reformare a Uniunii Europene

A fost semnat la 13 decembrie 2007, urmând să intre în vigoare după ce va fi ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre, conform propriilor reguli constituţionale.

Sefii de stat şi de guvern si-au propus să adapteze instituţiile europene şi metodele lor de lucru, să consolideze legitimitatea democratică a Uniunii şi a valorilor sale funda-mentale.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principalele Prevederi ale Tratatelor ce Au Stat la Baza Constituirii UE.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 222 cuvinte
Nr caractere:
13 487 caractere
Marime:
86.40KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!