Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

Politica economica a Comunitatii Economice ale carei baze au fost puse prin Tratatul la Roma (1957), a avut ca obiective infiintarea unor piete comune, apropierea politicilor economice ale tarilor membre si promovarea dezvoltarii armonioase a activitatii economice, stabilitate economica,cresterea accelerata a standardului de viata al populatiilor tarilor membre.

Prin Tratatul de la Roma ( art.39) s-au pus bazele POLITICII AGRICOLE COMUNITARE. Aceasta institutie asigura aplicarea uneia dintre cele mai importante politici comunitare si absoarbe cea mai mare parte din bugetul comunitar.P.A.C. a fost creata intr-o perioada de mare penurie alimentara in Europa Occidentala, in urma razboiului, si a fost PRIMA PIATA UNICA- PIATA AGRICOLA.

1.2.OBIECTIVELE INITIALE ALE P.A.C.:

Scopurile P.A.C. sunt stabilite in articolul 39 al Tratatului de la Roma si sunt extrem de generale:cresterea productivitatii activitatii din agricultura; imbunatatirea nivelului de trai si marirea veniturilor fortei de munca implicate in agricultura;standardizarea pietelor agricole; garantarea aprovizionarii cu produse agroalimentare pe intregul teritoriu al U.E(securitatea alimentara); asigurarea ofertei la preturi rezomabile pentru consumatori; cresterea productivitatii agricole prin promovarea progresului tehnic si asigurarea dezvoltarii rationale a productiei agricole;asigurarea unor standarde de viata corespunzatoare pentru comunitatea agricola, in special prin cresterea veniturilor agricole;stabilirea pietelor agricole.

CAPITOLUL II POLITICA DE DEZVOLTARE RURALA

Agenda 2000 marcheza o noua etapa care deplasaza mai mult accentul PAC spre sustinerea economiei rurale, in general.Noua politica de dezvoltare rurala este considerata al doilea pilon al PAC si asigura un cadru coerent si durabil viitorului zonelor rurale europene. Aceasta politica va continua reformele introduse in diverse sectoare ale pietei in favoarea agriculturii competitive si multifunctional, bazate pe o strategie globala si integrate cu dezvoltare rurala.

Obiectivele principale ale noii politici de dezvoltare rurala sunt:

- Intarirea sectoarelor agricol si forestier, acesta din urma fiind recunoscut pentru prima data ca facand

parte din politica de dezvoltare rurala;

- Ameliorarea competitivitatii zonelor rurale;

- Prezervarea mediului si patrimoniului rural al Europei.

Agenda 2000 a reorganizat substantial orientarea instrumentelelor politicilor de dezvoltare in scopul intaririi sectorului agricol si silvic si imbunatatirii competitivitatii in zonele rurale si a conservarii mediului inconjurator si a mostenirii rurale. Prin urmare, necesitatea crearii unui nou cadru de dezvoltare rurala ca principal punct de pornire in refacerea retelei economice si sociale din mediul rural, a devenit indispensabila.

Agenda 2000 a stabilit o noua abordare privind sustinerea echilibrata a veniturilor agricultorilor in scopul realizarii coeziunii economice si sociale, prin:

- Integrarea agriculturii cu mediul, sanatatea si bunastarea animalelor. Agenda 2000 a introdus masuri de integrare a obiectivelor de mediu in politica agricola. Ca urmare, in cazul nerespectarii exigentelor de mediu de catre statele membre UE se vor reduce platile directe acordate in cadrul PAC.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pilonul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
6 113 cuvinte
Nr caractere:
35 774 caractere
Marime:
31.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
Venituri, instrumente politice
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!