Politica de apărare a României

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Politica de aparare a a Romaniei nu este elaborata de catre Ministerul Apararii ci este formulata de catre Departamentul pentru Politica de Aparare si Planificare; acest departament este structura centrala a Ministerului Apărării care coordoneaza indeplinirea obligatiilor asumate si care decurg din calitatea de membru NATO si de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, asigura aplicarea politicii de aparare si planificarea integrata a apararii, precum si coordonarea cooperarii politico-militare internationale. Dintre domeniile de responsabilitate ale acestui departament amintim:

-Planificarea integrata a apararii

-Politica de aparare

-Integrarea euroatlantica si cooperarea militara internationala

-Cercetarea stiintifica în domeniul politicii de aparare si istoriei militare

-Expertiza documente, activitati internationale, de stat major si resurse umane

Politica de aparare a Romaniei are drept scop indeplinirea de catre Romania a angajamentelor nationale si internationale ca stat membru NATO si ca membru al comunitatii euroatlantice.

Obiectivele politicii de aparare a Romaniei sunt:

-Optimizarea capacitatilor de aparare ale Romaniei;

-Respectarea angajamentelor asumate in cadrul Aliantei Nord Atlantice;

-Participarea la Politica Europeana de Securitate si Aparare;

-Promovarea stabilitatii in Balcani, regiunea extinsa a Marii Negre si Caucaz;

-Implicarea specifica in lupta impotriva terorismului.

Parte esentiala a politicii de securitate nationala, politica de aparare a României este menita sa asigure apararea militara a tarii noastre, prin îndeplinirea urmatoarelor doua sarcini interdependente: asigurarea coeziunii proceselor si strategiilor de aparare ca baza pentru reforma militara prin stabilirea prioritatilor politice în vederea alocarii fondurilor necesare si promovarea la nivel guvernamental a obiectivelor militare; dezvoltarea cooperarii militare internationale, participarea la initiativele politico-militare multilaterale, exercitii militare si operatiuni în sprijinul pacii.

Obiectivul primordial al politicii de aparare este descurajarea oricarei încercari de agresiune împotriva României si apararea intereselor nationale fundamentale, daca este nevoie prin mijloace militare.

Planificarea apararii nationale a României, se realizeaza pe baza optiunilor si deciziilor politice si strategice ale parlamentului, presedintelui si guvernului, precum si ale celorlalte institutii publice cu atributii în domeniul securitatii si apararii nationale.

Nu vom explica in contiunuare care sunt pasii prin care se vor indeplini obiectivele mai sus mentionate si vom incerca sa vedem cat de mult de alinieaza politica de aparare a Romaniei la Politica de Aparare si Securitate Comuna. Pentru aceasta e bine pentru inceput sa stim care sunt obiectivele strategice pe care le propune Uniunea Europeana.Acestea sunt:

-„contributia la stabilitatea si buna guvernare in vecinatatea UE” ceea ce presupune extinderea in jurul Europei ai asigurarea ca statele din zonele vecine sunt bine guvernate

- edificarea „unei “ordini internationale bazate pe multilateralism eficace” ceea ce implica dezvoltarea unei societati internationale puternice, caracterizate de existenta unor institutii internationale eficiente, precum si de existenta unei ordini internationale bazate pe respectarea legilor, în primul rand a principiilor inscrise în Carta Organizatiei Natiunilor Unite. Iar cea mai buna aparare pentru securitatea europeana este intarita de existenta unei lumi formate din tari democratice.

- “un raspuns adecvat vechilor si noilor amenintari.”

Dar pentru pentru ca aceasta politica comuna de aparare sa fie mai eficace este nevoie ca UE sa devina mai coerenta prin unirea eforturilor si prin asigurarea unitatii de comanda in caz de criza, o mai buna coordonare a resurselor existente etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica de Aparare a Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8.3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 815 cuvinte
Nr caractere:
10 934 caractere
Marime:
14.57KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Științe Politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!