Organizații de Securitate în Spațiul European

Previzualizare seminar:

Extras din seminar:

1. Consiliul Europei

Consiliul Europei este o organizatie internationala cu caracter regional care a luat fiinta la data de 5 mai 1949, fiind creata initial de un numar de 10 state membre fondatoare, acestea fiind: Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Suedia.

Astazi Consiliul Europei are un numar de 46 state membre a caror evolutie cronologica de aderare la Organizatie este urmatoarea: Grecia (august 1949,), Turcia (august 1949), Islanda si Germania in 1950, Austria 1956, Cipru 1961, Elvetia 1963, Malta 1965, Portugalia 1976, Spania 1977, Liechtenstein 1978, San Marino 1988, Finlanda 1989, Ungaria 1990, Polonia 1991, Bulgaria 1992, Cehia, Estonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia 1993, Andora 1994, Albania, Letonia, Macedonia, Moldova, Ucraina 1995, Croatia si Rusia 1996, Georgia 1999, Armenia si Azerbaidjan in 2001, Bosnia si Herzegovina 2002, Serbia si Muntenegru 2003, Monaco 2004.

Statutul de observator pe langa organismele interguvernamentale ale Consiliului Europei revine statelor: Canada, Vatican, Japonia, Statele Unite, Mexic.

Obiectivul principal al Consiliului Europei este realizarea unei unitati mai stanse intre cele 46 state membre pentru protejarea libertatilor individuale, libertatilor politice si a statului de drept, principiile care constituie fundamentul tuturor democratiilor autentice si care influenteaza viata tuturor europenilor.Toate statele membre ale Organizatiei au obligatia de a face ca libertatile, demnitatea omului si bunastarea indivizilor sa devina principii ferme ale actiunilor guvernamentale.

Printre celelalte obiective ale Consiliului Europei sunt: promovarea democratiei pluraliste, problema securitatii cetateanului, combaterea rasismului, xenofobiei,intolerantei, protectia minoritatilor nationale, coeziunea sociala si calitatea vietii, cooperarea si coeziunea judiciara.

Instrumentele juridice adoptate in cadrul Consiliului Europei.

Pentru promovarea si realizarea obiectivelor propuse, in cadrul organismelor Consiliului Europei au fost adoptate o serie de conventii, carte,documente, printre care mentionam: Conventia Europeana a Drepturilor Omului : reprezinta cel mai coerent si dezvoltat sistem din lume privind protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului ce a fost adoptat in 1950. Carta Social Europeana a Drepturilor Omului adoptata in 1965. Conventia Cadru privind protectia minoritatilor nationale adoptata in 1994. Conventia privind prevenirea torturii, a pedepselor si a tratamentelor inhumane sau degradante adoptata in 1997. Carta Europeana a autonomiilor locale; Conventia Europeana privind partind participarea strainilor la viata publica la nivel local; Carta Europeana a limbilor regionale si minoritare.; Sediul Consiliului Europei este Platul Europei din Strasburg.

Cu privire la functionarea Consiliului Europei, acesta este finantat de guvernele statelor membre ale caror contributii la bugetul Organizatiei sunt calculate proportional cu populatia si bogatia lor. De exemplu, bugetul ordinar al Consiliului Europei pentru anul 2003 a fost de 175 milioane euro.

Limbile oficiale ale Consiliului Europei sunt franceza si engleza, dar se lucraza deasemenea in germana, italiana si rusa.

Ca structura functionala, Consiliul Europei este format din: Comitetul Ministrilor Adunarea Parlamentara Congresul Puterilor Locale si Regionale si Secretariatul.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizatii de Securitate in Spatiul European.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 136 cuvinte
Nr caractere:
18 321 caractere
Marime:
25.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Seminar
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
securitate, europa, spatiu, organizatie, stat, consiliu, consiliul european
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!